KULJA U MLAZOVIMA

VIDEO: NIJE ZA ONE SLABOG ŽELUCA Na poznatoj plaži punom snagom proradila stara kanalizacijska cijev, kroz nju u more izašla bujica fekalija

 
 Čitatelj / Zadarski.hr

Ako ste se krajem ljeta kupali na Puntamici, tamo ispod poznatog beach bara, velika je vjerojatnost da ste plivali iznad stare kanalizacijske cijevi. I to ništa ne bi bilo čudno, jer diljem zadarske obale i dalje postoje stare cijevi koje nisu uklanjanje već su, nakon izgradnje novog kanalizacijskog sustava, kao neaktivne, ostavljene na morskom dnu. Ali stara kanalizacijska cijev na Puntamici za koju se mislilo da je izvan funkcije, ovog je ljeta oživjela!

Naime, stara je cijev krajem kolovoza opet proradila punom snagom i kroz nju je u more izlazila bujica fekalija! Na videosnimci, koju smo dobili od nekih Puntamičana, lijepo se vidi kako iz cijevi, potopljene na nekih 50-ak metara od obale, sadržaj kanalizacije kulja u mlazovima, piše Zadarski.hr.

Osim oživljene mrtve "zombi-cijevi", postoji još jedan problem na Puntamici. Nakon svake malo jače kiše, na travnatoj površini između popularnog kafića i nove marine, stvori se bazen fekalija. Kako? Sumnja se da je obližnji odvod za oborinske vode nekako spojen s kanalizacijskom cijevi, pa kad se šaht napuni do vrha, dolazi do preljeva, a neugodan sadržaj zahodskih školjki preplavi travnjak i izlije se na cestu. Nakon što se voda povuče, na cesti i nogostupu ostaju podsjetnici u obliku neugodnih mirisa i ostataka toaletnog papira.

Čitatelj / Zadarski.hr

Kako je došlo do aktivacije stare cijevi fekalne kanalizacije i zašto se nakon svake kiše stvara "crna jama" u podnožju Puntamike, upitali smo Grgu Peronju, direktora zadarske Odvodnje, koji je, čim je krajem ljeta saznao za problem, podignuo ekipu na noge da provjeri o čemu se točno radi.

Čitatelj / Zadarski.hr

– Upravo čvorište cjevovoda u dnu Puntamike vršno je opterećeno te je, zbog istog razloga, omogućen kišni preljev na staru kanalizacijsku cijev. Pojava stranih voda u cjevovodu fekalne kanalizacije, pri potpuno ispunjenoj cijevi, izaziva preljev na staru kanalizacijsku cijev, u smislu sprječavanja plavljenja – kaže direktor Peronja, objašnjavajući da je na Puntamici, iako je izgrađen razdjelni sustav odvodnje, odnosno zasebne cijevi za oborinsku i fekalnu odvodnju, jedan dio oborinskih voda očito prespojen na fekalni cjevovod i kada pada kiša dolazi do preopterećenja.

– Po zakonu, oborinske vode se zbrinjavaju na čestici vlasnika nekretnine ili se upuštaju u oborinski cjevovod (prometnice). Nažalost, mi nismo ovlašteni obilaziti privatne objekte i utvrđivati tko je priključio kišnicu na sustav fekalnih otpadnih voda – ističe direktor Peronja i dodaje kako je rješenje ovog problema pripremljeno u više smjerova.

– Kao prva interventna mjera, uspostavljanje je još jedne paralelne cijevi fekalne odvodnje, na dijelu križanja, čiji će se radovi izvesti nakon turističke sezone, odnosno kada prestanu intenzivni letovi Ryanaira i ostalih niskotarifnih avionskih kompanija, dakle za petnaestak dana – obećava direktor Peronja, dodajući kako je i u sklopu projekta "Aglomeracije Zadar – Petrčane" predviđena izmjena tlačnog cjevovoda od crpne postaje Borik do UPOV Borik, koji će omogućiti veću protočnost tog dijela sustava.

Također, u sklopu Aglomeracije gradit će se direktna veza crpnih postaja Park i Maestral na UPOV Borik, a koje privremeno funkcioniraju preko crpne postaje Borik.

Čitatelj / Zadarski.hr

– Na kraju, u sklopu istog projekta, odnosno nakon završetka svih radova, pojačat će se kapacitet crpki CP Borik, čime će se znatno veće količine otpadnih voda u kratkom roku transportirati do UPOV Borik. Ovako provedenim poslovima svi ti problemi bit će trajno i kvalitetno riješeni – kazao je direktor Peronja.

Realizacija projekta "Aglomeracija" planira se u prvom kvartalu iduće godine. Gradit će se u nekoliko faza i trajat će četiri godine. Kada će na red doći Puntamika, još nije poznato, navodi Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:01