MOĆNI STROJEVI

VIDEO: POGLEDAJTE IMPRESIVNI KONVOJ KOJI USKORO STIŽE U PLOČE Stigle snimke brodova koji u Hrvatsku donose ključne dijelove novog Pelješkog mosta!

 

Dva kineska broda s testnim pilotima za Pelješki most i teglenicom za zabijanje pilota na putu su prema Hrvatskoj. Potopni brod Zhen Hua, koji vuče teglenicu, u nedjelju bi trebao stići u Ploče. Na drugom brodu nalazi se 21 pilot, čelične cijevi dužine 127 metara, koje će se testno zabijati u morsko dno na poziciji dva stupa budućeg mosta.

Piloti i druga oprema na brod su ukrcani u Šangaju. Jutarnji list u posjedu je fotografija brodova Zhen Hua 7 te broda na kojem su piloti. Zhen Hua 7 je zapravo polupotopivi brod. Na fotografijama se jasno vidi da se brod “rasklapa”, a u sredini je teglenica sa strojem za zabijanje pilota. Piloti su čelične cijevi promjera dva metra koje se zabijaju u morsko dno i glavna su sastavnica stupa mosta. Ukupno će u deset stupova biti ugrađeno 130 pilota. Za dio pilota na morskom dnu bit će izliveni betonski temelji. Na pilote se potom stavlja betonska naglavnica na koju se montiraju piloni mosta.

Prema dostupnim informacijama, nakon obavljenih carinskih formalnosti brodovi će krenuti prema gradilištu, a zasad još nije poznat datum kada će krenuti testno zabijanje pilota. Prema neslužbenim informacijama, radovi bi mogli početi prvih dana 2019. godine. Piloti i oprema bit će istovareni pomoću teglenice za zabijanje pilota.

Testnim zabijanjem utvrđuje se tehnologija i sposobnost izvođača radova za ovaj složeni posao. Kako neslužbeno saznajemo, krajem siječnja u Hrvatsku bi iz Kine trebao stići novi brod s preostalom opremom za gradnju mosta. Ministarstvo prometa riješilo je svu potrebnu dokumentaciju za uplovljavanje i boravak brodova u hrvatskom teritorijalnom moru, a u svrhu obavljanja radova na mostu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:32