NEZADOVOLJNI

VIDEO: SDP UPOZORAVA: 'Kaos iz osnovnih i srednjih škola prelijeva se na visoko obrazovanje'

 
Sabina Glasovac
 Ranko Suvar / CROPIX

Kaos iz osnovnih i srednjih škola prelijeva se i na visoko obrazovanje nakon što su odlukom Vlade blokirani znanstveni projekti i zapošljavanje, pa čak i oni za koje postoje sredstva Europske unije, a bez dovoljno jasnih pokazatelja se žuri u osnivanje novog vojnog sveučilišta, rečeno je u četvrtak na SDP-ovoj konferenciji za tisak u Zagrebu.

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac pozvala je Sabor i Vladu da odustanu od formiranja Sveučilišta obrane i sigurnosti jer smatra da bi s njim mogla nastati blamaža slična onoj koja je nastala sa Sveučilištem u Slavonskom Brodu, koje je osnovano prije nekoliko godina, ali nije profunkcioniralo ni danas. Naime, objasnila je, Sveučilište u Osijeku ne želi prepustiti Slavonskom Brodu neke svoje programe, unatoč ustavnoj tužbi Rektorskog zbora.

Ona je upozorila da je neslaganje s osnivanjem novog sveučilišta izrazio rektor Sveučilišta u Zagrebu koje bi trebalo na novo sveučilište prenijeti dio svojih programa, ali i Fakultet političkih znanosti koji sad organizira te programe.

Ističući da SDP ne spori potrebu istraživanja i razvoja na području obrane i sigurnosti, Sabina Glasovac pozvala je da se tako važne odluke ne lome preko koljena i da prestanu vrijediti dvostruki kriteriji, prema kojima Sveučilište Jurja Dobrile u Puli godinu dana čeka na odobrenje osnivanja Medicinskog fakulteta za kojim postoji potreba, osobito danas s obzirom na pandemiju, dok se druga sveučilišta osnivaju, a nemaju za to ni procjene utjecaja propisa niti se uvažavaju primjedbe iz javne rasprave.

Saborska zastupnica Glasovac izjavila je kako je javna rasprava pokazala da novo sveučilište ima svega sedam studijskih programa te da bi moglo biti u sukobu sa Zakonom o znanosti i visokom obrazovanju, da ne podliježe Zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, što je obaveza za sve ostale visokoškolske ustanove, te da neće biti podložno Ministarstvu znanosti i obrazovanja, nego Ministarstvu obrane.

Također dodaje da bi osnivanje novog sveučilišta moglo biti u suprotnosti s autonomijom sveučilišta te da će ono moći osnovati nove studijske programe izvan obrambenog sustava, pa i studije medicine, prava i slične, što smatra nedopustivim.

Predsjednik SDP-ova Savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije Emil Tafra upozorio je na odluku Vlade od 2. travnja kojom se zabranjuju nova zapošljavanja u sustavu znanosti i visokog obrazovanja i javne nabave čak i kad je u pitanju novac EU projekta ili kad se radi o popunjavanju ispražnjenih radnih mjesta, što dovodi do zastoja u funkcioniranju sustava.

Po njemu, time je mladim ljudima u koje su dosad uložena ogromna sredstva rečeno "da ih ne trebamo".

Predsjednica SDP-a Pule Sanja Radolović pozvala je nadležno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije da objasni kako to da nema sredstava za projekte EU kad je prema zadnjim dostupnim podacima iz EU fondova povučeno 89 posto sredstava, a isplaćeno 30 posto, i to u zadnjoj godini ciklusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:34