PROMJENA U VLADI

VIDEO: PLENKOVIĆ NAKON SJEDNICE U HDZ-u POTVRDIO 'Predložit ću Saboru da novi ministar bude Vili Beroš' BEROŠ ZA JUTARNJI 'Problema je jako puno...'

 
Vili Beroš i Andrej Plenković
 CROPIX

Na sastanku HDZ-ovog Odbora za zdravstvo jednoglasno je prihvaćen prijedlog premijera Andreja Plenkovića, da se prof.dr. Vilija Beroša Saboru predloži za novog ministra zdravstva.

Nakon završetka sjednice Plenković se obratio novinarima.

- Nakon konzultacija s HDZ-ovim Odborom za zdravstvo i vrhom stranke želim obavijestiti javnost da ću Saboru predložiti da novi ministar zdravstva bude Vili Beroš - izjavio je Plenković nakon sjednice.

- Radi se o čovjeku koji poznaje sustav i koji se vrlo brzo može snaći u ulozi ministra zdravstva - rekao je premijer.

Plenković je potom objasnio i kojim su se kriterijima vodili pri odabiru.

- Vodili smo se kriterijima da resor treba voditi čovjek koji poznaje sustav. Beroš je iskusan, poznaje zdravstveni sustav, ima sve stručne kompetencije i kvalifikacije - uvjerava Plenković.

Upitan je li Beroš njegov izbor i za sljedeći mandat, Plenković se našalio:

- Meni je drago da računate na našu pobjedu, hvala vam na tome.

Kaže da u medijima nije pratio poruke koje su slali donedavni Kujundžićevi suradnici nudeći se za ovu poziciju.

- Bavili smo se drugim temama. Ono što je važno jest naš odabir. Stali smo iza kandidata kojeg predlažemo - jasan je premijer.

- Naš zdravstveni sustav treba dodatna poboljšanja. Očekujem da će Beroš prionuti poslu da sustav bude dostupniji pacijentima, a ima i puno akutnih tema kojima mora posvetiti pozornost, poput prekovremenih sati - objašnjava Plenković.

Ne očekuje da će se Kujundžić sada 'odmetnuti' u Saboru.

- Kujundžić ima mandata saborskog zastupnika. Sasvim je prirodno da se vrati u Sabor i preuzme odgovornost - zaključio je premijer.

Na pitanje hoće li vratiti sigurnosnu procjenu ministara, premijer je rekao da nitko nije došao s ceste pa je ključno poverenje. - Ali morat ćemo malo osnažiti filtere na razini stranke, a onda sustavno na razini države. Neke stvari bi bilo bolje da smo znali ranije', rekao je predsjednik Vlade.

Za Jutarnji list je Beroš netom nakon što je potvrđena informacija da će on naslijediti Kujundžića rekao kako zahvaljuje premijeru Andreju Plenkoviću na ukazanom povjerenju.

- Kao ministar zdravstva intenzivirat ću sve one aktivnosti koje sam i do sada poduzimao kao pomoćnik, posebno na unapređenju zdravstvene zaštite naših građana, većoj i boljoj dostupnosti medicinskih usluga pacijentima u cijeloj zemlji, a s druge strane rješavanju gorućih problema našeg zdravstvenog sustava poput smanjenja odlazaka liječnika i medicinskih sestara u inozemstvo – kaže Beroš.

Također dodaje kako je svjestan da je problema puno i da su u njihovu rješavanju ograničavajući čimbenici vrijeme i financijske mogućnosti države, ali vjeruje da ću zajedno s timom suradnika učiniti pozitivne iskorake.

- Odmah poslije ove naše pressice vraćam se u ministarstvo i nastavljam sa suradnicima rad na rješavanju svih pitanja koja stoje pred ministarstvom. O svim planovima volio bih da razgovaramo u ministarstvu ovih dana. Kao ministar bit ću dostupan hrvatskoj javnosti, a zalagat ću se da građani budu uvijek i na vrijeme informirani, kao što to činimo ovih dana kada se svijet i mi kao dio tog svijeta susrećemo s novom virusnom opasnosti – zaključio je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:23