StoryEditor
INCIDENT U AUSTRIJI

VIDEO: NOVINAR KOJEG JE BUJANEC PLJUNUO NA BLEIBURGU OPISAO ŠTO SE DOGODILO 'Okružili su me i počeli udarati'

 
 Twitter Screenshot

Novinar njemačkog dnevnika Frankfurter Rundschau Danijel Majić fizički je napadnut dok je izvještavao s komemoracije na Bleiburgu.

Na Majića su nasrnuli posjetitelji bleiburške komemoracije, i to nakon što ga je Velimir Bujanec pljunuo dva puta. Novinar hrvatskih korijena rekao je za Novosti da se napad odvijao kod spomenika ustaškim vojnicima.

- Sve je počelo kad me prepoznao Ante Udbinac, čovjek u Bujančevoj pratnji. Prišao mi je i otpočeo cinični razgovor. Nakon što sam se okrenuo, Bujančeva partnerica me je počela vrijeđati na osobnoj razini. Sam Bujanec nije ništa rekao, ali me je pljunuo dva puta. Potom su me i ostali počeli vrijeđati. Vikali su da sam jugokomunist i slično. Jedan me je udario u nogu, dok me je drugi neuspješno pokušao zahvatiti šakom - prepričava Majić, koji procjenjuje da ga je u tome trenutku okružilo najmanje 12 Bujančevih istomišljenika, a vrlo vjerojatno i više.

- Da nije bilo policije u blizini, vjerojatno bi sve skupa završilo puno gore - kaže Majić, kojeg su policajci uz povike rulje odveli sa strane, i pustili nakon što su shvatili da je novinar i da nije nikoga napao, nego da je napadnut.

 

Nedugo nakon događaja, na Bujančevom Facebook profilu objavljen je kratki video odvođenja Majića, uz psovke posjetitelja. Ispod toga videa, u komentarima Bujančevih istomišljenika uslijedile su salve prijetnji smrću i premlaćivanjem novinara Majića.

Kako pišu Novosti, Majić je u samom mjestu Bleiburg lokalnoj policiji prijavio Bujanca zbog vrijeđanja, odnosno pljuvanja. U zadnjih godinu dana Majić je u nekoliko navrata pisao o gostovanju Bujanca i drugih političkih ekstremista iz Hrvatske u crkvenim prostorijama hrvatske zajednice u Njemačkoj.

Biskupija Mainz je zabranila političke skupove na takvim lokacijama, pa tako i istupe kontroverznog voditelja televizijske emisije Bujica.

Ante Udbinac, čovjek koji ga je prepoznao i tako inicirao verbalni i fizički nasrtaj, hrvatski je emigrant u Njemačkoj. Obnašao je dužnost voditelja Odbora za mladež i sport pri Hrvatskom svjetskom kongresu Njemačke, pišu Novosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 04:25