PROMJENA VREMENA

VIDEO: STIGAO PRVI NALET NAJAVLJENOG NEVREMENA U Zagorju padala tuča, velika oluja harala i Rijekom, u samo 10 minuta temperatura pala za 8 stupnjeva!

 
 Marko Todorov / Dragan Matić / Zagorje.com / Screenshot Facebook / Hanza Media

Dijelove Hrvatske u poslijepodnevnim je satima zahvatio prvi nalet nevremena koje su prognostičari najavljivali proteklih nekoliko dana.

Kako javlja portal Zagorje.com, oko 14 sati, prema podacima čitatelja spomenutog portala, sitnija tuča padala je u Krapinskim Toplicama, Klanjcu, Tuheljskim Toplicama, Tuhlju, Donjoj i Gornjoj Stubici, Lugu Zabočkom, Svetom Križu Začretju...

Zagorje.com

Tuča većeg promjera padala je u Klokovcu, Čretu u Krapinskim Toplicama, u Budinščini, Maloj Erpenji, Hršak Bregu, Benkovom u Pregradi, okolici Krapine...

U nedjelju oko 16 sati Zagorje je zahvatio i drugi val nevremena.

Kako je javio fotoreporter portala Zagorje.com, u Čretu je vjetar rušio stabla, a jedan od visokih borova pao je na dalekovod zbog čega je u mjestu nestalo struje.

Zagorje.com

Jak vjetar rušio je drveće i u Humu na Sutli te okolici Krapine, javlja Facebook stranica Policija zaustavlja - Krapinsko-zagorska županija.

Policija zaustavlja-Krapinsko zagorska županija / FACEBOOK

Dodaju kako je i cesta na relaciji Miljana-Hum na Sutli puna granja te kamenja.

- Nedjeljno nevrijeme prouzročilo je oštećenja na mnogim objektima i cestama na području grada Pregrade. Vatrogasne ekipe i komunalne službe su na terenu te pozivamo sugrađane na oprez i strpljenje - rekao je pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj.

Nevrijeme se u ranim poslijepodnevnim satima obrušilo i na šire područje Rijeke.

Radio Rijeka javlja da je u roku od samo deset minuta, između 12:20 i 12:30 sati, u Rijeci temperatura pala za 8°C. U tom kratkom vremenu palo je 20 litara kiše, zabilježen je i najjači udar vjetra od 75 kilometara na sat, pa stvarno govorimo o neveri.

U isto vrijeme, u Klani je palo 35 litara kiše. Već pola sata kasnije počelo se razvedravati, tako da je u Rijeci u 14 sati izmjereno 18°C, a na otocima se moglo kupati uz temperature zraka od blizu 30°C.

Lokalno izraženiji pljuskovi i grmljavina - to je sintagma koju ćemo sve češće upotrebljavati, tvrdi meteorolog Pomorskoga meteorološkoga centra Rijeka Ivan Novak.

Nevera koja je pogodila Rijeku u rano nedjeljno poslijepodne dio je predfrontalnog sustava koji se još uvijek približava sa sjevera. Na lokalne pljuskove moramo biti spremni sve do četvrtka, kada ćemo vjerojatno moći uživati u više sunca, navodi Novak.

Prema najavama prognostičara, glavnina promjene vremena tek slijedi do kraja dana i u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Portal Istramet.hr piše kako su se brojni vozači, ne bi li zaštitili svoje automobile od tuče, zaustavljali ispod nadvožnjaka te tako u potpunosti blokirali autocestu, pa čak i za vozila hitnih službi. Neki vozači blokirali su čak i tunele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2023 01:23