LIDERI REGIJE U SARAJEVU

VIDEO: 'Nikad više ne smije biti rata na ovom prostoru'

Kvartet lidera potvrdio da je svima strateški cilj ulazak u EU
 AP

ZAGREB - Čvrstim stiskom ruke i širokim osmijehom predsjednici Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH danas su u Sarajevu poručili da su spremni zajedno, u dijalogu i suradnji, nastaviti približavanje prema EU.

Ivo Josipović, Boris Tadić, Filip Vujanović i Haris Silajdžić na kraju sastanka Igmanske inicijative u Sarajevu potpisali su zajedničku izjavu kojom pozivaju vlade svojih zemalja na blisku i solidarnu suradnju u ostvarivanju europskih ciljeva.

Počast žrtvama

Uoči ministarskog sastanka zemalja EU i jugoistočne Europe u srijedu u Sarajevu potvrdili su da je ulazak u EU strateški cilj svake od zemalja regije. - Naš je interes da i ostale tri zemlje budu što prije u EU te ćemo učiniti sve da im na tom putu pomognemo. Tajna je u dobroti, mudrosti i hrabrosti da se izdignemo iznad cinizma dnevne politike i načinimo korak naprijed prema budućnosti - istaknuo je predsjednik Josipović, govoreći o važnosti Igmanske inicijative i svekolikoj suradnji u regiji.

Korak naprijed Josipović će učiniti već danas. Naime, na povratku iz Sarajeva posjetit će Derventu i Banja Luku. Zajedno s Miloradom Dodikom i Sulejmanom Tihićem odat će počast hrvatskim, srpskim i bošnjačkim žrtvama u bosanskoj Posavini i bosanskoj Krajini.

Hrabrost je bila potrebna i za odabir mjesta na kojima će se pokloniti žrtvama.

U Sijekovcu, mjestu pokraj Bosanskog Broda, hrvatske paravojne postrojbe (HOS) su 26. ožujka 1993. godine, prije službenog početka rata u Bosni i Hercegovini, ubile između osam i dvadeset civila.

Ovčara je pitanje vremena

Josipović će s Dodikom i Tihićem odati počast i žrtvama Kozarca, mjesta pokraj Prijedora koje je Mladićeva vojska sravnila sa zemljom 24. svibnja 1992. godine.

Novinari su pitali hrvatskog predsjednika kada će Boris Tadić doći na Ovčaru, usput konstatirajući da je srpskom čelniku poziv za dolazak na to stratište upućen već više puta.

- Doći će vrijeme da i o tome razgovaramo. To je stvar procesa, vrijeme je u politici iznimno bitan faktor - replicirao je Josipović.

Tadić u Srebrenici

- Mir nema alternativu. Nikad više na našim prostorima ne smije se dogoditi rat - izjavio je u Sarajevu predsjednik Srbije Boris Tadić, naglašavajući da Srbija podržava teritorijalni integritet Hrvatske, Crne Gore i BiH, kao i ustavno uređenje BiH definirano Daytonskim sporazumom.

Dodao je kako Beograd očekuje da Hrvatska osigura “najviši stupanj poštovanja prava nacionalnih manjina”, ali i da zemlje regije podupru srbijanska stajališta u vezi sa statusom Kosova. Najavio je da će 11. srpnja doći u Srebrenicu na obilježavanje 15. godišnjice genocida, rekavši da će se pokloniti žrtvama.

- Zaustavljanje procesa proširenja EU bila bi nepopravljiva pogreška i za regiju i za EU - upozorio je Tadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 13:32