TKO JE BRANIO HRVATSKU?

VIDEO, OBJAVLJEN REGISTAR BRANITELJA Na popisu nema vrhovog zapovjednika Oružanih snaga Franje Tuđmana, ali su na listi Gojko Šušak i Luka Bebić

Ministar branitelja Predrag Matić je objavio Registar branitelja. Objavom Registra, javnosti su u elektroničkom obliku postali dostupni ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u
 CROPIX

NOVO 18:11 - Registar branitelja otkriva pravo šarenilo boravka političara, estradnih zvijezda i poznatih na borbenim položajima početkom devedesetih.

Za neke je čudno da kao predsjednici Kriznog stožera nisu u registru dok drugi imaju tu čast. Tako u Registru nema Radimira Čačića i Slavka Linića koji nisu regulirali braniteljski status, dok je Vladimir Šeks uredno registriran. Prema registru, i ministri obrane u ratno vrijeme skupili su ratni staž unutar neborbenog sektora.

Primjerice, pokojni Gojko Šušak ima preko 1100 dana ratnog puta, a kratkotrajni ministar obrane Luka Bebić 50. S druge pak strane dr. Franjo Tuđman nije na listi iako je bio vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.

Tek će se sljedećih dana pomalo otkrivati koliko je onih koji su “štancali” ratne dane a nisu se maknuli od zgrade MORH-a ili MUP-a.

Registar otkriva da su prije petnaestak godina široj javnosti posve nepoznati ljudi a danas saborski zastupnici proveli i preko tisuću dana na bojištu. Gledajući statitički, i u HDZ-u i SDP-u i danas je veliki broj branitelja, a ni u Vladi ih nije malo. Oni, pak, koji su dobili počasne činove kao primjerice Stjepan Mesić i Jadranka Kosor zahvaljujući tome nisu stekli status branitelja.

---------------------------------------------------------------------------------------

17:07 - Objava registra hrvatskih branitelja, koji je od danas dostupan javnosti na posebnoj mrežnoj stranici Ministarstva branitelja, neće nanijeti štetu hrvatskim braniteljima, rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak, čije je ime također u registru, ali bi branitelji voljeli da se objavi i registar aboliranih osoba u Hrvatskoj.

"Nemamo ništa protiv objave registra, a kad je riječ o strahovima kako će sada Srbija doći u priliku da nas sve tuži na osnovi objavljenih podataka, ne bojimo se jer Srbija, siguran sam, o nama raspolaže s daleko više podataka nego što ih je objavljeno u registru", istaknuo je Rehak i dodao kako bi branitelji voljeli da se objavi i registar aboliranih osoba u Hrvatskoj.

Predsjedniku Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar 91" Ivanu Kovačiću također ne smeta što je njegovo ime javno objavljeno u registru branitelja, ali ne vidi što se time dobiva.

"O meni se sve zna", rekao je Kovačić i dodao kako, budući da je bio logoru, i u Srbiji znaju da je bio branitelj te da je ponosan na svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu. No, dodao je kako ima osjećaj da objava registra služi za skretanje pozornosti s mnogih ozbiljnih problema u hrvatskom društvu.

Ako se objavom registra željelo 'obračunati' s tzv. lažnim braniteljima, to se moglo drukčije učiniti, rekao je Kovačić i dodao kako je 204. vukovarska brigada od 1993. do 2005. godine provela četiri revizije pripadnosti toj postrojbi te vjerojatnost da se u njezine redove provukao onaj koji nije trebao gotovo ne postoji.

15:08 OPTUŽENI I OSUĐENI ZA KORUPCIJU

IVO SANADER (1953.)

• Ne postoji niti jedan branitelj sa traženim podacima.

MLADEN BARIŠIĆ (1948.)

• Ne postoji niti jedan branitelj sa traženim podacima

BERISLAV RONČEVIĆ (1960.)

• borbeni, MORH

• 19 dana u ratu

PETAR ČOBANKOVIĆ (1957.)

• borbeni, MORH

• 266 dana u ratu

14:35 -- Nema razloga da se bilo tko plaši da se sazna da je branio svoju domovinu, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, nakon svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti na kojoj je objavljen Registar hrvatskih branitelja.

"Branitelji su svoj karakter i svoje domoljublje pokazali u ratu, a pritom mislim na istinske branitelje. Nema razloga da se bilo tko plaši da se sazna tko je branio svoju domovinu. To je u svakom pogledu čast, i oni koji su časno na tom popisu dobit će priznanje od svih građana", rekao je Leko.

Opširnije pročitajte OVDJE.

