'BOG ĆE TE KAZNITI'

VIDEO: 'SVE ŠTO NAPRAVIMO JE UZALUDNO, DON JOSIP NIKOGA NE SLUŠA' Splitska nadbiskupija oglasila se o svećeniku koji je urlikao na policajca

 
 Slobodna Dalmacija

Nesvakidašnja snimka svećenika iz Splita kako na žučan način prijeti policajcu kako će ga 'Bog kazniti na njegov zahtjev' obišla je hrvatsku javnost, a tijekom današnjeg dana bizarna priča dobila je i nastavak. Zbog neukrotivog don Josipa Delaša, koji je protivno svim napucima Kriznog stožera zvao ljude na misu, mons.

Marin Barišić okupio je Zbor savjetnika dijecezanskog biskupa, a odluka koja je donesena na kraju sastanka se ne pamti - 'ne možemo ništa napraviti, čovjek nas ne sluša'.

Splitska nadbiskupija dala je i savjet građanima da ne slušaju savjete don Josipa, te da poštuju i slijede zakone i upute Države.

Priopćenje Splitske nadbiskupije prenosimo u cijelosti:

Svaka mjera prema don Josipu Delašu je uzaludna jer i kanonske mjere u crkvi imaju medicinalni karakter, tj. da se osoba obrati. Župnik don Josip odbacio je bilo koji oblik prihvaćanja uputa i odluka koje su na snazi, nego nastavlja po svome do mjere vrijeđanja i proklinjanja hrvatskih policajaca koji su ga zbog toga, nakon nekoliko dana toleriranja, ipak morali prijaviti za kršenje javnog reda i mira. Svećenik don Josip pred zakonom je jednak kao i svi drugi građani Republike Hrvatske.

Ovim putem najiskrenije se ispričavamo svima onima koje je don Josip Delaš vrijeđao; ispričavamo se svima onima koje je njegovo postupanje uznemirilo ili razočaralo; ispričavamo se svima onima koji strpljivo poštuju mjere Stožera civilne zaštite kao i Hrvatske biskupske konferencije; najiskrenije se ispričavamo i žao nam je zbog našeg svećenika. U cijelosti se ograđujemo od njegovih riječi i postupaka jer nisu u skladu sa Svetim Ocem i s mjesnim biskupom.

Dragi župljani Sirobuje i vjernici drugih župa! Pozivamo vas da poštujete i slijedite zakon i upute, a ne samovolju župnika.

I u ovoj teškoj situaciji vjernici i kršćani podnose žrtvu. U ovom vremenu mi kršćani pozvani smo biti Šimuni Cirenci koji pomažu čovječanstvu nositi teški križ zaraze; pozvani smo biti poput Veronike koja Kristu u bolesnima i umirućima, u liječnicima i medicinskom osoblju, u policajcima i svima koji moraju raditi da bismo mi bili zaštićeni i sigurni, briše umorno, znojno i krvavo lice; pozvani smo biti kao Marija koja sve ove događaje skuplja, prebire i nosi u svome srcu te ih prikazuje svome Sinu da ih pročisti i posveti.

Draga braćo i sestre, pozivamo vas da budete strpljivi s bolešću, sa svećenicima, s ukućanima, s mjerama… kako bismo što prije nastavili redoviti život obogaćeni jednim novim i teškim iskustvom. Molimo Gospodina da iz ove kušnje izađemo kao bolji ljudi, dosljedniji kršćani, ponizniji i skromniji u svom predanju i služenju uskrslom Gospodinu.

Neka vas Gospodin blagoslovi i neka vas čuva!

Neka vas licem svojim obasja, milostiv neka vam bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrne na vas i mir vam podari!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:24