KRAJ VELIKE AKCIJE

VIDEO Ovo je trenutak u kojem je detonirana mina kod Rijeke: Snažna eksplozija čula se u cijelom gradu

Oglašavanjem sirene jutros u 6 sati počela je složena akcija, stanovništvo je evakuirano...

Detonacija mine u Rijeci

 AFP, Damir Skomrlj/Cropix

Detonacijom u Kvarnerskom zaljevu u 13.15 sati u nedjelju poslijepodne uspješno je okončana operacija uklanjanja i neutralizacije protuprodske mine, zaostale iz Drugog svjetskog rata, koja je nedavno pronađena unutar same riječke luke.

Iako miljama udaljena od riječke obale, detonacija je bila toliko snažna da je odjeknula u cijeloj Rijeci, a u zrak se podigao nekoliko desetaka metara visok vodeni stup.

Nakon što je, u 13.45 sati, sirena za prestanak opasnosti označila kraj akcije, Stožer za civilnu zaštitu Grada Rijeke otkrio je o kakvoj se konkretno mini radilo, što se do sada krilo, zbog sigurnosnih razloga.

Riječ je o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje, koja se nalazila na dubini od 19 metara, djelomično ukopana u muljevito dno, te je otkrivena tek kada su krenuli infrastrukturni radovi u luci. Mina je ukupne dužine 298 centimetara i promjera 70 centimetara, a njena je ukupna težina 986 kilograma, s 690 kilograma eksploziva.

Zbog njenih je karakteristika, kao i lokacije na kojoj je pronađena, unutar lukobrana, bilo nemoguće uništenje na mjestu pronalaska. Stoga je bilo nužno otegliti je na otvoreno more i tamo je detonirati, za što je trebalo pričekati povoljne vremenske uvjete i evakuirati dio centra grada, u takozvanoj crvenoj zoni, te zaustaviti cestovni, željeznički i zračni promet.

Već u subotu, uklonjeni su svi brodovi iz riječke luke, uključujući i plutajući hotel Marina, kao i automobili, a u večernjim satima, evakuirani su stanari okolnih zgrada, njih 500-injak. Većina je našla privremeni smještaj kod obitelji ili prijatelja, a za njih 15-ak, većinom starije životne dobi. Grad je organizirao privremeni smještaj i okrepu u Dvorani mladosti.

U nedjelju u 6.09 sati ujutro, sirena za uzbunu, kao što je bilo i najavljeno, oglasila je početak akcije. Potom su ronioci specijalne policije MUP-a izmjestili minu s dna i pripremili je za tegalj. Mina je balonima podignuta na dubinu od oko 7 metara te je brzinom od dvije milje na sat tegnjena do lokacije gdje je neutralizirana, metodom detonacije u vodi.

Lokacija za neutralizaciju morala je biti na najmanjoj udaljenosti od 8300 metara od kopna, a samo mjesto bilo je osigurano plovilima u polumjeru od oko 7000 metara.

Stožer se zahvalio građanima Rijeke na strpljenju i suradnji, budući da je cijela operacija bila organizacijski izuzetno zahtjevna, uz koordinaciju čitavog niza stručnih službi koje su sudjelovale.

Zanimljivo je da je, u vrijeme dok su trajale pripreme za ovu neutralizaciju, neovisno o brodskoj mini pronađena još jedna eksplozivna naprava zaostala iz Drugog svjetskog rata, na sasvim drugoj lokaciji. Radi se o avionskoj bombi koja je pronađena tijekom vršenja iskopa na gradilištu ceste D403, zbog čega su odmah obustavljeni svi radovi. I ona bi uskoro trebala biti neutralizirana, no ta će operacija biti daleko manje zahtjevna od ove s protubrodskom minom.

Akciju u Rijeci pratili smo uživo, a kako je to izgledalo možete pročitati u nastavku


14:20 Nakon što je protubrodska mina zaostala u riječkoj luci iz Drugog svjetskog rata uspješno uništena eksplozivom na sigurnoj lokaciji u Riječkom zaljevu, u 14 sati i 45 minuta oglasile su se sirene za prestanak opasnosti i završetak akcije izmještanja i neutralizacije mine.