--------------------------------------------

13:45 - U Registru stoji ime generala Ante Gotovine koji je u borbenom sektoru bio 1740 dana, a 117 dana je bio u neborbenom sektoru. Sveukupno je u ratu proveo 1857 dana.

U Registru je objavljeno i ime Mladena Markača koji je u borbenom sektoru bio čak 2157 dana.

Ministar branitelja Predrag Matić u ratu je proveo ukupno 1843 dana, a ministar obrane Ante Kotromanović je 1986 dana bio u ratu.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je u borbenom sektoru MORH-a bio 299 dana, dok je čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko je u borbenom sektoru MUP-a bio 1131 dan.

Sin prvog predsjednika, Miroslav Tuđman, u ratu je pak proveo sveukupno 1843 dana, od čega 1198 u borbenom sektoru.

Mile Dedaković Jastreb je u Domovinskom ratu bio ukupno 758 dana.

--------------------------------------------

13:08 Objavljeni registar branitelja - od sada je javno dostupan na https://registar.branitelji.hr

---------------------------------------------

12:53 - Ministri Predrag Matić, Ranko Ostojić i Ante Kotromanović dali su pristanak za objavu njihovih cjelokupnih ratnih puteva, koji su od sada dostupni u registru branitelja.

- Moj ratni put je upravo objavljen, iznimno sam ponosan na njega, nikad nije bio ni tajna, rekao je ministar Matić.

- Povezan je uz brojku devet. Devet godina sam služio hrvatskoj vojsci, na Trpinjskoj cesti sam uništio devet oklopnjaka, vjerojatno sam zbog toga bio devet mjeseci u logoru, ali sam vjerojatno zato dobio i devet odlikovanja od Republike Hrvatske.

- Ovo je za građane koji žele čuti istinu tko je branio Hrvatsku. Vrijeme je da razlikujemo prave branitelje od plavih. Neki su se tukli u prsa, a neki na ratištu, rekao je Ostojić.

Prisjetio se da je u rat otišao sa starom 'vinčesterkom', koju mu je poklonio jedan partizan, dok su se, kaže, "drugi šminkali po Splitu u uniformama". Rekao je da je to tada i javno rekao, zbog čega je otpušten iz vojske.

Kotromanović se, pak, prisjetio brojnih vojnih akcija u kojima je sudjelovao.

- Bio sam vojnik i radio sam vojnički posao, ako će me netko zbog toga tužiti ili suditi, ja ću biti ponosan, poručio je Kotromanović.

----------------------------------------------

12:47 - Kritizirali su nas da se igramo sigurnošću hrvatskih građana, ali su zaboravili napomenuti s koliko je opreza Ministarstvo branitelja krenulo u objavu registra, rekao je Matić, i istaknuo kako je njegovo ministarstvo usko surađivalo s Ministarstvom obrane te Ministarstvima pravosuđa i unutarnjih poslova.

- Utvrdili smo da za hrvatske građane koji će se naći u registru uistinu nema nikakvih opasnosti.

Matić se potom prisjetio svih žrtava u domovinskom ratu, te je pozvao ministra obrane Antu Kotromanovića da objasni ulogu svojeg ministarstva u objavi registra.

Kotromanović je u vrlo kratkom i opuštenom govoru rekao kako je Ministarstvo obrane samo 'suportiralo' Ministarstvo branitelja, te zaključio:

- Ajmo već to učiniti napokon!

----------------------------------------------

12:44 Svečanost je počela. Registar branitelja predstavlja ministar branitelja Predrag Matić.

12:33 Na svečanom predstavljanju Registra branitelja u MSU do sada se okupilo oko 200 uzvanika, većinom pripadnika braniteljskih udruga. Među okupljenima nalaze se i Predsjednik Sabora Josip Leko, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a još se očekuju predsjednik Ivo Josipović i ministar obrane Ante Kotromanović.

Usprkos nekim najavama u medijima, umirovljeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač neće nazočiti svečanom predstavljanju. General Markač se svrstao među protivnike objavljivanja registra nedavnom izjavom kako on nije za njegovu objavu.

-------------------------------------

ZAGREB - Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske objavit će Registar branitelja iz Domovinskog rata. Tim su povodom organizirali i veliku svečanost.

Registar će predstaviti ministar branitelja Predrag Matić, dok će svoje ratne putove, uz ministra branitelja, objaviti i ministar obrane Ante Kotromanović te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Objavi će biti nazočan i predsjednik Republike Ivo Josipović.

Neki nagađaju kako bi se na svečanosti mogli pojaviti i generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Registar će javnosti biti dostupan poslije 13 sati na www.registar.branitelji.hr.

Javno dostupni u elektroničkom obliku bit će ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja i ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu. Također će biti objavljena pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:52