antikorupcijsko vijeće

VIDEO Pogledajte žestoki okršaj Zekanovića i Grmoje: ‘Nesposoban si sazvati četiri čovjeka!‘

Danas se održava 28. sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije

Hrvoje Zekanović

 Damjan Tadic/Cropix

Antikorupcijsko vijeće na temu upravljanja INA-om danas je započelo svađom predsjednika Nikole Grmoje i Hrvoja Zekanovića koji je na samom početku srušio kvorum.

"Nema kvoruma. Dalija Orešković kasni. Zeko ga ne želi. Nazovite u klub HDZ-a da pitate za savjet. Fizički ste tu, ali jeste li prisutni? Možemo li započeti sjednicu? Ili ćemo čekati kolegicu Orešković.", pitao je Grmoja Zekanovića koji je uzvratio istom mjerom: "Nemaš ni kvorum. Nesposoban si sazvati četiri čovjeka. Ne, Božu Petrova ću zvati za mišljenje." I potom je napustio dvoranu da bi se ubrzo vratio što je izazvalo još jedan verbalni duel i međusobno vrijeđanje.

image

Hrvoje Zekanović

Damjan Tadic/Cropix

Danas su na sjednicu pozvani predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, bivša premijerka Jadranka Kosor i bivši premijer Tihomir Orešković, bivši potpredjsednik Vlade Božo Petrov, bivši ministri Slaven Dobrović, Tomislav Panenić. Grmoja ne odustaje od serije saslušanja radi rasvjetljavanja problematike upravljanja trgovačkim društvom INA d.d. s ciljem unaprjeđenja mjera iz Akcijskog plana za razdoblje od 2022. do 2024. godine uz Strategiju sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine koje se odnose na poboljšanje upravljanja i sprječavanje korupcije.

image

Nikola Grmoja

Damjan Tadic/Cropix

Božo Petrov, bivši potpredsjednik Vlade, na sjednici Antikorupcijskog vijeća je uvodno rekao da je Ina strateška kompanija koja čini pet posto udjela u nacionalnom BDP-u i tvrtka od nacionalnog interesa i tako ju je tretirao. Podsjetio je da je bivši član Uprave Ine jasno rekao da su sve Vlade, uključujući i ovu, davale punu podršku arbitražnom postupku, o čemu svjedoči i objava na stranici Vlade nakon objave presude.

MOL je, pojasnio je Petrov, tražio naknadu štete po osnovi neopravdanog kaznenog postupka protiv Ive Sanadera i Zoltana Hernadija u vezi sklapanja ugovora o međusobnim odnosima dioničarima koji se odnosi na INA-u. Arbitražni sud je to dobio. MOL je 2013. tražio da se presudom donese naknada štete po osnovi navodnog sprečavanja preuzimanja INA-e, sud je i to odbio. MOL je u postupku tražio i postavio zahtjeve da se Hrvatskoj naredi prestanak kaznenog progona. Arbitražni sud dodijelio je odštetu MOL-u. Hrvatska mora MOL-u nadoknaditi 184 milijuna dolara i sudske troškove, a to je tek oko milijun eura što je tek oko dva posto troškova čiju naknadu MOL traži od Hrvatske. Bivši član uprave Ine jasno je rekao da je do tužbe došlo zbog deliberalizacije tržišta.

- MOL je dobio samo dva posto troškova od onoga što je tražio od Hrvatske. To se presudilo s arbitražom. Tko je zastupao prekid i nagodbu s MOL-om? To je pokojni Jozo Petrović, Tomislav Karamarko i Hrvoje Zekanović. Mislite li da bi osoba koja je na plaći MOL-a zagovarala rješenje protivno njihovim interesima kad bi se prekinuo arbitražni postupak? Možda Zekanović i slični smatraju da je Hrvatska trebala izaći iz arbitraže i platiti više od milijardu eura. Bojim se da Zekanović nikad nije pročitao ni zahtjeve MOL-a ni presudu i da ne znate da bi nagodbom koju zahtijevate, oslobodili Ivu Sanadera i Hernadija i platili nagodbu skuplje nego sad presudu. Kolega Zekanović i ostali svojim su ručicama održavali ovu Vladu koja je podržala arbitražni postupak. Ako netko misli da se netko okoristio, mogli su spustiti ručice. Ovako moraju znati da su podržali arbitražu i da se netko omastio. Ako se uzme u obzir da to nisu znali, za razliku od vlade Tima Oreškovića, ova vlada koju podržavate zatvorila je i sisačku rafineriju, u dogovoru s Mađarskom kako bi dobili OECD i Schengen. Milanović je očito na liniji koju i vi zastupate. Sanader je koruptivnim djelom predao upravljačka sredstva MOL-u - izložio je Petrov.

Zekanović je izrazio čuđenje što je Petrov i dalje zadovoljan što je Hrvatska izgubila dvije milijarde kuna u arbitraži.

- Govorite o ručicama, a čitate tekst koji vam je priredio kolega Grmoja. Uvjeravate javnost da je dobro što je Hrvatska izgubila dvije milijarde kuna! Rekli ste da je arbitraža uspjela. Karamarko mi je rekao, nije bilo riječi o raskidu, nego da se sporazumno arbitraže prekinu. To je jedina istina. Mene nazivate mađaronom? U Saboru nema mađarona, ali ima rusofila, a to ste vi.", rekao je Zekanović i tražio od Petrova odgovore: "Tko vas je savjetovao? Koliko ste ih platili za to savjetovanje, odnosno koliko ih je platila hrvatska država? Dvije milijarde kuna ste oteli hrvatskim građanima iz novčanika, danas to prikazujete kao pobjedu, radi toga ste rušili Vladu, a kumovali ste zatvaranju sisačke rafinerije, to je puna istina. Kolega Petrov, smiješan mi je vaš pokušaj da uvjerite javnost da je odluka bila ispravna. Mnogo ste puta plakali u medijima nad sudbinom sisačke rafinerije. Jeste li s kolegama razgovarali o zatvaranju rafinerije u Sisku i jeste li bili svjesni njezinog neminovnog zatvaranja?"

Petrov mu je odgovorio: "Brojke su neumitne. Vlada koju vi održavate na životu, bez obzira na koruptivna djela koja svakim danom iskaču, to vam nije problem. Meni je ogroman problem da kriminalci, ljudi koji su prodavali našu državu, budu oslobođeni. Što se tiče samih predstavnika, odvjetnika koji su branili Hrvatsku, Hrvatska je za vrijeme Zorana Milanovića angažirala najbolje odvjetničke urede. Na vašu žalost, nećete pronaći ništa loše. Volio bih da su drugi štitili hrvatske interese onako kako sam ih ja štitio."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:52