NEVRIJEME U DALMACIJI

VIDEO: POTOP U VODICAMA Gradonačelnica: 'Ovdje je totalni kaos! Još nikada nije bilo ovako'

Obilna kiša potopila je Vodice. Poplavljene su ulice, vatrogasci su evakuirali vrtić... Zbog današnjih vremenskih uvjeta Hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje najviše kategorije
 Facebook

>>> NOVO 15:30 - Jako grmljavinsko nevrijeme s obilnom kišom pogodilo je danas prijepodne Makarsku i dio Makarskog primorja, a u samo jedan sat palo je 40 litara kiše po metru četvornome.

U dijelovima grada u kojima odvodni kanali nisu dobro očišćeni kiša je uzrokovala pravu poplavu pa su automobili tim ulicama opreznije vozili, a na više su mjesta zbog izbačenih poklopaca sa šahtova intervenirali i radnici Vodovoda.

Vatrogasci su zbog nevremena imali petnaestak intervencija na ispumpavanju vode iz podruma i drugih prostorija, a bilo je i poplavljenih prizemlja u nekoliko hotelskih kuća. U mjestima južno od Podgore bilo je i prekida u opskrbi električnom energijoj, doznaje se iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj.

Vozače se upozorava da pozornije voze zbog mogućih nanosa zemlje i šljunka na nekim prometnicama i gradskim ulicama.

-----------------------------------

15:21 PAKRAC, LIPIK - Nakon nešto manje od četiri mjeseca, šire područje Pakraca i Lipika pogodila je još jedna poplava čiji se razmjeri još utvrđuju, a štete će se tek zbrajati. Za razliku od svibanjske poplave, kada je stanovništvo ugrozila rijeka Pakra, u ovoj poplavi probleme rade oborinske vode i bujice koje je uzrokovala ogromna količina kiše koja je pala u kratkom vremenu, javlja 034portal.hr.

Zbog izvanredne situacije jutros je održana i sjednica Stožera za zaštitu ispašavanje Grada Pakraca na kojoj je rečeno da je, prema prvim informacijama, na područja Pakraca i Kusonja poplavljeno oko 25 kuća, a broj gospodarskih i ostalih zgrada u koje je voda prodrla je znatno veći.

-----------------------------------

12:25 - U Vodicama je opći kolaps! Nikad nije ovako bilo, iskočili su šahtovi, poplivao nam je vrtić, a evo su i iz škole djeca puštena kući. Sve komunalne službe su na terenu. Prvi zadatak nam je napraviti neophodno u ovoj situaciji, a onda ćemo nakon što se zbroji šteta, vidjeti hoćemo li trebati tražiti pomoć – rekla je gradonačelnica Vodica Branka Martinčev Juričev za Šibenik.IN .

-----------------------------------

12:05 - Preko stotinu privatnih kuća i gospodarskih objekata poplavljeno je na širem području Vodica od jutros, doznaje Šibenik.IN od Darko Dukića, glavnog zapovjednika Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Vatrogasci su jutros morali spašavati i djecu. Naime, mališane iz dječjeg vrtića Tamaris premjestili su u vrtić Okit.

- Molim stanovništvo da se suzdrže od vožnje automobilima po poplavljenim cestama, ako baš ne moraju vani, jer je desetak automobila ostalo na cesti zbog vode koja im je smočila elektro instalacije – apelirao je prvi šibenski vatrogasac Darko Dukić.

-----------------------------------

11:30 - ŠIBENIK Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnim oborinama zahvatilo je jutros zapadne i središnje dijelove Šibensko-kninske županije.

U kratkom vremenu je palo preko 100 litara kiše po metru četvornom, navodi se na internet portalu Šibenik meteo za praćenje vremenskih prilika na šibensko-kninskom području.

Prema trenutno dostupnim podacima, najviše kiše palo je na širem vodičkom području.

Mjerna postaja na otoku Prviću do 10,30 sati izmjerila je 125, a u Vodicama 100 litara kiše po metru četvornom.

FOTO: Facebook/SibenikIN

Vodice zbog toga jutros imaju velikih problema s poplavama. Na terenu su vatrogasci koji ispumpavaju vodu iz podruma kuća, ali i javnih ustanova.

