ZRAČNE SNAGE U AKCIJI

VIDEO: PILOT KANADERA SNIMIO SAM SEBE U AKCIJI Pogledajte kako je u kratkom roku ugašen najnoviji požar u Dalmaciji

 
 Screenshot / YouTube

Stravičan požar od ponedjeljka bukti na više kilometara dugoj fronti od Omiša do Splita. U gašenju su angažirani vatrogasci, vojska i brojni civili, a kako se doznaje od ravnatelja županijske Hitne medicinske pomoći Lea Luetića lakše je ozlijeđeno 80 osoba, uglavnom vatrogasaca. Od utorka ujutro velika pomoć stiže iz zraka nakon što su kanaderi konačno uspjeli doći do požarišta.

Tri Canadaira CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, koji su jutros angažirani na požarištu Dugave-Srinjine-Žrnovnica-Perun kod Splita uspjeli su u vrlo kratkom vremenu ugasiti najnoviji požar koji je izbio na Braču.

Požar je ugašen na početku zahvaljujući brzoj reakciji zračnih snaga, a nakon ove akcije četiri kanadera i dva Airtractora nastavljaju gasiti požare kod Splita. Kako se doznaje, ponovno se aktivirao požar na Strožancu, a dva kanadera preusmjerena su na područje Srinjina i Tugara.

Akciju gašenja snimio je jedan od pilota kanadera, a snimka je objavljena na YouTube kanalu MORH-a.

Požar u Ceranjima kod Benkovca još je aktivan i tamo djeluju dva Airtractora dok je novo požarište Dugobabe kod Splita upućen helikopter Mi-8MTV koji će s vjedrom gasiti ovo požarište.

Kako stoji na stranicama MORH-a, od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 99 požara (37 u Šibensko-kninskoj, 30 u Splitsko-dalmatinskoj, 25 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 750 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 26.000 tona vode te prevezena 193 vatrogasca i vojnika i 12 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:40