KAKO SPRIJEČITI KOLAPS

VIDEO: SDP-ov NOVI PAKET ZAKONA ZA POMOĆ GOSPODARSTVU 'Poslodavac može skratiti radno vrijeme radnicima, ali ne i smanjiti njihov broj niti plaću'

 
Davor Bernardić
 Ranko Suvar / CROPIX

SDP šalje u zakonsku proceduru prijedlog Zakona o skraćenom radnom vremenu koji bi omogućio poslodavcima da, ukoliko imaju manji opseg posla, smanje radno vrijeme, ali ne i broj te plaću radnika.

- Dakle, radnici dobivaju istu plaću, a razliku do plaće za puno radno vrijeme poslodavac će dobiti od države kroz europski program SURE, no najviše u visini minimalne plaće - rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić predstavljajući najnoviju zakonsku inicijativu njegove stranke.

Naglasio je kako SDP inzistira na transparentnosti kod dosad odobrenih potpora od 4000 kuna "jer se ne smije događati da se potpore zloupotrebljavaju tako da poslodavac uzima potporu, a ne isplaćuje plaću radnicima".

- Treće, poslodavac koji koristi potporu ne smije isplaćivati dobit ili bilo kakve nagrade, bonuse ili stimulacije - izjavio je Bernardić.

Predsjednik SDP-ova Savjeta za gospodarstvo Josip Tica rekao je da, s obzirom da je velik broj mjera upućen na poslodavce, pomoć koju dobivaju treba vezati sa zadržavanjem radnika na radnom mjestu i nakon prestanka mjera.

- Isto tako, važno je da se oni koji imaju problema s likvidnošću u realnom sektoru obvežu kako neće istovremeno koristiti Vladine mjere i isplaćivati dobit vlasnicima poduzeća. Zalažemo se za transparentnost u korištenju mjera kako bi se točno znalo koji poslovni subjekti koriste koje mjere i u kojem iznosu kako bi se osiguralo da novac koji Vlada ulaže u gospodarstvo dođe do radnika. Jako je važan koncept transparentnosti kroz listu poduzeća koji koriste pomoć, ali i kroz provjeru jesu li namijenjena sredstva uistinu korištena kako bi se isplatile plaće - kaže Tica.

Na konferenciji za tisak je rečeno kako je SDP do sad u saborsku proceduru uputio dvadesetak prijedloga zakona koji još nisu stavljeni na glasovanje. Jedan od njih je i Prijedlog Zakona o moratoriju na kredite dužnika.

- Neprihvatljivo je da pojedine banke građanima nude odgodu uz plaćanje kamata i dodatne troškove tako da odgoda kredita košta građane više od pola mjesečne rate. Vlada se ne smije ponašati kao da ima povez na očima dok banke zarađuju na tuđoj nesreći - rekao je Bernardić i pozvao predsjednika Sabora da ovaj tjedan na glasanje stavi SDP-ov Prijedlog Zakona o moratoriju na kredite.

Zagreb, 140420.
SDP, Iblerov trg.
Press konferencija SDP-a. Tema konferencije je bila predstavljanje novih SDP-ovih mjera za potporu radnom zakonodavstvu i ocuvanje radnih mjesta.
Na fotografiji: Josip Tica.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX
Josip Tica

Bernardić se osvrnuo i na eventualnu relaksaciju mjera i žestoko joj se usprotivio.

- Kao što smo bili prvi koji smo predlagali rigoroznije mjere od samog starta, danas smo prvi koji upozoravamo da nikakva relaksacija mjera ne dolazi u obzir. Volio bih vidjeti tog hrabrog političara koji će preuzeti na sebe odgovornost i predložiti relaksaciju mjera, a kasnije nositi na duši one ljude koji će zbog virusa preminuti. Volio bih vidjeti tu hrabrost - rekao je predsjednik SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:47