HRVATSKI VLAKOVI U ŠIDU

VIDEO: PRORADIO KAMP U SL. BRODU, STIŽU VLAKOVI IZ ŠIDA Stigle prve izbjeglice, suradnja sa Srbijom savršena: 'Točni smo poput japanskih željeznica!'

Ovime je i službeno otvoren centar u Slavonskom Brodu kapaciteta 5.000 ljudi
 Danijel Soldo/CROPIX

NOVO 15.20 - Oko 15.10 sati iz Šida je prema Sl. Brodu krenuo i drugi vlak s oko 1000 izbjeglica. Ukrcavanje je trajalo nešto duže od sat vremena i prošlo je bez ikakvih problema uz kordiniranu suradnju srpskih i hrvatskih policajaca.

Izbjeglice su na kolodvor dovožene autobusima iz kojih su polaganim tempom izlazili, nakon čega su ih naši policajci raspoređivali u vagone. Vodilo se pri tome računa da obitelji ostaju zajedno pa ih se tako razdvajalo, pri čemu su obitelji išli na jednu stranu, a samci na drugu.

Naši policajci su pak na ulazu u vlak upisivali izbjeglice aplikacijom na mobitelu kojom se točno znali koliko u vagone ulazi muškaraca, koliko žena i koliko djece.

-------------------

U prihvatni centar u Slavonskom brodu trebali bi doći nakon otprilike sat i pol do dva sta vožnje.

Prvih tisuću izbjeglica stiglo je jutros u zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu. Kao što je i najavljeno, i kao da je riječ o japanskim željeznicama, vlak Hrvatskih željeznica s devet vagona stigao je u kamp točno u 8 sati.

Riječ je o izbjeglicama koji su primljeni u Opatovcu, a onda su vlakom iz Tovarnika prevezeni u Slavonski Brod, gdje će proći proces registracije, a zatim će već danas krenuti put Slovenije.

Ovime je i službeno otvoren centar u Slavonskom Brodu kapaciteta 5.000 ljudi.

Kako smo doznali od ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića, prvi hrvatski vlak već je od jutros u Šidu, gdje će, prema dogovoru s MUP-om Srbije, izbjeglice biti direktno ukrcavane i potom prevezene do Slavonskog Broda. Međutim, još uvijek se ne zna kada će biti ukrcaj tog vlaka.

Ministar Ranko Ostojić izvijestio je da će danas prema Slavonskom Brodu krenuti još dva vlaka iz Tovarnika kojima će biti dovezeno oko 2000 izbjeglica trenutno smještenih u Opatovcu. U tijeku je ukracaj prvoga vlaka u Šidu, koji će biti prvi prema voznom redu za Sl. Brod, a možda tijekom dana dođe još jedan vlak iz Šida.

Današnjim danom za izbjeglice u Opatovcu, kao i ptrijeza Bapska, s tim da će kamp u Opatovcu ostati u hladnom pogodnu,

Ljudi koji se trenutno registriraju u Brodu već bi u sljedećih sat do dva trebali krenuti prema Sloveniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:26