SMIJENJENI ŠUKER, DROPULIĆ, VUKELIĆ I BIŠKUPIĆ

VIDEO Premijerka Kosor: Zahvaljujem ministru Šukeru, puno je radio i sigurno se umorio

Premijerka tvrdi kako promjene u Vladi nemaju veze s istragama USKOK-a već se njima želi osnažiti timove koji će s njom podijeliti teret izlaska iz krive i ulaska u EU. Svi smijenjeni ministri će, objasnila je Kosor, postati saborski zastupnici
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor je na konferenciji za novinare objavila kako iz Vlade odlaze ministar financija Ivan Šuker, ministar kulture Božo Biškupić, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić te ministar obrane Branko Vukelić.

Dan D za Jadranku Kosor: Dramatične promjene ili pad Vlade i slom HDZ-a

Ministar kulture postat će Jasen Mesić, nova ministrica financija Martina Dalić, glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić preuzima ministarstvo Marine Matulović Dropulić, a ministarstvo obrane Davor Božinović, državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova.

Osim novih ministara, Kosor je najavila i novu instituciju u Vladi, mjesto potpredsjednika zaduženog za investicije koje će obnašati Domagoj Milošević, predsjednik Uprave Pastor grupe.

Potpredsjednik Vlade postaje i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, a potpredsjednik za gospodarstvo umjesto Šukera postaje Petar Čobanković.

- Danas ću poslati pismo predsjedniku Sabora i zatražiti sazivanje sjednice Sabora u srijedu, kako bi Vlada mogla profunkcionirati početkom godine - kazala je premijerka.

- Zahvaljujem Ivanu Šukeru na dosadašnjem radu, angažmanu, sigurno je da je iznimno puno radio i sasvim sigurno se i umorio. Posao u izvršnoj vlasti je iznimno težak, traži ljude 24 sata na dan, troši ih, svatko ima pravo propitivati što radite, a svi to ne podnose jednako snažno - kazala je Kosor.

Premijerka tvrdi kako promjene u Vladi nemaju veze s istragama USKOK-a već se njima želi osnažiti timove koji će s njom podijeliti teret izlaska iz krive i ulaska u EU. Svi smijenjeni ministri će, objasnila je Kosor, postati saborski zastupnici tj. aktivirati svoje mandate i na taj način će se, poručuje, osnažiti klub zastupnka HDZ-a.

U Vladi je prethodno održan sastanak koalicijskih partnera kojima je premijerka Kosor objavila imena novih ministara. Prije toga, u središnjici HDZ-a sastala se s najužim vodstvom stranke.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sazvao je, na zahtjev Vlade, izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora 29. prosinca, na čijem je dnevnom redu predloženo iskazivanje povjerenja novim članovima Vlade.

Novi kadrovi

Kad je riječ o novim kadrovima, Martina Dalić izbornu godinu morat će “odraditi” s proračunom koji je zacrtao njezin prethodnik Šuker. Kosor je i kazala kako i danas, kao i prije mjesec dana, o proračunu može govoriti samo biranim riječima.

Jasen Mesić dobio je novu šansu. Nakon što je bio HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, sada mu je pripalo ministarstvo kulture. Pokaže li se dobrim, mogao bi na listi u VI. izbornoj jedinici zamijeniti Šukera. Kosor mu je očito zaboravila nepodopštinu 3. siječnja kad se na balkonu skrivao od novinara u utrenutku kad se Ivo Sanader pokušao pučem vratiti na čelo stranke.

Među dobitnike ubrajaju se svakako Gordan Jandroković i Petar Čobanković, kojima napredovanje u Vladi znači i bolju poziciju u stranačkoj hijerarhiji tijekom izborne godine.

Domagoj Milošević, kao nestranački član Vlade, bit će zadužen za već najavljene investicijske projekte, a vjetar u leđa mogli bi dobiti i izvoznici kojima po vokaciji pripada. Njegovo imenovanje znak je da za Kosor Đuro Popijač nije idealno odradio prvu godinu mandata.

Vukelić novi politički tajnik HDZ-a

Novi politički tajnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) je Branko Vukelić, a međunarodni tajnik stranke Davor Stier, priopćeno je danas iz HDZ-a.

U priopćenju stoji kako su Vukelića i Stiera na prijedlog predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor na današnjoj sjednici jednoglasno podržali članovi Predsjedništva stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:52