UŽIVO IZ STOŽERA

VIDEO: 'OVO JE IZVRSNO!' Opće oduševljenje u Tvornici nakon objave rezultata anketa, javio se i Zoran Milanović: 'Ljudi, hvala vam!'

 
 Boris Kovačev / CROPIX

NOVO 21:38 Novoizabrani predsjednik Republike Zoran Milanović u nedjelju je u Tvornici u svom pobjedničkom govoru zahvalio i svojoj protukandidatkinji Kolindi Grabar- Kitarović, što je izazvalo negodovanje i zvižduke iz publike, no on ih je zaustavio i poručio da su takvu situaciju "imali prije pet godina i - nikad više".

"Pobjeda - kao što sam obećao", rekao je Milanović koji je dočekan uz zvukove pjesme Svadbasa "Treblebass".

Opširnije pročitajte OVDJE

-----------------------

21:13 U Tvornicu je stigao i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

- Ja znam kakvo je stanje u državi, znam dokle je Kolinda Grabar-Kitarović dovela svoju funkciju, previše ju je estradizirala, više niste znali što je predsjednica države, a što Nives Celziju. Ali građani su poslušali predsjednicu, ona je poslala poruku da Hrvatska zna. Hrvatska je pokazala da zna", rekao je Mesić dodavši da vjeruje da će Milanović biti izvrstan predsjednik, prenosi RTL.

Zagreb, 050120.
Tvornica Kulture.
Pracenje rezultata za izbor predsjednika RH u stozeru Zorana Milanovica. 
Na fotografiji: Stjepan Mesic. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Stjepan Mesić

Zagreb, 050120.
Tvornica Kulture.
Pracenje rezultata za izbor predsjednika RH u stozeru Zorana Milanovica. 
Na fotografiji: Predrag Fred Matic, Stjepan Mesic. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Predrag Fred Matić, Stjepan Mesić

-----------------------

20:49 Predsjednik HSS-a Krešo Beljak nakon objave prvih izbornih rezultata, koji daju znatnu prednost Zoranu Milanoviću, izjavio je kako je neizmjerno sretan jer je Hrvatska pokazala da može biti normalna zemlja.

"Neizmjerno sam sretan jer je moja domovina Hrvatska pokazala da može biti normalna. Usprkos tome što su mnogi sumnjali ja nisam sumnjao od prvog dana niti zadnjih šest mjeseci, Hrvatska je dobila predsjednika", ustvrdio je Beljak.

--------------------------

20:29 SDP-ov Nenad Stazić za N1: "Ovo je veličanstvena pobjeda. Velika razlika. Hrvatska će nakon dugo vremena ići u dobrom smjeru. Bila je dobra kampanja. Milanović je bio fenomenalan. Deklasirao ju je".

--------------------------

20:21 Predsjednik Reformista Radimir Čačić, jedne od stranaka koja je dala podršku predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću, izjavio je nakon objave prvih izbornih rezultata koji daju prednost Milanoviću kako su građani poslali jasnu poruku i odabrali "europski i civilizacijski stav".

"Mislim da nema objektivno realne šanse da se promijene izlazne ankete, ali neka to bude i jedan posto i jedan glas - poruka je potpuno jasna", dodao je.

Opširnije pročitajte OVDJE

Zagreb, 050120.
Tvornica Kulture.
Pracenje rezultata za izbor predsjednika RH u stozeru Zorana Milanovica. 
Na fotografiji: Predrag Fred Matic i Radimir Cacic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Predrag Fred Matić i Radimir Čačić

Zagreb, 050120.
Tvornica Kulture.
Pracenje rezultata za izbor predsjednika RH u stozeru Zorana Milanovica. 
Na fotografiji: Mirando Mrsic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Franko Vidović i Mirando Mrsić

--------------------------

20:28 - Gradonačelnica Supetra Ivana Marković također u Tvornici kutlure slavi vjerojatnu pobjedu Zorana Milanovića.

Otkrila je kako je u šest od osam jedinica lokalne samouprave na Braču pobijedio Zoran Milanović. Kaže da rezultate sa terena dobiva od svojih ljudi.

