POVUKLO SE MORE

VIDEO: PRIZOR KAKAV NIJE VIĐEN GODINAMA U mnogim jadranskim mjestima ovih dana je oseka vrlo izražena, u Ninu su brodice ostale na suhom...

 
 Jure Mišković / CROPIX

Ovih dana razina mora na mnogim mjestima u Dalmaciji iznimno je niska, a uslijed vrlo izražene oseke u gradu Ninu, primjerice, mnoge brodice ostale su u četvrtak na suhome, o čemu svjedoče i snimke koje donosimo.

O rekordno niskim razinama mora ovih je dana pisao portal Dalmacija danas, koji navodi da je u srijedu ujutro bila zabilježena najizraženija oseka u zadnjih nekoliko godina.

Prema službenim podacima s mareografa postavljenog na splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo, minimum razine mora u najvećem dalmatinskom gradu u srijedu se dogodio u 11:46 kada je razina mora na tamošnjoj mjernoj postaji dosegla kotu 5,2 cm. To je za oko centimetar niže od dosadašnje rekordno niske razine dva dana ranije i više od metar ispod najviše razine mora koja je zabilježena 3. veljače.

Identična situacija zabilježena je i na mareografovima u Starom Gradu na Hvaru i Veloj Luci na Korčuli.

Zimske anticiklone, odnosno polja povišenog tlaka zraka nisu rijetkost nad Jadranom zimi. Upravo je anticiklona zaslužna da ove veljače imamo neobično velik broj stabilnih zimskih dana. Tlak zraka ovih dana povremeno prelazi visokih 1030 hPa na razini mora.

Aktualne podatke o morskim mijenama možete pogledati na internetskoj stranici Hrvatskog hidrografskog instituta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:46