SPAJANJE POSTUPAKA

VIDEO Sanader opet na sudu. Potvrđena optužnica i zbog 10 MILIJUNA EURA mita za Inu! USKOK: SNIMKA JEST valjan dokaz

USKOK je predložio spajanje sa postupkom za ratno profiterstvo zbog uzimanja provizije od Hypo banke
 Damjan Tadic / CROPIX

NOVO>>>>> 13:33 - Svi dokazi protiv bivšeg premijera Ive Sanadera su zakoniti, izjavila je danas ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš. Među njih spada i snimka Sanaderovog sastanka s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem u jednom zagrebačkom restoranu, za koju obrana tvrdi da je nezakonit dokaz

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je danas optužnicu protiv Sanadera kojeg se tereti za zlouporabu položaja i primanje 10 milijuna eura mita od Hernadija u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i, a USKOK je snimku predložio kao dokaz u spomenutom slučaju protiv bivšeg premijera.

Snimka i dalje nije uvrštena u dokaze. O tome će se odlučiti na pripremnom ročištu, izjavila je tužiteljica Laptoš.

Također, Laptoš je potvrdila prijedlog USKOK-a prema kojem se traži spajanje slučajeva Hypo i INA-MOL. O tom prijedlogu naknadno će odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Do sada je u predmetu Hypo optuženik bio samo Sanader, dok su u slučaju INA-MOL okrivljeni Hernadi i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec.

"Dakle bilo je više okrivljenika pa u to vrijeme nije bilo uvjeta za spajanje postupka" kazala je Laptoš.

Sanaderova obrana još je ranije izjavila kako nema ništa protiv spajanja slučajeva.

11:00 Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera kojom ga USKOK tereti za zlouporabu premijerskog položaja i primanje 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini toj mađarskoj naftnoj kompaniji.

Sanderovi branitelji izjavili su da je USKOK na sjednici predložio i spajanje ovog postupka sa postupkom koji je već u fazi glavne rasprave, a u kojemu ga se tereti za ratno profiterstvo zbog uzimanja provizije od Hypo banke. O tom prijedlogu USKOK-a naknadno će se odlučiti.

Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi, državi vrati 10 milijuna eura.

Jedan od Sanaderovih odvjetnika Čedo Prodanović izjavio je kako kao dokaz za sada nije prihvaćena snimka sastanka Sanadera i Hernadija u zagrebačkom restoranu Marcelino o kojoj je prvi pisao Jutarnji, kao ni iskaz vlasnika restorana, jer je to u spis ušlo nakon podizanja optužnice.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader i danas je doveden na zagrebački Županijski sud, ali ne zbog započetog suđenja u slučaju provizije Hypo banke, već na sjednicu optužnog vijeća u slučaju Ina - MOL.

Upravo nakon sjednice optužnog vijeća bit će puno izvjesnije hoće li se ta dva predmeta spojiti u jedan ili će se i dalje voditi odvojeno.

Naime, do potvrđivanja optužnice za Inu - MOL, radi se o predmetima u različitim fazama i stoga ih nije moguće spojiti. No, ako optužnica bude potvrđena, ta će procesna prepreka nestati i više neće biti formalnih razloga zbog kojih bi se Sanaderu morala voditi dva paralelna suđenja. Radi se o dvije optužnice, svaka ima samo po jednu točku, a okrivljenik je samo Ivo Sanader.

Crni fondovi

Ne čude zato najave da će i obrana i optužba, u slučaju potvrde optužnice za Inu - MOL, suglasno od suda zatražiti spajanje tih postupaka. Umjesto dvaju odvojenih suđenja u kojima bi bila angažirana dva sudska vijeća, dvije sudske dvorane, a i sam Sanader i njegovi branitelji imali bi dvostruke termine, sve bi se provelo u jednom nešto dužem sudskom postupku pred istim sudskim vijećem. Jedino što bi sudsko vijeće na čelu sa sucem Ivanom Turudićem, smatraju pravni stručnjaci, moralo ispočetka krenuti sa suđenjem u slučaju Hypo. No, radi se o samo dva raspravna dana, pri čemu nije nužno ponovno provođenje prošlog tjedna prezentiranih dokaza, ako obrana ili optužba na tome ne budu inzistirali.

Ipak, tek treba vidjeti hoće li optužno vijeće pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić danas potvrditi optužnicu za primanje 10 milijuna eura mita. Iako je “osnovni” USKOK-ov predmet protiv Ive Sanadera afera Fimi Media i crni fondovi HDZ-a, prevladava mišljenje da je upravo slučaj Ina - MOL ključni slučaj protiv bivšega hrvatskog premijera. Jer, Sanadera se tereti da je kao predsjednik Vlade zapravo izdao hrvatske nacionalne interese dajući predstavnicima MOL-a prevladavajuća upravljačka prava nad hrvatskom naftnom kompanijom iako su imali manje od 50 posto vlasništva. Sanader nije optužen za veleizdaju ili slično. No, optužen je za kazneno djelo primanja mita, da je za 10 milijuna eura predao Inu u ruke Mađarima. USKOK to, naravno, treba i dokazati na sudu.

Uobičajena procedura

Sanader odlučno negira bilo kakvo primanje mita od šefova MOL-a i u svojoj obrani ističe da sporni ugovor uopće nije štetan za Hrvatsku te da je prije njegova zaključivanja u cijelosti ispoštivana uobičajena procedura.

- Nikada nisam uzeo mito niti dogovarao proviziju. Štoviše, nastojao sam da se kroz sudjelovanje svih nadležnih tijela zaključi što bolji ugovor za Hrvatsku. Osim toga, nisam ni mogao ishoditi odluku Vlade, jer uloga premijera na sjednicama Vlade nije da nagovara niti da eksplicira, već je svaki ministar koji glasuje na Vladi bio uključen u sve prethodne procese, a prije toga je sve raspravljeno na Predsjedništvu HDZ-a, ili s koalicijskim partnerima, ili na užem kabinetu - izjavio je Sanader u svojoj obrani. U odnosu na ključnog svjedoka optužbe, svog donedavnog intimusa Roberta Ježića, Sanader je rekao kako može samo pretpostaviti da ga je lažno teretio kako bi za sebe ishodio bolju poziciju.

- Ne znam tko je i zašto Ježiću isplatio pet milijuna eura. Pretpostavljam da je svojim iskazom nastojao kupiti bolju poziciju u postupcima koji se vode protiv njega - naglasio je Sanader. Dodao je da s Ježićem nije bio u prijateljskim odnosima, nego da ga je poznavao kao i desetke drugih članova HDZ-a, no s njim, kao poduzetnikom i vlasnikom Diokija, češće se susretao radi poticanja razvoja poduzetničke klime i izvoza.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:12