POČASNI BLEIBURŠKI VOD

VIDEO: ŠEKS 'U Bleiburgu je zabranjeno sve što asocira na ustaštvo, pa tako i zastava HOS-a. A usijanih glava uvijek je bilo i uvijek će biti'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Počasni bleiburški vod održao je konferenciju za novinare povodom predstojeće komemoracije na Bleiburškom polju. Novinarima se obratio predsjednik Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda Vladimir Šeks, javlja N1.

Šeks je poručio kako Nadzorni odbor Počasnog bleiburškog voda nadzire poslovanje Uprave Počasnog bleiburškog voda te kako su utvrdili da je Uprava djelovala u skladu sa zakonima, propisima i u skladu sa svim drugim propisima koji se odnose na cjelokupno poslovanje.

"Nadzorni odbor skrbi da se i ova komemoracija odvija u skladu sa zakonima i propisima i s dignitetom koji zaslužuju žrtve bleiburške tragedije", kazao je.

Na pitanje je li zastava HOS-a dozvoljena na komemoraciji odgovorio je glavni tajnik i glasnogovornik Počasnog bleiburškog voda Bože Vukušić.

Zagreb, 060519.
Europski dom.
Konferencija za medije Pocasnog bleiburskog voda na kojoj se govori o odrzavanju ovogodisnje sredisnje komemoracije u povodu 74. obljetnice Bleirbuske tragedije.
Na fotografiji: Tomislav Markic, Vladimr Seks, Vice Vukojevic, Boze Vukusic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

"Na samom prostoru gdje se održava komemoracija dozvoljene su isključivo crkvene i vjerske zastave. Nisu dozvoljene zastave nikakvih političkih organizacija niti stranaka, a nisu dozvoljene nikakve vojne zastave, pa ni ona HOS-a. Austrijska policija će sigurno sankcionirati protuzakonite zastave, a kako će ih točno sankcionirati to još uvijek ne znamo", rekao je.

Još uvijek nije poznato ime svećenika koji će predvoditi misu, no sigurno je kako političkih govora na komemoraciji neće biti.

Vukušić se osvrnuo i na četiri kontraprosvjeda koja će se održavati istovremeno s komemoracijom.

"Ne želimo se baviti i komentirati ta četiri kontraprosvjeda. Radi se o skupinama koje od austrijskih vlasti trebaju dozvolu za održavanje tih demonstracija. Mi nemamo i ne želimo imati s time veze. Većina tih organizatora su udruge koje imaju svoje sjedište u Austriji, ali nemamo nikakvih dodatnih podataka o tome", rekao je.

Komemoracija neće biti premještena na neko drugo mjesto sve dok većina obitelji stradalih te potomaka poginulih na Bleibrugu bude htjela da se ta komemoracija upravo tamo.

"Nismo razmišljali o nekom drugom mjestu održavanja komemoracije. Obitelji stradalih trebaju odlučivati o mjestu održavanja komemoracija", poručuje Vukušić te dodao kako ne strahuju od toga da bi austrijska policija mogla prekinuti komemoraciju. "To se uvijek može dogoditi, no to se dosad nikad nije dogodilo. Ponašanje provokatora ne bi smjelo dovesti do toga da se komemoracija prekine. Mi vjerujemo u profesionalnost austrijske policije i svih drugih koji su zaduženi za nadzor komemoracije", zaključuje.

Vladimir Šeks je na pitanje je li razgovarao s nekime iz HOS-a da ne dolaze na komemoraciju sa zastavom HOS-a rekao kako on postupa po pravilima Uprave Počasnog bleiburškog voda te kako su oni zaduženi da razgovaraju s organizacijama te da ih uvjere da to ne čine. "Ja se nadam da će sudionici imati toliko pameti da neće naštetiti održavanju komemoracije. Usijanih glava je uvijek bilo i bit će i mi ćemo učiniti sve da se nepoželjne situacije onemoguće u suradnji s austrijskom policijom", kazao je.

"Hrvatske vlasti i hrvatska policija nisu ovlaštene i ne mogu djelovati na području Austrije koje je pod punom jurisdikcijom austrijske policije. Zato je došlo do postrožavanja zakona u Austriji za one koji koriste zabranjene simbole i one koji su povezani i asociraju na ustaške simbole. Sve ono što asocira na ustaštvo i ustaške simbole svakako nije dopušteno, pa ni zastava HOS-a", zaključio je Šeks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2022 17:43