RIJEČ ASTRONOMA

VIDEO: NOVI PODACI O EKSPLOZIJI METEORA NAD HRVATSKOM 'Bio je velik metar i pol, težak pet i pol tona, letio je 20 kilometara u sekundi'

 
 Nensi Gojković / FACEBOOK

Mnogi hrvatski građani, od Istre do Zagreba, imali su u petak priliku svjedočiti rijetkom fenomenu - u atmosferu je ušao meteor i izgorio iznad Hrvatske.

Koordinator Hrvatske meteorske mreže Damir Šegon je iz do sada prikupljenih podataka o jučerašnjem padu meteora napravio analizu i sastavio izvješće na temelju puno statičkih fotografija, četiri video zapisa, te seizmičkih zapisa soničnog udara prema senzorima zavoda iz Hrvatske i Slovenije. Riječ je o jedinim trenutačno dostupnim podacima. Objavio ga je na Facebook stranici Hrvatskog astronomskog saveza.

Podaci NASA-e, Centra za mala tijela, govore da je procijenjena masa meteora bila 5,5 tona, veličina 1,5 metara, brzina 20 km/s, a energija 1,34 kT.

Sedamdeset očevidaca iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije dalo je izjave o padu meteora, a putanja ukazuje na završetak leta u Sloveniji.

Navodi se da je za precizniju analizu potrebna kalibracija video zapisa i statičkih snimaka (snimak istog dijela neba istim uređajem noću, i to tako da se na snimci vidi što više zvijezda).

- Hrvatski astronomski savez je u kontaktu sa slovenskim astronomima koji se organiziraju u smislu analize njima dostupnih podataka i razmatraju mogućnost postojanja meteorita, po čemu će vjerojatno organizirati potragu. Prema višegodišnjem iskustvu, ovako brzi meteori ne ostaju krupniji meteoriti već sav materijal "izgori" u atmosferi, naveo je Šegon.

Moguće je međutim da sitniji komadi veličine do 10-ak grama prežive eksploziju, te se rasprše na širem području.

Šegon navodi se će se u suradnji sa slovenskim kolegama napraviti preciznija analiza ukoliko bude dodatnih informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:30