ZLOČESTI PLAVI DEČKI

VIDEO Pogledajte službenu snimku prosvjeda. Policija: nerede su poticali BBB-i!

Policija je objavila službenu snimku jučerašnjeg prosvjeda u centru Zagreba, a za izazivanje nereda optužila BBB-e. Organizator Ivan Pernar saslušan je i pušten uz mjeru opreza.
Zagreb, 240211.Ponovni prosvjed protiv vlade Jadranke Kosor organiziran preko Facebooka pod vodstvom Ivana Pernara, clana "Saveza za promjene", koja je krenula u 18 h sa Trga bana Jelacica prema Vladi, zaustavljena je u Kamenitoj ulici prije trga Sv. Marka. Policija je postavila prepreke i nije pustila prosvjednike do Markovog trga. Na prosvjedu se okupilo oko 1000 gradjana.Doslo je do sukoba policije s prosvjednicima.Foto: Sime Sokota / CROPIX
 Sime Sokota / CROPIX

- Dio prosvjednika ponašao se nasilno. Policija je bila tolerantna sve dok prosvjednici nisu počeli napadati kamenjem, bocama, pa i prometnim znakom. Nakon toga je uporabljena sila, prvenstveno odguravanjem. Tri su osobe srećom samo lakše ozlijeđene' - izjavio je zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez.

Potvrdio je da su na prosvjedima viđene i osobe poznate policiji po izazivanju nereda na nogometnim stadionima. Radi se o 50-ak pripadnika BBB-a , a uočeno je kako upravo oni potiču nasilje, rekao je Vitez.

Poručio je da policija ne želi osudu prosvjeda, nego divljačkog ponašanja na njima. 'Uvažavamo pravo na javna okupljanja i prosvjede, ali policija će postupati po zakonu i energično se suprotstaviti svima koji zakon krše' – rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Nakon ispitivanja kod prekršajnog suca, organizator jučerašnjeg protuvladinog prosvjeda u centru Zagreba, Ivan Pernar pušten je uz zabranu pristupa Markovom trgu, Trgu bana Jelačića i svim okolnim ulicama u kojima se odvijao prosvjed.

Na Prekršajnom sudu doznaje se da je Pernar tijekom ispitivanja priznao veći dio onoga što mu se stavlja na teret, odnosno da najavljeni prosvjed nije prijavio policiji, dok je sporan dio o preskakanju ograde, pa će Sud idućeg tjedna saslušati i policajce koji su bili na mjestu događaja. Ako Pernar prekrši izrečenu zabranu, bit će kažnjen s 10.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:08