NIJE IM BILO SVEJEDNO

VIDEO: POGLEDAJTE NEUGODU MINISTRA KOJE PROZIVA DEKAN FER-a 'Svaki puta kada se potpisuje ovakav ugovor, mi ga potpisujemo s grčem u želucu'

 
Igor Čižmek, Tomislav Ćorić, Marko Pavić, Alenka Košiša Čičin-Šain
 Željko Puhovski / CROPIX

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić te zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain u utorak su na Fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu doživjeli hladan tuš.

Naime, na FER-u je održana svečana dodjela ugovora za financiranje istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama na kojoj je završnu riječ održao profesor Gordan Gledec, dekan FER-a. Gledec je tu prigodu, neuobičajeno za takve prilike, iskoristio kako bi očitao bukvicu ministrima i prozvao ih pred svima okupljenima.

- Svaki puta kada se potpisuje ovakav nekakvi ugovor, mi ga potpisujemo s grčem u želudcu jer sada slijedi vječita bitka s administracijom. Priznavanje troškova, hoće li se nešto priznati ili neće, administriranje svaka tri mjeseca, pa se pitamo je li naš posao istraživanje ili stalno slanje administrativnih izvještaja? Kod nas se to radi četiri puta godišnje, u Europi je to dva puta u tri godine – započeo je svoj govor Gledec koji je izazvao muk u Sivoj vijećnici FER-a.

- Pitamo se koje ćete sve dokumente tražiti od nas, i to dokumente koje država već ima. Plaće, izvadci plaća, PDV obrasci sve dokumenti koje država ima, ali zašto se traži od nas da administracija projekta bude deset puta od istraživačkog doprinosa i prijave projekta? Na to nismo nikada dobili odgovor - rekao je Gledec pa se pred kraj govora osvrnuo i na predsjedanje Hrvatske Vijećem EU gdje je naveo da se kao jedan od prioriteta ističe “Europa koja se razvija i ulaganje u znanost i inovacije kao jamstvo razvitka Unije”. Kao primjer je onda naveo kada se FER prijavio za jedan projekt čija recenzija je na kraju trajala 17 mjeseci.

- Možete misliti koliko je taj projekt aktualan nakon dvije godine kada se ide u potpisivanje. I FER je dao prigovor i onda saznam da je prigovor odbijen nakon tri mjeseca, iako je 30 dana zakonski rok – rekao je Gledec i dodao da ovaj njegov govor nije kritika već poziv da vladajući saslušaju znanstvenike.

Prilikom njegova govora ministrima je očito bilo neugodno, a Ćorić je kasnije rekao i kako je istup FER-ova dekana bio neprimjeren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2023 16:25