KONFERENCIJA ZA NOVINARE

VIDEO: SINDIKATI 'Plenković i Vrdoljak uspješno su završili pregovore za čuvanje svojih fotelja, štrajk se nastavlja!'

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske održali su konferenciju za medije
Sanja Šprem
 Željko Puhovski / CROPIX

- U srijedu štrajka cijela Hrvatska, ali će i dio Hrvatske biti na Markovom trgu - najavila je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem te objasnila kako će učitelji i profesori organizirati prosvjed pred Vladom Republike Hrvatske.

U ponedjeljak će u štrajku biti Osječko-baranjska i Ličko-senjska županija, u utorak Zadarska i Primorsko-goranska županija, dok će u srijedu štrajkati cijela Hrvatska, rekla je Sanja Šprem pa poručila:

- U srijedu je poseban dan. Imamo dva snažna pritiska u jednom danu. Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili. Naziv prosvjeda je "6.11. za 6,11". Prosvjed je prijavljen. Dijalog nema alternativu, ignorirati socijalne partnere dok je štrajk u tijeku, sigurno nije dobra poruka zaposlenima u sustavu obrazovanja.

Šprem je dodala da je odaziv na štrajk u osnovnim školama 96,81 posto te da je cirkularni štrajk dobar model štrajka, što je velik odaziv dokazao.

- Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak uspješno su završili pregovore za čuvanje fotelja za vođenje i predsjedanje Europskom unijom. To je bila svrha, da sjede u NSK u vrijeme predsjedanja. Očito su obje stranke zadovoljne. Ovih dana očekujemo da Plenković opet postane predsjednik Vlade i pozove nas na sastanak i pregovore te da se počne pregovorati o budućnosti naše domovine - rekao je Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Zagreb, 311019.
Zgrada sindikata skolstva. Florijana Andraseca 18a.
Konferencija za novinare Sindikata hrvatskih ucitelja i Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim skolama Hrvatske na kojoj se govorilo strajku u osnovnim i srednjim kolama. 
Na fotografiji: Branimir Mihalinec.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Branimir Mihalinec


Kažu da su spremni na nove pregovore.

- Odazvat ćemo se na pregovarački sastanak, a ne znamo u kojem danu štrajka će se otvoriti socijalni dijalog i pregovori. Želimo čuti prijedloge Vlade RH, a istovremeno da mi imamo priliku iznijeti naše argumente i prijedloge. Tek nakon završetka pregovora moći ćemo govoriti o nekim konačnim prijedlozima i zaključcima - poručio je Mihalinec, a prenosi HRT.

- Nećemo tražiti samo stajalište članova sindikata, nego svih koji su sudjelovali u štrajku. O tome kako će tih 60 i nešto tisuća odgovoriti na naše referendumsko pitanje "prihvaćate li ponudu Vlade ili ne", ovisit će nastavak daljnjih aktivnosti, dodao je Mihalinec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:44