Kako se doznaje u centru 112, poplavljena je zgrada osnovne škole te dječjeg vrtića, a pod vodom su i brojne gradske prometnice.

Velika kiša pala je i na širem šibenskom području.

Na portalu Šibenik meteo navode kako Bilice jutros mjere 72, Dubrava 55, a Šibenik 53 litre liše po metru četvornom. Teško je i u Tribunju gdje su poplavljene ulice i neke kuće.

FOTOGALERIJA: Poplava u Tribunju

Teško stanje je i u Tribunju, FOTO: Facebook/SibenikIN

----------------------------------

ZAGREB - Zbog današnjih vremenskih uvjeta Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje najviše kategorije koje podrazumijeva veoma opasne vremenske prilike. Naime očekuju se velike količine kiše, osobito na području Istre, sjevernog Jadrana, Gorskog kotara i Like, javlja HRT.

Jučer su se do mraka s vodom koja je Letovaniću prijetila iz zapuštenog ribnjaka borili mještani i snage na terenu. Završeno je 50 posto zečjeg nasipa koji bi trebao spriječiti istjecanje vode iz ribnjaka. Očekuje se da će nasip danas biti završen.

U obližnjoj su Žažini, zbog poplavljenje trgovine, posla imali vatrogasci. Problem je nastao zbog zaobalnih voda koje se slijevaju s obližnjeg brda, a odmažu i začepljeni kanali. Mještani su izrazito nezadovoljni jer Hrvatske vode nisu do kraja sanirale nasip. Upozoravaju - ako vodostaj bude kao u veljači, slijedi potop.

Prema mjerenjima u 8 sati na meteorološkim postajama DHMZ-a (www.meteo.hr) najviše je kiše u posljednja 24 sata palo u Božavi, čak 148 litara po četvornome metru, te Lipiku - 100 litara. Obilne je kiše bilo i ponegdje na sjevernom Jadranu, primjerice u Karlobagu 93 litre, ali i srednjem Jadranu, primjerice u splitskoj zračnoj luci 92 litre, pri čemu je glavnina pala od 20 sati jučer do 2 sata danas.

U većini mjesta Gorskoga kotara i Like palo je između 30 i 60 litara kiše, a malo manje količine zabilježene su u većini središnje i istočne Hrvatske.

Jako grmljavinsko nevrijeme popraćeno snažnom kišom pogodilo je sinoć nešto prije 21 sat Split i širu okolicu . Kiša je u nekim dijelovima grada, pogotovo tamo gdje su lošije očišćeni kanali, izazvala pravi povodanj pa su i automobili tim putevima trebali opreznije voziti.

Vodostaj Kupe u 24 sata porastao pola metra

SISAK - Stanovnici naselja uz Kupu zabrinjava što vodostaj Kupe ponovno raste, a samo je u protekla 24 sata porastao oko pola metra.

Kako je izjavio načelnik općine Lekenika Ivica Perović, ohrabruje što vodostaj Save opada pa se očekuje da će moći prihvatiti višak vode iz Kupe.

Dodao je kako su u tijeku pripreme za moguće zatvaranje državne ceste između Žažine i Letovanića. Zbog obilnih oborina, četiri crpke Vodoprivrede u Letovaniću i dalje prepumpavaju zaobalnu vodu.

Danas bi stotinjak radnika Hrvatskih voda trebalo završiti i djelomičnu sanaciju probijenog nasipa uz ribnjak u blizini Letovanića. ( Hina)

Zbog nabujale Pakre za promet zatvorena dionica Lipovljani - Banova Jaruga

ZAGREB - Zbog opasnosti od mjestimičnog izlijevanja rijeke Pakre i mogućeg oštećenja kolosijeka za željeznički promet HŽ Infrastruktura zatvorila je danas u 10,25 sati prugu između kolodvora Lipovljana i Banove Jaruge na magistralnoj pruzi Dugo Selo – Novska.

Stoga će u unutarnjem prijevozu putnike na relaciji Banova Jaruga – Novska do daljnjega prevoziti autobusi, dok međunarodni vlakovi broj 210 (Vinkovci – Villach Hbf) i broj 415 (Zürich – Beograd) voze pomoćnim prijevoznim putem Novska – Sisak – Zagreb Glavni kolodvor i obratno.

Iz HŽ-a mole putnike za razumijevanje i strpljenje. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:08