NEZADOVOLJSTVO

VIDEO: PROSVJED MEDICINSKIH SESTARA Organizirali su se dolasci iz cijele Hrvatske, povorka s transparentima sa svojim zahtjevima stiže pred Vladu

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Povećanje osnovice plaće za 25 posto, vraćanje dodataka na godine radnog staža i zapošljavanje novih medicinskih sestara - sve to u četvrtak traže od vladajućih na Markovu trgu medicinske sestre i tehničari.

Veliki prosvjed, u organizaciji Inicijative za boljitak hrvatskog sestrinstva, počeo je okupljanjem u 9.30 sati na Trgu bana Jelačića, a pola sata kasnije s transparentima se krenulo trasom: Radićeva, Ćirilometodska do Trga sv. Marka, gdje se povorka očekuje u vrijeme trajanja Vladine sjednice.

Organizacija se provodila putem Facebook grupe, kojoj se u samo desetak dana priključilo 13 i pol tisuća sestara i tehničara.

Okupili su se brojni prosvjednici koji su došli organizirano iz cijele Hrvatske, a potporu su im dali i političari: Ranko Ostojić (SDP), Željko Jovanović (SDP), Hrvoje Zekanović (HRAST), Miro Bulj (MOST), Nikola Grmoja (MOST) i Željko Glasnović (NZ).

Sanda Alić, jedna od organizatorica prosvjeda, za N1 je rekla koji uvjeti će se tražiti od Vlade.

- Želimo povišicu od 25 posto plaće, dodatke na uvjete rada i dodatke na godine staža koje su nam uzeli 2014. Zahtjeva ima više, ali ovi su izdvojeni. To ćemo iznijeti na Markovu trgu. Očekujem da nas prime, a sigurno će nas primiti saborski Odbor za zdravstvo. Imamo isplanirano nekoliko koraka unaprijed, a prosvjed je samo prvi - najavila je Alić.

Medicinske sestre održale su i govor na Markovu trgu, evo što su rekle:

- Riješit će dug veledrogerijama, ali pitaju li se - tko će taj lijek dati bolesniku? Guraju nas preko granica izdrživosti. Do kad? Javnosti se plasira nerealna informacija o povišici plaća od 18 posto. To i kad bi bila istina, ne bi bila kompenzacija za sve ono za što smo zakinuti. Vrijeme je da nam vratite oduzeto - naše plaće, naše dostojanstvo, naše mjesto u društvu.

Na mnogim odjelima noću radi jedna sestra. Na 24 trudnice u Petrovoj radi jedna sestra. To je najmanje 48 života za koje se ona brine. Često i ona mora napustiti odjel zbog dijagnostičke obrade drugih bolesnika i tad odjel ostane bez nadzora što je nedopustivo i zakonom zabranjeno.

Ugroženo je zdravlje. Ali o tome ne smijemo govoriti ni na svojim klinikama, a pogotovo ovdje javno. Danas jedna sestra, sutra neće biti niti jedne. To je, ministre, hrvatska realnost. Neki dan Vlada je odobrila Croatia Airlinesu 250 milijuna kuna za stabilizaciju poslovanja. Gospodine Plenkoviću, što je prioritet ove države - propale kompanije ili zdravlje nacije? Jedna Rumunjska je podigla plaće svojim sestrama u zadnje dvije godine za 50 posto - rekle su sestre predvođene Sandom Alić pred Vladom, a prenosi N1.

"Sestre su stup zdravstva", "Za Agrokor milijarda, a sestrama karta za Irsku", "Ne ide mi se u Njemačku", "Radite li vi posao za troje, a dobijete samo jednu plaću?", "Imam 50, a moram raditi kao da mi je 25", "Mi smo s vama kad vam je najteže" - neke su od poruka koje su medicinske sestre i tehničari istaknuli na svojim transparentima.

Organizatorica prosvjeda Sandra Kolak izjavila je da medicinske sestre pošteno zarađuju svoju plaću.

- Tko će odgovarati kad se dogode propusti? Godinama pričaju da nas nedostaje 12 tisuća. To pričaju komore, sindikati, sestrinske organizacije, ministar, a sve ove godine imamo zabranu zapošljavanja. Sad su otvorili natječaje pa kažu: 'Ljudi se ne javljaju'. Pa tko će raditi kad u Njemačkoj dobiju triput veću plaću - poručila je Kolak.

Iz inicijative su također naveli kako Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara, koji je sudjelovao u nedavnim pregovorima s Vladom, nije podržao prosvjed, no kako im je podrška došla od Sindikata državnih i javnih službenika te Sindikata pravosudne policije.

Kujundžić: 'Povećanje plaća za 25 posto nije moguće'

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak, nakon što su medicinske sestre na Markovu trgu zatražile povećanje plaća za 25 posto, kako u ovom trenutku takvo povećanje nije moguće te ponovio da je Vlada u zadnje tri godine povećala plaće u zdravstvu za 18 posto.

- Za razumjeti je ljude koji žive od plaće, koji imaju kredite i djecu da im treba više novca. Ova je Vlada, kad je riječ i o drugim djelatnostima, a posebice zdravstvu, pokazala maksimalnu senzitivnost i u granicama mogućega u tri godine povećala plaće za 18 posto - rekao je Kujundžić novinarima ispred Banskih dvora.

Žalosnim je ocijenio što plaće u zdravstvu nisu i ranije povećavane, komentirajući to što su zahtjeve medicinskih sestara danas došli podržati "ministri koji su sjedili u bivšoj Vladi, kad su doktori, sestre i učitelji dobili nula posto".

Kujundžić je poručio kako će Vlada, bude li prigode, opet povećati plaće u zdravstvu, kao što ih je uz izniman napor povećala za 18 posto.

- Vlada mora misliti i o pacijentima. Ako hoćemo liječiti pacijente, ako hoćemo operirati, davati lijekove, moramo za to osigurati novac. Dakle, u ovom trenutku Hrvatska više novca nema - izjavio je Kujundžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:45