AFERA REMORKER-HGK

VIDEO: POGLEDAJTE U KAKVIM JE UVJETIMA NASTAVLJENO SUĐENJE NADANU VIDOŠEVIĆU 'Možemo li, molim vas, zatvoriti prozore?'

 
 screenshot

Suđenje bivšem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore Nadanu Vidoševiću i suoptuženima u aferi Remorker - HGK nastavljeno je danas pred vijećem zagrebačkog Županijskog suda u, kako je na početku rekao i sam sudac Zdravko Majerović, pomalo specifičnim uvjetima.

Zbog potresa u kojemu je znatno oštećena zgrada Županijskog suda na Zrinjevcu suđenje se odvijalo u dvorani Općinskog kaznenog suda u Selskoj, a usto su se primjenjivale i posebne mjere zbog epidemije koronavirusa, što baš i nije bilo jednostavno s obzirom na veći broj sudionika postupka.

U sudnici zbog toga nije bilo mjesta za novinare ili zainteresiranu javnost, ali je dopušteno snimanje televizijskim kamerama. Svi sudionici postupka, tročlano sudsko vijeće, zastupnica optužbe, optuženi Vidošević i sedam prisutnih odvjetnika sjedili su na minimalnoj udaljenosti od dva i pol metra jedni od drugih.

Četiri suokrivljenice iskoristile su zakonsku mogućnost da se rasprava održi bez njihove nazočnosti pa nisu ni došle na sud. Usto, cijelo vrijeme svi prozori bili su širom otvoreni radi provjetravanja sudske dvorane. Na početku rasprave nazočni su tražili da se prozori zatvore, a na kraju je sudac od Vidoševićeve odvjetnice zahtijevao da prozor opet - otvori.

U takvim uvjetima, uz buku izvana i branitelje koji spise drže na koljenima ili na stolcima pored sebe, bilo je moguće održati kratku raspravu poput današnje. No, pitanje je bi li se na ovakav način mogla održati duža i zahtjevnija rasprava s većim brojem sudionika.

Video: Nova TV POOL

Danas je, naime, samo pročitana novopristigla dokazna dokumentacija koja se odnosi na imovinu Nadana Vidoševića i članova njegove obitelji. Uz suglasan prijedlog tužiteljstva i obrane određeno je da će se provesti dopunsko financijsko knjigovodstveno vještačenje, nakon čega će se zakazati nastavak suđenja. Tako je ročište bilo završeno za svega nekoliko minuta.

USKOK tereti Vidoševića da je, koristeći "usluge" Igora Premilovca i njegove famozne češke tvrtke Remorker, od 2006. do 2011. izvukao iz HGK najmanje 39 milijuna kuna. Optuženi su i njegova dugogodišnja suradnica iz HGK Zdenka Peternel te Josipa Miladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivičić.

Već ranije su temeljem sklopljenih nagodbi pravomoćno osuđeni Igor Premilovac i marketinški stručnjak Davor Komerički, koji je Vidoševića povezao s Premilovcem.

Obojici je kazna od godine dana zatvora zamijenjena radom za opće dobro, pri čemu Premilovac mora državi platiti 2,9 milijuna kuna, koliko je ilegalno zaradio na provizijama prilikom izvlačenja sredstava.

Uvjetne osude dobile su, pak, vlasnica tvrtke za posredovanje nekretninama i Vidoševićeva savjetnica za nekretnine Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić zbog optužbi za izvlačenje novaca iz HGK lažiranjem kupnje umjetničkih slika.

Vidoševićeva braniteljica upozorila na teške uvjete rada na sudu

Nakon popuštanja epidemioloških mjera u utorak je nastavljeno suđenje bivšem čelniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću čija je odvjetnica upozorila na loše uvjete rada Županijskog suda iako su rasprave zbog potresa premještene na Općinski kazneni sud.

"Vrlo teško će se raditi jer se traži razmak od dva metra. Samo dvije sudnice sa svega nekoliko osoba u njima mogu udovoljiti epidemološkim mjerama. Iako su na raspravi bili samo sudsko vijeće, branitelji i predstavnik oštećenog, dvorana je bila puna, a riječ je o drugoj po veličini dvorani na Općinskom kaznenom sudu", ocijenila je Vidoševićeva odvjetnica Jadranka Sloković.

Dodala je da se zbog obaveznog nošenja maski i razmaka "teško čuje" tijek sudske rasprave i da na raspravi nisu bili prisutni okrivljenici koji su zbog epidemioloških mjera upozoreni da ne moraju dolaziti na sud.

Vidoševićeva braniteljica je ocijenila da suđenje bivšem čelniku HGK-a u aferi Remorker neće biti završeno do ljeta jer je financijski vještak Zrinko Ručević na raspravi u utorak dobio rok od 45 dana za dopunsko financijsko-knjigovodstvenog vještačenja i davanje mišljenja.

Iako je izrazila sumnju u osiguravanje tehničkih uvjeta za nastavak suđenja, Sloković je kazala da bi kraju moglo privesti drugo veliko suđenje, ono u slučaju Fimi media, u kojem brani bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera.

''Dok su ovakve upute na snazi, ne vjerujem da će ih itko zloupotrebljavati. To u koncu ne može ići u nedogled jer ni pandemija neće trajati dovijeka'', kazala je Sloković upitana za mogućnost odugovlačenja sudskih postupaka.

Dodala je i da sudski rokovi neće biti ugroženi jer više ne postoji relativna već samo apsolutna zastara kaznenog progona. ''Odgoda rasprava od dva do tri mjeseca zasigurno ne ugrožava suđenje'', zaključila je Sloković. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:26