AFERA HAC - HGK

VIDEO: SAPUNAR TRI SATA NA VRUĆOJ STOLICI 'Nije uskratio odgovor ni na jedno pitanje istražitelja'

Bivši član Uprave HAC-a trebao bi otkriti tko je sve kroz crni fond podijelio ukradenih pet milijuna eura
 Ranko Šuvar / CROPIX

NOVO 13:50 - Nakon tri sata provedena pred istražiteljima u kojima je aktivno iznosio obranu bivši član uprave HAC-a za financije Josip Sapunar vraćen je u prostorije jedinice za zadržavanje na Senjaku.

KALMETA O AFERI U HAC-u 'Nisam ništa znao. Da jesam, naravno da bih sve prijavio nadležnima'

Državno odvjetništvo bi do večeras trebalo donijeti odluku hoće li za njega tražiti jednomjesečni istražni zatvor ili će ga pustiti da se brani sa slobode.

Odvjetnik Josipa Sapunara, Veljko Miljević, rekao je kako je Sapunar iznio obranu te da nije uskratio odgovor ni na jedno pitanje istražitelja no da je znatno umanjio kriminalnu količinu koja mu se stavlja na treret. Više nije mogao reći zbog tajnosti slučaja.

----------------------------------------------

09:31 ZAGREB - Nakon što je bivši član Uprave HAC-a za financije Josip Sapunar noć proveo u pritvorskoj jedinici na zagrebačkom Sjenjaku, oko 9 sati u pratnji policije došao je u prostorije Županijskog državnog odvjetništva gdje je započelo ispitivanje.

Pred kamerama Državnog odvjetništva Sapunar odgovara na optužbe da je preko tvrtki Igora Premilovca iz HAC-a izvukao pet milijuna eura.

Sapunarov odvjetnik Goran Preglej izjavio je jučer kako će Sapunar kao njegov klijent pred istražiteljima odgovarati na sva pitanja.

- Iznijet će obranu u smislu rasvjetljavanja svih činjenica koje mu se stavljaju na teret - rekao je odvjetnik.

Podsjetimo, na bivšeg HAC-ova direktora je navodno u svojem iskazu ukazao Premilovac koji je istražiteljima, nakon priznanja da je prao novac izvučen iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), rekao da je novac u njegove tvrtke dolazio i iz državne tvrtke za gradnju autocesta te da ga je davao Sapunaru.

Nagađa se da bi Sapunar mogao opsežno govoriti o načinu na koji su od 2006. do 2011. iz HAC-a izvučeni milijuni eura preko nekoliko podizvođačkih tvrtki. Tzv. aktivnu obranu Sapunar je iznosio i prije tri godine kada je uhićen pod sumnjom da je HAC-ovim novcem, preko agencije Fimi media, punio HDZ-ov crni fond, javlja Hina.

Iako su pretragu dokumenata u sjedištu HAC-a u petak navečer vodili Uskokovi istražitelji, slučaj je povjeren zagrebačkom ŽDO koji vodi i istragu o izvlačenju novca iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), što je priču o koruptivnom lancu dovelo i do HAC-a.

U toj je istrazi, naime, trećeoptuženi Igor Premilovac priznao da su na austrijski račun njegove češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.

U opsežnom iskazu koji je davao nekoliko dana Premilovac je detaljno ispričao put novca i otkrio sve što je istražiteljima bilo potrebno da slože širi mozaik.

Osim što je kazao da je poznanike nagovorio da otvore tvrtke na čije je račune temeljem fiktivnih ugovora dolazio novac iz HGK, koji bi potom prebacivao na austrijski račun Remorker Internationala i u gotovini ga vraćao u Hrvatsku, Premilovac je ispričao da je sav novac, umanjen za proviziju od 10 posto, preko Davora Komeričkog predavao Zdenki Peternel.

Toj pročelnici ureda predsjednika HGK nedavno je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje da je zajedno s dvojicom suosumnjičenika iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna, od čega je gotovo 29 milijuna zadržala za sebe.

Sličnu ulogu kao što je u HGK imala Peternel, Sapunar je imao u HAC-u, iz kojega je u ovoj aferi navodno izvukao najmanje pet milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:59