Kako je priopćeno iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke, zvuk sirene kojim je označen prestanak opasnosti ujedno je označio i prestanak zabrane boravka u „crvenoj zoni“ potencijalne neposredne opasnosti uz riječku luku.

Stoga se stanari tog područja, njih oko 500, koji su jučer evakuirani polako vraćaju svojim domovima, a u 15 sati normalizirat će se i promet središtem grada.


13:54 Protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata u nedjelju je podignuta s morskog dna u riječkoj luci, otegljena na sigurnu lokaciju u Riječkom zaljevu te je u 13 sati i 15 minuta sati uništena, a akcija se nastavlja jer je potrebno provjeriti je li sve obavljeno prema planu.

Izjavio je to za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance kazavši da akcija još nije završena i da je, nakon što je mina uništena eksplozivom, potrebno obaviti sve provjere, a očekuje se da će sve biti završeno za oko sat vremena.

Akcija je počela jutros u šest sati i devet minuta kada su se u Rijeci oglasile sirene početka opasnosti, a minu su za tegljenje pripremili ronioci specijalne policije MUP-a.

Osim što su uoči akcije evakuirani stanari, u „crvenoj zoni“ neposredne opasnosti oko riječke luke obustavljen je sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet, zatvoreni su svi gospodarski objekti, a zatvoreni su i izmješteni željeznički i autobusni kolodvor.

Cestovni promet u središtu Rijeke odvija se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama: Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

Nakon završetka akcije bit će oglašene sirene završetka opasnosti. Nakon toga, mogao bi se normalizirati promet i početi povratak evakuiranih stanara, rekao je Mance.


13:24 Podmorska mina, zaostala iz Drugog svjetskog rata, koja je jutros u 9 sati otegljena iz riječke luke, detonirana je na otvorenom moru, usred Kvarnerskog zaljeva, u 13.17 sati.

Iako se to dogodilo na znatnoj udaljenosti od Rijeke, eksplozija je odjeknula u cijelome gradu,


12:30 Stigle su nam nove fotografije iz Rijeke gdje je i dalje u tijeku akcija izmještanja i neutralizacije protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata.

image
Denis Lovrovic/Afp
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Denis Lovrovic/Afp

11:17 I pripadnici Hrvatske vojske s jednim sustavom bespilotnih letjelica angažirani su na nadzoru cestovnih i plovnih puteva, priopćeno je iz MORH-a

- Pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u akciji izmještanja i neutralizacije protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata u području putničke luke Rijeka. Pripadnici Hrvatske vojske s jednim sustavom bespilotnih letjelica angažirani su na nadzoru cestovnih i plovnih puteva koje je prema sigurnosnim zonama odredilo Ministarstvo unutarnjih poslova. Njihov angažman započeo je u jutarnjim satima i očekuje se, sukladno iskazanim potrebama, i dalje tijekom dana.

Temeljem odluke ministra obrane, Hrvatska vojska pružila je potporu Ministarstvu unutarnjih poslova, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj angažiranjem bespilotne letjelice za potrebe snimanja izmještanja i neutralizacije minsko-eksplozivne naprave iz Drugog svjetskog rata - navodi se u priopćenju.


image

Tegljenje mine na otvoreno more

Damir Skomrlj/Cropix
image

Tegljenje mine na otvoreno more

Damir Skomrlj/Cropix
image

Tegljenje mine na otvoreno more

Damir Skomrlj/Cropix
image

Tegljenje mine na otvoreno more

Damir Skomrlj/Cropix
image

Tegljenje mine na otvoreno more

Damir Skomrlj/Cropix
image

Tegljenje mine na otvoreno more

Damir Skomrlj/Cropix

11:10 Tegljenje mine zaostale iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke na lokaciju na kojoj će biti neutralizirana počelo je u 9 sati. Kako javljaju iz Stožera za civilnu zaštitu, u 9.23 sati tegalj je prošao vrh Riječkog lukobrana i nastavljeno je tegljenje prema mjestu neutralizacije koje još uvijek traje.

