PRERIZIČNA OPERACIJA

VIDEO: POGLEDAJTE PROLAZAK BIDENA KROZ ZAGREB! Dio grada potpuno paraliziran, policajac pao s motora pri prolasku tramvajske pruge

Razmišljalo se i o transportu helikopterom, ali Amerikanci se nisu složili s tom idejom
 AFP

NOVO 10.00 - Prije prolaska kolone vozila u kojoj se nalazio američki potpredsjednik Joe Biden, došlo je do prometne nesreće u kojoj je sudjelovao jedan policajac.Naime jedan policijski motorist je pri prelasku tramvajske pruge na Aveniji Dubrovnik doživio prometnu nesreću, piše N1.

Izgubio je nadzor nad motorom, koji se nakon nesreće i zapalio.

--------------------

Američki potpredsjednik Joe Biden stigao je u srijedu u Zagreb na summit čelnika jugoistočne Europe posvećen približavanju te regije EU-u i NATO-u. Drugi čovjek SAD-a sudjelovat će na sastanku regionalne inicijative Brdo-Brijuni koja okuplja zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju.

Potpredsjednik Biden je najviši američki dužnosnik koji dolazi u Hrvatsku otkako je Barack Obama na čelu Sjedinjenih Država.

Na sastanku će uz sve predsjednike zemalja u regiji biti i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Domaćin Hrvatska očekuje "strateški sastanak" koji bi njezino susjedstvo trebao približiti Zapadu, a dolazak Bidena tumači kao veliki povratak SAD-a na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995.

Zagrebački summit događa se u jeku izbjegličke krize koja pogađa zemlje na tzv. balkanskoj ruti, povećanog stupnja pripravnosti u Europi zbog pariških terorističkih napada i nekoliko islamističkih napada izvedenih u posljednje vrijeme u BiH.

Slovenija i Hrvatska, koje su potaknule inicijativu Brdo-Brijuni, ne žele da izbjeglička kriza zasjeni druge probleme u susjedstvu - unutarnje sukobe u Crnoj Gori oko pristupanja NATO-u, neriješene odnose Srbije i Kosova, te islamizaciju tradicionalno sekularnih Albanaca na Kosovu, Makedoniji i Albaniji.









No njegov transport helikopterom s aerodroma Pleso do Ureda predsjednice bila bi prerizična operacija na koju američka strana nikada ne bi pristala, posebno u jeku terorističkih napada u Europi, tvrde naši sugovornici upoznati s organizacijom osiguranja visokih državnih dužnosnika.

Iako u krugu Vile Weiss na Prekrižju postoji helidrom na koji može sletjeti vojni transportni helikopter Mi 117 Sh, naši sugovornici tvrde da bi organizacija zračnog prijevoza bila prerizična iako bi se na taj način izbjegla prometna blokada polovice Zagreba.

>>> FOTOGALERIJA

Kažu da bi u slučaju prijevoza helikopterom u zračnoj pratnji morala biti barem dva borbena helikoptera i borbeni zrakoplov. Kako Hrvatska tih helikoptera nema, Amerikanci bi ih morali dovesti.

Nadalje, helikopter je puno lakša meta potencijalnim teroristima nego blindirani automobil u pokretu. Prema njihovim riječima, puno je lakše organizirati tri prstena osiguranja na zemlji nego obranu od raketnog napada sa zgrada ili s tla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:15