'U MREŽI PRVOG'

VIDEO: RASPRAVA O HRVATSKOM PREDSJEDANJU VIJEĆEM EU-a Grlić Radman: 'Dobro smo odradili posao'; Klisović: 'Bio je to veliki podbačaj'

 
 HRT

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' da je zadovoljan kako je Hrvatska predsjedala Vijećem Europske unije.

Rekao je da Europska unija od Drugog svjetskog rata nije preživjela takvu krizu.

- Bila je to borba protiv nevidljivog neprijatelja. Mi nismo imali nijedan instrument kako bismo pobijedili tog neprijatelja.

Dodao je da je kruna predsjedanja bio Zagrebački summit i Zagrebačka deklaracija.

- Mi ćemo tijekom ovog mjeseca uz mnoge videokonferencije i sastanke imati također jedan summit šest zemalja istočnog partnerstva. Tako da će i to biti jedan doprinos našega predsjedanja Vijećem Europske unije, rekao je Grlić Radman.

Joško Klisović iz Restart koalicije kazao je da je oporba bila konstruktivna i da je lobirala za Hrvatsku.

- Ono što nas je jako ražalostilo je to da kada smo usporedili prioritete i ciljeve koje smo jako pompozno najavili i rezultati koje smo ostvarili je veliki podbačaj. Hrvatska nije imala niti jednu inicijativu, prijedlog po kojem će stvarno ostati prepoznata ili upamćena. Kada govorimo o pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom dobili smo odluku koju komisija već gura godinama, ali nismo dobiti datum otvaranja pregovora. Te države su i dalje u čekaonici, ne znaju koliko dugo će ostati u čekaonici, dodao je.

Klisović je kazao da Hrvatska nije stavila u Zagrebačku deklaraciju da svake dvije godine na razini summita imamo sastanak o zapadnom Balkanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:32