Prvi korak bile su aktivnosti pripreme mine za tegljenje koje su proveli ronioci specijalne policije MUP-a. Potom je krenulo tegljenje mine.

"Akcija se za sada odvija po planu", priopćili su iz Stožera.

I dalje je obustavljen sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet u tzv. crvenoj zoni koja obuhvaća područje oko riječke luke, a zatvoreni su i svi gospodarski objekti. Cestovni promet u gradu, odvija se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma. Zatvoreni su odnosno izmješteni i željeznički te autobusni kolodvor.

Inače, cijelu akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko-goranskom i mnogim drugim službama i institucijama.


10:40 Mina je izvađena s dna mora u riječkoj luci. Policijski su je ronioci pričvrstili te je otegljena prema otvorenom moru gdje će biti neutralizirana.


9:45 Riječka policija objavila je video morske mine koja će danas biti premještena i neutralizirana. U osjetljivoj i opasnoj akciji sudjeluju ronioci MUP-a.


9:10 Akcija izmještanja i neutralizacije protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke se za sada odvija prema planu, a u tijeku su pripreme za tegljenje na lokaciju na kojoj će biti neutralizirana, koju provode ronioci specijalne policije MUP-a.

Po završetku ove faze, mina će biti otegljena na lokaciju neutralizacije u Riječkom zaljevu, priopćeno je u nedjelju iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke.

Iz Stožera su zahvalili građanima što se pridržavaju uputa te su ih pozvali da se, zbog vlastite sigurnosti i provedbe akcije u najkraćem vremenu, preporuka i uputa pridržavaju i nadalje..


Oglašavanjem sirene početka opasnosti u nedjelju ujutro, desetak minuta nakon šest sati, počela je složena akcija izmještanja i neutralizacije zaostale protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke.

Kako je najavljeno iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke, minu će se plovilom prevesti na predviđenu lokaciju na moru u Riječkom zaljevu i neutralizirati.

Uoči akcije provedena je potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života.

U subotu je iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuirano oko 500 stanara.

Sve je proteklo bez problema, većina je sama organizirala privremeni smještaj, a manji dio smješten je u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su priređeni ležajevi i okrjepa.

image

Smještaj u Dvorani Mladosti

Damir Skomrlj/Cropix
image

Smještaj u Dvorani Mladosti

Damir Skomrlj/Cropix
image

Smještaj u Dvorani Mladosti

Damir Skomrlj/Cropix
image

Smještaj u Dvorani Mladosti

Damir Skomrlj/Cropix
image

Smještaj u Dvorani Mladosti

Damir Skomrlj/Cropix
image

Smještaj u Dvorani Mladosti

Damir Skomrlj/Cropix
image

Smještaj u Dvorani Mladosti

Damir Skomrlj/Cropix
image

Smještaj u Dvorani Mladosti

Damir Skomrlj/Cropix

Obustavljen je rad svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.

Tijekom subote s parkirališta u zoni opasnosti premještena su parkirana vozila, s putničke obale u riječkoj luci privremeno su premještena i sva plovila, a Riječki zaljev zatvoren je za plovidbu.

Na snazi je i zabrana zone letova iznad riječke luke, posebice za dronove.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na „crvenu zonu“ neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuirani stanari i „žutu zonu.“

U „crvenoj zoni“ su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.

U „crvenoj zoni“ onemogućen je sav promet pa se cestovni promet odvija tzv. sjevernim koridorom središtem grada.

Stanarima u “žutoj zoni” preporučeno je da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

image

Djelatnici policije reguliraju promet nakon zatvaranja prometa u crvenoj zoni

Damir Skomrlj/Cropix

Neutralizacija mine očekuje se u popodnevnim satima, a završetak akcije bit će obilježen sirenama prestanka opasnosti.

U riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa se provodi plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:54