IZREČENE PRESUDE

VIDEO: OD TROJICE NAPADAČA NA UMIROVLJENIKA U PULI SAMO JEDAN DOBIO ZATVORSKU KAZNU Najmlađem odredili odgojnu mjeru pojačane brige i nadzora

 
 Danijel Bartolic / CROPIX

Poznat je epilog slučaja koji je ljetos prestravio Hrvatsku kad su trojica mladića, od kojih je jedan pripadnik specijalne postrojbe Hrvatske vojske, napala nemoćnog umirovljenika koji je noću čuvao ugostiteljski objekt Old City u centru Pule.

Kako piše Glas Istre, od troje napadača na 69-godišnjeg Puljanina 21. srpnja samo jedan će u zatvor - na deset mjeseci. Riječ je o prvookrivljenom Robertu Bitunjcu (25) iz Petrinje, pripadniku elitne postrojbe Tigrovi, koji je dobio godinu i osam mjeseci zatvora, od čega će iza rešetaka provesti 10 mjeseci, a drugih 10 odslužit će uvjetno uz 3 godine roka kušnje.

Drugookrivljeni Matej Bjekić (24) iz Zagreba dobio je godinu dana zatvora koja mu je preinačena u rad za opće dobro na slobodi po sistemu 2 sata rada za 1 dan zatvora. Trećeokrivljeni maloljetnik, također iz Zagreba, dobio je odgojnu mjeru pojačane brige i nadzora.

Bitunjcu je kao otegotno uzeto to što je u trenutku počinjenja djela bio djelatna vojna osoba u Hrvatskoj vojsci pa je trebao štititi Republiku Hrvatsku i njezine građane, a ne napadati ih. U obrazloženju se dodaje kako je takvim postupkom nanio štetu sebi, ali i vojsci. Otegotnima su mu uzete i pobude zbog kojih je djelo počinio, jer su okrivljenici reagirali na istaknutu istarsku i hrvatsku zastavu i to fizičkim napadom, što je, navodi Sud, i za moralnu osudu. Inače, Hrvatska vojska najavila je stegovni postupak nakon što kazneni bude okončan, a moguća posljedica je i izbacivanje iz vojske.

Ostala dvojica napadača imali su olakotne okolnosti: ranije su neosuđivani, mlađe su osobe, priznali su djelo, izrazili kajanje te se ispričali oštećenom, što je on prihvatio. Bjekiću je uzeto u obzir i to što je student.

Niti jedan od njih u petak nije došao na izricanje presude.

Glas Istre podsjeća kako su napadači 69-godišnjem Valeu slomili ruku i nekoliko rebara. Prema navodima Državnog odvjetništva, trojica su prema prethodnom dogovoru i u cilju da Valea teško ozlijede, a svjesni da im on zbog svoje starije životne dobi ne može pružiti otpor i pobjeći od njihova napada, lica zamaskiranih odjećom i maramama došli u njegovu neposrednu blizinu dok je sjedio za stolom.

Dok mu je maloljetnik s palicom u ruci zaklanjao najbliži izlaz s terase, prvookrivljeni Bitunjac žrtvu je više puta udario šakom u glavu, a kad je ovaj ustao i krenuo bježati, drugookrivljeni Bjekić snažno je bacio na njega stolac i udario ga u ruku. Kad su ga sva trojica sustigla, Bjekić ga je odgurnuo u kontejner za smeće, uslijed čega je 69-godišnjak pao na tlo.

- Dok je ležao na tlu, trojica okrivljenika nogama su ga udarali po tijelu te je Vale uslijed svih udaraca i napada zadobio teške tjelesne ozljede - piše u optužnici.

Napad su snimile i nadzorne kamere, a iživljavanju je navodno prethodio pokušaj trojice mladića da skinu hrvatsku ili istarsku zastavu koje su visjele na terasi. Evelino Vale upozorio ih je da ne diraju zastave, a huligani su otišli do obližnjeg stana u kojemu živi Bjekić, ondje se preodjenuli i maskirali te se vratili kako bi se obračunali s Valeom. S kapuljačama na glavi i maramama preko lica napali su nemoćnog 69-godišnjaka i desetak ga minuta tukli i progonili po Danteovu trgu.

Budući da se vrlo brzo doznalo da je prvookrivljeni 25-godišnjak pripadnik elitne vojne postrojbe Tigrovi, reagiralo je i Ministarstvo obrane koje je oštro osudilo njegovo sudjelovanje u napadu. Iz MORH-a su izrazili žaljenje i uputili isprike zbog neprimjerenog i nedopustivog ponašanja njihovog djelatnika koji se u vrijeme incidenta u Puli nalazio na odmoru, odnosno nije bio u službi.

MORH je ujedno najavio da će, ako se kriminalističkim istraživanjem utvrdi da je njihov pripadnik počinitelj kaznenog djela, protiv njega pokrenuti kazneni i stegovni postupak koji za ishod može imati izbacivanje iz vojske, piše Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:04