StoryEditor
PRIOPĆENJE

VIDEO: PLJUŠTE REAKCIJE I ministar branitelja Medved osudio Milanovićev istup u Jasenovcu: 'Obezvrijedio je žrtvu branitelja i stvaranje slobodne RH'

 
Tomo Medved
 Robert Fajt / CROPIX

Nakon Saveza udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga, udruge Hivdra i Milijana Brkića, istup predsjednika Zorana Milanovića u Jasenovcu osudio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar se o svemu oglasio priopćenjem.

- Izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je poručio da spomen-ploču za 11 poginulih hrvatskih branitelja "treba maknuti i negdje baciti", najoštrije osuđujem jer se time obezvrjeđuje žrtva hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga, kao i njihov doprinos stvaranju slobodne i suverene Republike Hrvatske.

Hrvatski narod koji nam je dao povjerenje očekuje od nas da pridonosimo smanjivanju podjela u društvu, vodimo politiku utemeljenu na pijetetu prema žrtvama te njegujemo kulturu sjećanja.

Ističem da neutemeljena stigmatizacija hrvatskih branitelja ne može biti službeni stav Republike Hrvatske.

Odavanje počasti žrtvama totalitarnog režima u Jasenovcu nikako nije trebao biti povod kako bi se istovremeno obezvrijedile žrtve velikosrpske agresije.

 

Nošeni ljubavlju prema domovini, hrvatski branitelji (pripadnici MUP-a, ZNG-a – HV-a, HOS-a, dragovoljačkih postrojbi) branili su hrvatsku slobodu od velikosrpskog agresora, pobijedili u Domovinskom ratu i bez njih danas ne bi bilo Republike Hrvatske niti njezinih institucija.

Stoga je neprihvatljivo hrvatske branitelje povezivati s totalitarnim režimom. Posebno je neprihvatljivo prema poginulim pripadnicima HOS-a, prema onima čija tijela u potrazi za nestalima i danas pronalazimo u skrivenim grobovima, mrtve i napuštene.

Neprihvatljivo je i prema njihovim obiteljima, od kojih mnogi ni danas ne znaju sudbinu svojih najmilijih.

Više od 700 pripadnika HOS-a živote je dalo za Hrvatsku, a izgovorene riječi uvreda su njima i članovima njihovih obitelji.

Kao hrvatski branitelj i ministar hrvatskih branitelja, uvijek ću braniti dostojanstvo poginulih u Domovinskom ratu, koji su za Hrvatsku dali sve - navodi se u prioćenju ministra Medveda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 00:12