- Čak i u Nerežišću je Milanović pobijedio, to je prvi put od samostalnosti Hrvatske da je u tom gradu pobijedio SDP-ov kandidat, otkrila je,

Podsjetimo, bivši Plenkovićev ministar Lovro Kuščević, osumnjičen za koruptivne radnje, bio je načelnik Nerežišća. Bivši ministar Lovro Kušćević ispitan je sredinom studenoga u splitskom Uskoku koji je protiv njega i još trojice pokrenuo istragu zbog sumnje da je kao općinski načelnik Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana.

FOTOGALERIJA: Atmosfera u Milanovićevom stožeru

20:18 - Ovo je sigurno jako ohrabrujuće, ali treba pričekati malo veći uzorak. Presudila je odlučnost Zorana Milanovića, nije se skrivao iza bilo koga. Nitko nije govorio u njegovo ime. S druge strane vidjeli smo sukob na desnici. Karakter Milanovića je njegova najveća prednost, ali i mana, poručio je Ivan Račan, sin pokojnog hrvatskog premijera Ivice Račana, prenosi Dnevnik.hr.

--------------------------

20:13 - "Milanović predsjednik, Bernardić premijer, kako drugačije?", rekao je za N1 SDP-ov Franko Vidović nakon objave neslužbenih rezultata DIP-a.

--------------------------

20:00 Nakon objave prvih službenih, ali nepotpunih rezultata izbora za predsjednika, ponovno je zavladalo ushićenje u SDP-ovu stožeru u krcatoj Tvornici kulture.

Prema rezultatima DIP-a, Zoran Milanović osvaja 54,01 posto glasova, dok Kolinda Grabar-Kitarović ima 45,99 posto glasa.

Ovi rezultati stoje nakon 53,62 posto obrađenih biračkih mjesta.

--------------------------

Prema izlaznoj anketi u drugom krugu izbora za predsjednika Hrvatske Zoran Milanović osvojio je 53,22 posto glasova birača, dok je Kolinda Grabar-Kitarović osvojila 46,78 posto.

U zagrebačkoj Tvornici gdje je stožer Zorana Milanovića vlada vrlo opuštena atmosfera. SDP-ovci ne skrivaju zadovoljstvo, a suzdržanost prema činjenici da je razlika od šest posto u korist njihova kandidata rezultat izlaznih anketa koje mogu i prevariti ovaj put je minimalna.

- Izbori za Europski parlament bili su gem, predsjednički su set, pralamentarni će biti meč - kazao je Domagoj Hajduković, predsjednik SDP-ove osječko-baranjske županijske organizacije. Hajduković je uvjeren da je Milanović dobio većinu glasova birača u Osijeku i tvrdi kako se u gradu osjetila klima po kojoj građani žele promjenu.

- Već dulje vlada atmosfera iz koje je jasno da ljudi žele normalnu Hrvatsku - rekao je Hajduković.

Napomenuo je i da je bilo nepravilnosti na biralištima, te dometnuo da su to i očekivali od političkih suparnika.

Sabina Glasovac je kazala da je ovo dobar vjetar u leđa i da se osjeti pozitivan val.

- Ipak, ne treba srljati. Ovo su tek izlazne ankete i treba pričekati rezultate izbora - kazala je Glasovac.

Istaknuti SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić zadovoljan je, ali poziva na oprez.

- Izvrsno, ali treba pričekati prve službene rezultate. Zadovoljni smo i nadamo se da će ostati ova razlika. Ovaj puta je presudila veća mobiliziranost svih simpatizera kojima je stalo do prave Hrvatske. Bili smo svi nervozni prije ovih rezultata, ali građani su izabrali su republiku, poručio je.

Šef stožera Zorana Milanovića, Orsat Miljenić, ne krije zadovoljstvo.

- Ovo je dobro odrađen posao, naadam se da će tako ostati do kraja, rekao je.

Na pitanje kada će Zoran Milanović doći u Tvornicu, rekao je da će doći kasnije, oko 22-23h, kada službeni rezulati počnu izlaziti van.

