NASTUP U SABORU

VIDEO: POGLEDAJTE KAKO JE MARAS BAČIĆU MAHAO S KOVANICOM OD PET KUNA HDZ-ovcima poručio: 'Da bog da vama netko tako nešto pokloni!'

 
Gordan Maras (arhiva)
 Saborska TV

SDP-ov Gordan Maras prozvao je u srijedu ministra rada Marka Pavića kako je odlukom da bude na konferenciji jednog tjednika, a ne na saborskoj raspravi o povećanju minimalne plaće, pokazao svoje prioritete, ponovio je da Vlada minimalnu plaću povećava za pet kuna po danu, pa predsjedniku HDZ-ova Kluba Branku Bačiću na klupi ostavio kovanicu od pet kuna.

"Umjesto pet, trebali ste mi dati 10 kuna, jer je aktualna Vlada dva puta povećala minimalnu plaću u godinu dana, a za cijeli vaš mandat trebao bih vam dati samo kunu, koliko je SDP u tri godine vlasti, dnevno povećao minimalnu plaću", rekao mu je na to HDZ-ov zastupnik Bačić.

Naglasio je da hrvatski građani ne zaslužuju Marasov igrokaz. "Trebao sam vam uzeti sto kuna, jer to što ste napravili ne zaslužuje nagradu nego kaznu," odgovorio mu je Maras.

SDP-ov zastupnik ustvrdio je kako je ministar Pavić odlukom da bude na konferenciji, pred 100-tinjak ljudi, a ne na saborskoj raspravi o zakonu koji se tiče oko 76.500 ljudi, pokazao svoje prioritete, dodavši kako je konferenciju vjerojatno pratio i domjenak.

Ministar je minimalnu plaću povećao za 130 kuna, a dužnosničke mirovine za 10 posto, odnosno za tisuću kuna, rekao je Maras, upitavši - kakva je to pravednost, odnosno kakva je to poruka, te zaključio 'poruka je nije nas briga'.

To je pristup koji je u Vladi vidljiv od samog početka, ustrajao je SDP-ov zastupnik Maras. Marasu je odgovorio HDZ-ov zastupnik Stevo Culej, rekavši kako ga podsjeća na jednog sindikalca koji nikad nije htio raditi, dignuti vreću, ali je znao koliko je to teško.

Saborska oporba u srijedu je bila vrlo kritična prema Vladinu prijedlogu da se poveća minimalna plaća, a najglasniji je bio upravo Maras koji je svoje nezadovoljstvo i prijepodne demonstrirao kovanicom od pet kuna, za koliko je dnevno ona povećana, poručujući HDZ-ovcima - "da bog da vama netko tako nešto pokloni".

Izmjenama koje je predložila Vlada, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad isplaćivali bi se povrh minimalne plaće koja bi se od iduće godine u bruto iznosu povećala sa 3.276 kuna na 3439 kuna, što je 2752 kune neto. Vlada je uredbom povećala minimalnu plaću za 5 posto, odnosno za 163 kune bruto (131 kunu neto), tako da će ona od iduće godine iznositi 43 posto prosječne plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:22