TAJNI LETOVI S PLESA

VIDEO: NOVI DETALJI YouTube preplavljen snimkama hrvatskog oružja u rukama sirijskih pobunjenika!

Nakon što je Jutarnji objavio kako je naoružanje u Siriju došlo preko Zagreba, sve je potvrdio i NY Times
 YouTube

ZAGREB - U javnost se probija sve više informacija o oružju koje je iz skladišta Hrvatske vojske pristiglo u ruke sirijskih pobunjenika.

U prosincu prošle godine na Youtubeu su se pojavile prve snimke na kojima pobunjenici koriste naoružanje koje od prosinca se u snimkama sirijskih pobunjenika na Youtubeu počelo viđati protuoklopno oružje iz rata u bivšoj Jugoslaviji.

New York Times potvrdio informacije Jutarnjeg lista: 'Sirijski pobunjenici naoružani su hrvatskim puškama!'

Blogger Eliot Higgins, koji piše pod imenom Brown Moses, zabilježio je da se pojavilo oružje dijelom proizvedeno u bivšoj Jugoslaviji, među ostalim ručni raketni bacači, bestrzajni topovi, minobacači i strojnice.

Početkom siječnja sirijski pobunjenici su iznenada počeli napadati oklopne snage sirijske vojske oružjem koje do tada nisu imali i to u području Dara blizu Jordana.

Mjesec dana kasnije počeli su ga koristiti pobunjenici u drugim dijelovima Sirije, u Hami, Idlibu i području Alepa. Riječ je o bacačima granata RPG 22, RBG 6 i M79 te bestrzajnom topu M60.

Eliot Higgins je sve te video isječke postavio na svoj blog.

Promatrači su primjetili kako pobunjenici, suprotno dotadašnjoj praksi, ne štede na municiji pri napadu na sirijsku vojsku, što je dovoljan dokaz da streljiva imaju na pretek.

Nakon što je Jutarnji list objavio kako je naoružanje uz pomoć Sjedinjenih Država i Jordana u Siriju došlo preko Zagreba, o svemu se raspisao i New York Times koji tvrdi da je oružje platila Saudijska Arabija te je potvrdio da je u Siriju ušlo preko Jordana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:39