Odmah nakon objave prvi izlaznih anketa na Facebooku se oglasio i predsjednički kandidat Milanović.

- Hvala vam! Hvala svim volonterima, svima vama koji ste mi bili podrška u ovih šest mjesci. Ljudi, hvala vam!, napisao je.

Željko Jovanović (SDP) prvo je čestitao svima koji su izašli na izbore, a potom posebice onima koji su dali glas Zoranu Milanoviću. Istaknuo je da su ovo tek prve izlazne ankete te da moraju biti realni te sačekati kada se prebroji i posljednji glas, no ujedno napominje kako ovi rezultati otvaraju vrata optimizmu.

- Čini nam se da su građani Hrvatske prepoznali da je Zoran Milanović bolji kandidat, da je on kandidat koji će, prije svega, vratiti povjerenje i dignitet u funkciju predsjednika Republike Hrvatske. Mandat Grabar Kitarović i HDZ-a doveli su do toga da su građani izgubili povjerenje u sve institucije, što je dovelo i do toga da građani odlaze iz Hrvatske. Ovom pobjedom, uvjeren sam, počinje povratak povjerenja u institucije i na taj način jedna bolja i otvorenija Hrvatska u kojoj neće vladati klijentelizam i korupcija - kazao je Jovanović.

Zagreb, 050120.
Tvornica Kulture.
Pracenje rezultata za izbor predsjednika RH u stozeru Zorana Milanovica. 
Na fotografiji: Arsen Bauk.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Arsen Bauk

Njegov stranački kolega Arsen Bauk isto tako navodi kako su rezultati izlaznih anketa odlični.

- Nadam se da će rezultate izlaznih anketa potvrditi i rezultati Državnog izbornog povjerenstva te da je Hrvatska dobila novog predsjednika - rekao je Bauk.

U stožeru Zorana Milanovića su osim spomenutih još mnogi istaknuti SDP-ovci, među kojima su bivši ministar obrane Ante Kotromanović, Boris Lalovac, Franko Vidović te europarlamentarka Biljana Borzan, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska!, Ivan Račan te ostali.

Glasnogovornik izbornog stožera Zorana Milanovića Nikola Jelić u nedjelju je nakon objave rezultata izlazne ankete poručio da će pričekati konačne rezultate za koje vjeruje da će potvrditi rezultate ankete o Milanovićevoj pobjedi.

- Izlazne ankete su razlog za slavlje, ali ćemo kao i dosad pričekati konačne rezultate, iako ne sumnjamo da će oni, s manjim ili većim postotkom, potvrditi ove izlazne ankete, rekao je Jelić zahvalivši se građanima koji su izašli na izbore.

Upitan može li dijaspora pomrsiti račune, s obzirom na veliku razliku od oko sedam posto, ustvrdio je da će pobjeda Milanovića ostati neupitna bez obzira na to što čekamo rezultate glasova u dijaspori.

Što se tiče Milanovićeva karaktera, za kojega mnogi kažu da je "bahat i arogantan", Jelić je poručio da su građani na izborima pokazali što misle o njemu.

- Milanović je u izbornu utrku ušao pod sloganom 'Predsjednik s karakterom'. Građani su rekli da to cijene i da žele imati predsjednika s karakterom jer upravo to jamči da će Hrvatska biti zemlja sa stavom, istaknuo je.

Upitan hoće li Milanovićeva eventualna pobjeda pomoći SDP-u, rekao je da to treba ostaviti za iduće tjedne i mjesece, zahvalivši se svim strankama koje su podržale njegovu kandidaturu jer su, ističe, "svi jednako zaslužni".

Rezučtate je komentirala i europarlamentarka Biljana Borzan.

- Ovi izbori su pokazali i što ljudi misle o strankama, o SDP-u i HDZ-u, a nama je pomogla HDZ-ova kampanja. HDZ je postavio ovu kampanju kao biti ili ne biti za HDZ,

a mi smo ju postavili biti ili ne biti za Hrvatsku i to su birači osjetili, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:19