MINISTRICA I SINDIKATI

VIDEO: POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENIKE U ZNANOSTI I VISOKOM OBRAZOVANJU 'Ovo je skok u reguliranju, ali ne i u materijalnim pravima'

 
 Ronald Goršić / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i čelnici Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske potpisali su u četvrtak Granski kolektivni ugovor (GKU) za zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Ovaj GKU predstavlja kvantni skok u normiranju rada u visokom obrazovanju i znanosti, rekla je ministrica Divjak dodavši kako se po prvi puta jasno prepoznaju obaveze znanstvenoga rada, rada na znanstvenim projektima i dio norme.

Na taj način smo, ocijenila je, osigurali preduvjete za bolje uključivanje naših znanstvenika u međunarodnu konkurenciju. Ugovorili smo, naglasila je, zaštitu asistenata i mladih znanstvenika glede prekovremenoga rada, ali i plaćanje troškova doktorskoga studija te opreme samoga doktorskog rada.

"Sustav regulacije omogućava kvalitetno uređenje prava ali i fleksibilan odnos prema sustavu znanosti i visokoga obrazovanja", rekla je ministrica dodavši kako će nastaviti raditi sa sindikatima na poboljšanju ugovora.

Divjak je podsjetila da je bivši kolektivni ugovor otkazan prije pet godina, a u međuvremenu područje znanosti i visokoga obrazovanja nije bilo pokriveno GKU-om.

O novom ugovoru pregovaralo se 16 mjeseci, a za njegovo potpisivanje bilo je potrebno povjerenje partnera i poznavanje sustava, kazala je Divjak poručivši kako "i jedni i drugi rade na korist kvalitetnoga sustava znanosti i visokoga obrazovanja".

Vođa sindikalnoga pregovaračkoga tima Vilim Ribić ustvrdio je kako je ministrica Divjak svoj posao odradila savjesno, odgovorno, profesionalno. Golem se broj ljudi, naglasio je, "prošetao" ministarskom funkcijom, a da nisu riješili probleme.

Ocijenio je kako gospodarsko stanje nije opravdanje za otkaz kolektivnoga ugovora. "Kakvo god je stanje, uvijek ima institut izmjena i dopuna, sjedne se sa sindikatima i prilagode se stvari gospodarskom stanju", napomenuo je Ribić.

Milanovićeva Vlada to nije htjela napraviti nego je naprasno prekinula ugovor, a to je napravila na nezakonit način, upravo pozivajući se na gospodarsko stanje, kaže Ribić.

Ocijenio je kako novi GKU nije spektakularan jer je Vlada bila škrta u materijalnim pravima, ali je vrlo važan u smislu prava, procedure, definiranja i reguliranja odnosa. GKU, smatra Ribić, omogućuje prepoznavanje onoga što je vrijedno i kvalitetno, te većeg u odnosu na manji rad.

GKU je u reguliranju doista napravio kvantni skok, ali u materijalnim pravima nema skoka, ocijenio je Ribić dodavši kako su zadržane božićnice, a regresi su ostali na istoj razni kao i prije deset godina.

Smatra kako proračunskoga novca uvijek ima, samo je pitanje za što. "Ako imate za polovne zrakoplove, onda vjerojatno imate i za drugo, kad bi bila druga politika i drugi prioriteti", poručio je Ribić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 22:34