STRADALI U NESREĆI

VIDEO: ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA POGINULE PILOTE HRZ-a 'Marko je bio najmlađi član akrobatske grupe Krila Oluje, a Luka je krenuo očevim stopama...'

 
 Screenshot MORH YouTube

Komemoracija za poginule pripadnike Hrvatske vojske, natporučnika Marka Novkovića i poručnika Luku Jagatića održana je u ponedjeljak putem video-linka u Zagrebu i Zemuniku na kojoj je istaknuto da oni jesu i uvijek će biti ponos svoje obitelji, HV-a i domovine koje su toliko voljeli.

Komemoraciji su u Ministarstvu obrane RH u Zagrebu uz obitelj Jagatić, prijatelje i kolege iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske, nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i savjetnik Predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

U Zemuniku su komemoraciju uz obitelj poginulog natporučnika Novkovića, pratili njegovi brojni kolege i prijatelji te zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-bojnik Siniša Jurković i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).

Komemoraciju su također, putem video-linkova pratili pripadnici Hrvatske vojske u zapovjedništvima grana, zrakoplovnoj bazi Pleso, na Hrvatskom vojnom učilištu kao i oni koji se trenutno nalaze u operacijama, misijama i aktivnostima diljem svijeta.

Uz izraze sućuti koje je uputio ožalošćenim obiteljima potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je bol u toliko veća jer su to mladi i plemeniti dečki, naši dečki, koji su cijelim svojim srcem živjeli za Hrvatsku vojsku i našu Domovinu. „Imao sam priliku letjeti zajedno s Markom. Svaki manevar i svaki njegov pokret zračio je entuzijazmom, strašću i borbenošću, to je bio mladić prepun životne energije“ rekao je ministar.

"Ova dva mlada čovjeka zaslužuju naš najdublji naklon i poštovanje jer su se odlučili za put prepun izazova i nisu uzmicali pred njima nego su im borbeno i smjelo izlazili u susret. Hrabro su prihvatili sve ono što vojnički poziv nosi: čast, odricanje i nesebičnu žrtvu. Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bili su njihova druga obitelj. Danas drage obitelji zajedno s vama tuguje cijela obitelj Hrvatske vojske i cijela Hrvatska jer su nas napustila dva hrvatska sina, dva prijatelja, dvojica kolega", istaknuo je ministar Krstičević.

Istaknuo je da su Marko i Luka ostavili neizbrisiv trag u Hrvatskoj vojsci i dubok ožiljak na srcu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te im zahvalio što su nesebično služili svojoj Domovini i što su živjeli i radili prema idealima i vrijednostima za koje su se borili hrvatski branitelji u Domovinskom ratu.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj u svom obraćanju naglasio je kako je sve pripadnike Hrvatske vojske duboko potresao prerani odlazak Marka i Luke čiji će prerano prekinuti životi ostaviti dubok trag u njihovim obiteljima, prijateljima, kolegama i postrojbama.

„Vođen plemenitom željom i domoljubljem Marko se odlučio za poziv vojnog pilota, a Luka je krenuo očevim stopama hrvatskog branitelja, i tako su obojica postali hrvatski vojnici. Marko je sudjelovao u brojnim aktivnostima, misijama i zadaćama, bio je instruktor letenja, vrhunski pilot, odlično obučen i pripremljen za zadaće te najmlađi član akrobatske grupe Krila Oluje. Pred njim su bila perspektivna vremena i blistava, obećavajuća karijera. Nažalost, sve je to prekinuto u jednom trenutku", rekao je, među ostalim, admiral Hranj.

Načelnik Glavnog stožera na kraju je zaključio kako svi mi koji ostajemo moramo nastaviti graditi svijet koji su sanjali Marko i Luka, jer oni jesu i uvijek će biti ponos svoje obitelji, Hrvatske vojske i domovine koje su toliko voljeli.

Natporučnik Marko Novković i poručnik Luku Jagatić poginuli su u četvrtak pri padu vojnog školskog aviona ZLIN kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra. Nakon te nesreće ostavku je podnio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Premijer Andrej Plenković u petak je prihvatio njegovu ostavku rekavši da osobno ne vidi razlog gdje bih mogao na bilo koji način povezati njegovu političku odgovornost s činjenicom da se srušio taj avion, no da je iz razgovora razumio da je Krstičevića ta situacija osobno izrazito pogodila.

"Podnio sam ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane zbog odgovornosti i vojničke časti. Ja sam prije svega general koji je prošao Domovinski rat i uvijek sam, kao i u ratu tako i u miru, preuzimao odgovornost i brigu za svoje ljude", poručio je Krstičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2022 08:23