PORUKA ŠEFA VLADE

VIDEO: 'SINDIKATI SU SEBIČNI! NEKA IZAĐU NA IZBORE' Milanović oštro odgovorio na najavu masovnih prosvjeda

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović večeras je gostujući u Dnevniku HRT-a rekao da je dogovor u vezi Ljubljanske banke kristalno jasan i dobar za obje strane, optužio sindikate da se služe rušilačkom politikom, a za smanjenje bruto plaća u iznosu od 3 posto u javnom sektoru je kazao da to nije "oštar rez".

'IDEMO U ŠTRAJK, IZAZIVAMO KAOS I RUŠIMO VLADU' Sindikati dogovorili državni udar

Premijer je kazao da se u Memorandumu o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade kojim je dogovoreno rješenje problema Ljubljanske banke, nigdje ne spominje "zamrzavanje" hrvatskih sudskih tužbi protiv Ljubljanske banke već "mirovanje" te da se pitanje Ljubljanske banke zapravo rješava pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. - Zamrzavanje u pravu ne postoji - rekao je premijer dodavši da bi mišljenje o tom dokumentu htio čuti od onih koji se razumiju u pravo, a ne od "priučenih analitičara i HDZ-ovaca".

- Memorandum je kristalno jasan - dodao je premijer, ocijenivši da je on dobar i nama i Slovencima. Izrazio je žaljenje što je Hrvatska godinu dana bila pod pritiscima zbog političke situacije u Sloveniji.

Po njegovim riječima, "ono što je ključni problem oko štediša LB-a nisu hrvatski sudovi.....Jer da je to tako opasno po Sloveniju valjda bi pred hrvatskim sudom u 20 godina to pitanje bilo riješeno i novac vraćen".

- Problem je pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu gdje je već donesena jedna presuda koja u biti Sloveniju obvezuje da taj novac vrati svim štedišama,... iz Srbije, BiH i Hrvatske...To je glavno sudište gdje će se ta stvar rješavati - kazao je Milanović i dodao da je ono s čime je Hrvatska imala veze bilo rješavanje pitanja slovenske ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om..

'ŠTRAJK JE LEGITIMAN, ALI ULICA NIŠTA NEĆE RIJEŠITI' Ministri o prijetnji velikim prosvjedima

Na pitanje oko najavljenih masovnih prosvjeda i referenduma, Milanović je optužio sindikate za izazivanje kaosa na ulicama.

- Neka izađu na izbore. Već 20 godina gledamo iste ljude, iste priče. Sindikati pozivaju na izazivanje kaosa na ulicama. Ako se žele baviti rušilačkom politikom neka izvole, ali netko u državi mora biti hladne glave i donositi razumne odluke. Mi ih donosimo cijelo vrijeme. Ako nekome ne paše, neka izađe na izbore - poručio je Milanović.

Premijer je komentirao i nedavni posjet reginalne direktorice Svjetske banke Zagrebu koja je kazala da u razgovoru s ministrima Linićem i Grčićem nije stekla dojam da više neće biti rezova.

'MIJENJAJTE SE ILI ĆE GRAĐANI PROMIJENITI VAS!' Sindikati za 1. svibanj najavili veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića!

- Nije red da predsjednik jedne vlade komentira izjave regionalne direktorice Svjetske banke.

Što se tiče rezova od 3 posto bruto plaće u javnom sektoru, premijer je kazao da "3 posto nije oštar rez", te kazao da plaće i mirovine više neće rezati ove godine.

- Bez gospodarskog rasta nema ništa. Mi moramo rasti, živimo na dug već godinama. Ne možemo isplaćivati ono čega nema. Niti moja plaća nije zadana zdravo za gotovo.

Premijer se osvrnuo i na pozivanje sindikata na ekonomski zaokret.

- Sindikati su sebični. Kada govorimo o reformama odmah se svi dižu na noge i govore prodat ćete Hrvatsku - rekao je Milanović.

Na pitanje planira li rekonstrukciju Vlade, Milanović je jasno odgovorio "Ne!.

- Ja vjerujem u svoj tim. Oni su kompetentni ljudi koji daju sve od sebe. Ovo nije vlada skandala i krađe, nego vlada rada - odgovorio je Milanović, ustvrdivši na kraju na niti jednu zemlju stručnjaci nisu izvukli iz ovakve krize u kakvoj je Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:46