NEVRIJEME

VIDEO: OBILNA KIŠA POTOPILA DIJELOVE ZAGREBA Ostvarila se Vakulina prognoza, ekstremne količine oborina natapaju metropolu, ali i ostatak države

 
Nevrijeme u Zagrebu i Zadru
 Darko Tomaš, Jure Mišković / CROPIX / Youtube

Imate snimke ili fotografije nevremena i njegovih posljedica? Šaljite nam informacije i materijale na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Obilna kiša sručila se na Zagreb u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima. Prvi dan jeseni tako je, u skladu s najavama meteorologa, uključujući i HRT-ovog Zorana Vakule, koji je najavio ekstremne količine oborina, donio velike probleme na brojnim zagrebačkim prometnicama koje su bile potpuno poplavljene.

Tako iz HAK-a javljaju da je promet na pojedinim ulicama u metropoli otežan, osobito u blizini podvožnjaka. Prekinut je promet Škorpikovom i Čulinečkom ulicom zbog veće količine vode na kolniku u podvožnjacima.

Iz Zagrebačkog holdinga javljaju da su zbog nevremena tramvaji linija 1, 9 i 17 prometovali skraćeno do Trga žrtava fašizma, dok autobusi linija 123, 131, 172, 176, 177 i 215 privremeno nisu prometovali. Zbog obilnih padalina otežana je odvodnja iz podvožnjaka u Škorpikovoj pa je policija iz sigurnosnih razloga obustavila promet. Na teren su upućene resorne ekipe. Voda na kolniku otežavala je promet i u podvožnjacima Selske ceste.

FOTOGALERIJA: Obilna kiša poplavila zagrebačke ulice

Zagrebački vatrogasci imaju pune ruke posla, intervencija je toliko da ih niti ne broje, a procjenjuju da ih je na stotine.

- Intervencija je kao u priči. Ne brojimo ih, jednostavno ih nemamo vremena brojati. Stotine je intervencija na ispumpavanju vode. Sve je krenulo oko 19 sati i ne jenjava nikako, izjavio je Hini zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Miroslav Merćep.

Problema ima u svim dijelovima Zagreba.

Osim vatrogasaca zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe, na intervencije su upućena sva dobrovoljna vatrogasna društva, njih 57 i svaki DVD ima po nekoliko intervencija.

Iz ZET-a su izvijestili kako jaka kiša, praćena grmljavinom, usporava javni promet te se vozi sporije i s dodatnim oprezom na širem gradskom području. Neka autobusne linije bile su u prekidu, a neki tramvaji vozili skraćenim rutama.

A kakve je sve probleme u prometu izazvalo poslijepodnevno nevrijeme dobro ilustrira ovaj video objavljen na YouTubeu na kojem možemo vidjeti stanje na Slavonskoj aveniji.

Kaotično je bilo i u Vukomercu. Ondje je jedan automobil zapeo na poplavljenoj ulici pa su ga iz vodene nevolje morali spašavati slučajni prolaznici.

Među potopljenim objektima su i prostorije humanitarne udruge Mali zmaj, smještene u Našičkoj ulici u Zagrebu.

- Mali zmaj je potpuno potopljen, objavili su na Facebook stranici udruge.

- Cijelo skladište humanitarne pomoći, plesna dvorana i igraonica su potpuno pod vodom. Šteta je neopisiva i kad vatrogasci odu (ako uopće dođu) morat ćemo sve ispočetka. Ne mogu vam opisati kako se sad osjećamo. Koliko puta smo već prijavljivali poplave i koliko puta su vlasnici zgrade, vlasnici prostora i vodoopskrba i odvodnja imali priliku riješiti stvar, ali nitko nije učinio ništa. Šteta je ogromna, ali nikog za to nije briga. Mi se sami iz ovog ne mozemo izvući i pitanje je kad ćemo moći ponovo nastaviti s radom. Ovaj tjedan sigurno, a možda i duže, nećemo moći preuzimati nikakve donacije niti nastaviti s aktivnostima.

P:S: djecu smo doslovno evakuirali preko stolova i dodavali ih jedan drugome da ih izvučemo iz potopljene igraonice, a svi nas samo šalju nekom drugom i nikog se ne tiče, napisali su iz udruge na Facebooku.

Velike probleme kiša je stvorila i u drugim dijelovima Hrvatske. Cropixov fotoreporter Jure Mišković javio se iz Zadra gdje su također poplavljene neke prometnice.

Zadar, 230919.
Obilna kisa poplavila zadarske prometnice.
Na fotografiji: Ulica dr. Franje Tudjmana.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX
Nevrijeme u Zadru

Zadar, 230919.
Obilna kisa poplavila zadarske prometnice.
Na fotografiji: Obala kneza Branimira.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX
Nevrijeme u Zadru

Zadar, 230919.
Obilna kisa poplavila zadarske prometnice.
Na fotografiji: Obala kneza Branimira.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX
Nevrijeme u Zadru

I HAK javlja da su u većem dijelu zemlje kolnici mokri i skliski te upozorava vozače da se kroz noć i jutro očekuju obilne oborine, posebice na Jadranu i predjelima uz njega, a navečer moguće i u središnjoj Hrvatskoj.

Vakula: Oprez do utorka u podne, nova kiša u srijedu

Prema najnovijoj prognozi glavnog HRT-ovog meteorologa Zorana Vakule, aktualna vremenska situacija svojim intenzitetom djelomično se uklapa u poznate scenarije posljedica klimatskih promjena.

Nakon razdoblja svježine, na kopnu i mjestimičnog slabog mraza, pri čemu u Zagrebu, primjerice, i 3 uzastopna dana s jutarnjom temperaturom niskom kao rijetko kada u ovom dijelu rujna, najniža temperatura zraka tijekom ponedjeljka je gotovo posvuda bila viša od 10 °C, na Jadranu gdjegod čak i oko 20 °C. Premda su te nagle promjene nekima neugodne, posebice jer ih prati južina, vjerojatno su u većini krajeva još veće nevolje zbog kiše - a i bit će sve do utorka prijepodne. Nakon relativne suše, koja u većini Hrvatske vlada već mjesecima, kiša je mnogima dobro došla, ali ne baš u kratkotrajno i naglo tako velikoj količini kakva je vrlo vjerojatna do utorka ujutro.

U mnogim će mjestima pasti više kiše nego ukupno posljednjih i više od mjesec dana, a ponegdje su moguće i za rujan rekordne 24-satne količine oborine. Stoga je do utorka u podne nužan dodatan oprez u prometu na većini Jadrana i područja uz njega, pa i mjestimice u središnjoj Hrvatskoj. A osim kiše i juga, na sjevernom dijelu Jadrana će već u ponedjeljak navečer te osobito u noći i u utorak prijepodne otežano prometovanje biti i zbog lokalno jake bure s olujnim udarima.

Srećom za mnoge - tijekom utorka će se stanje smirivati, uz barem djelomično razvedravanje, ali i to samo kratkotrajno jer već u drugom dijelu srijede ponovno dolaze kišonosni oblaci, na Jadranu uz jačanje juga.

Promjenljivo će se vrijeme nastaviti i poslije srijede, najprije uz razvedravanje, pa vjerojatno novo naoblačenje s mjestimičnom kišom za vikend i početkom novoga tjedna, navodi Vakula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:50