FRANJO I. JE NOVI PAPA!

VIDEO: 'SVIJET TREBA KRENUTI PUTEM LJUBAVI' poručio je papa Franjo! Jorge Mario Bergoglio prvi je papa iz Latinske Amerike. Protivi se pobačaju, eutanaziji, istospolnim brakovima

Novi papa je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio (76). Odabrao je ime Franjo I. On je prvi papa iz Južne Amerike u povijesti i prvi koji nije iz Europe u posljednjih 1300 godina
 Vjekoslav Skledar/Cropix

NOVO 7:02 Papa Franjo I. ima dosta gust raspored u prvim danima svog pontifikata, objavio je Vatikan u srijedu navečer.

Svoju prvu noć kao papa Franjo će provesti u Domu svete Marte, ali ne u jednostavnoj sobi u kakvima spavaju kardinali za vrijeme trajanja konklava, nego u prostranom trosobnom apartmanu 201, koji je Papi na raspolaganju dok se ne pripreme njegove odaje u Apostolskoj palači.

U četvrtak ujutro Papa će "privatno" posjetiti baziliku svete Marije Velike, kako je sam najavio s lože bazilike svetog Petra, jer se želi pomoliti Majci Božjoj da zaštiti Rim. U 17 sati slavit će misu s ostalih 114 kardinala elektora u Sikstinskoj kapeli.

U petak u 11 sati primit će cijeli Kardinalski zbor u Klementinskoj dvorani Apostolske palače. Sljedećeg dana, po nedavnoj ustanovljenoj tradiciji, sastat će se s novinarima akreditiranim u Vatikanu.

U nedjelju u podne će okupljenima na Trgu svetog Petra izgovoriti svoj prvi angleus. Misa ustoličenja bit će 19. ožujka, na blagdan svetog Josipa, zaštitnika Crkve, u 9.30 u bazilici svetog Petra.

Vatikanski glasnovornik Federico Lombardi najavio da će se u predstojećim danima Franjo sastati sa svojim prethodnikom Benediktom XVI.

----------------------------------------------------

22:43 Papa Franjo služit će 19. ožujka inauguralnu misu, objavio je Vatikan u srijedu.

Glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi na konferenciji za tisak je rekao da je Franjo telefonirao papi u miru Benediktu XVI ubrzo nakon izbora i dodao da će ga uskoro posjetiti.

Papinoj inauguralnoj misi obično nazoče čelnici država i vlada.

20:58 - Izbor imena Franjo naznačava da će se novi papa boriti za siromašne.

Njegova izjava 2010. godine da dozvola homoseksualnim osobama da posvajaju djecu je diskriminacija djece, izazvala je javni prijekor argentinske predsjednice Cristine Kirchner.

Kako javljaju svjetski mediji, Jorge Mario Bergoglio je 2005. godine vodio bitku s Josefom Ratzingerom za Svetu Stolicu.

Tko je Jorge Mario Bergoglio

Argentinski jezuit, nadbiskup Buenos Airesa, prema medijskim izvješćima bio je glavni protukandidat Josephu Ratzingeru na konklavi 2005. kada je Nijemac postao papa Benedikt XVI.

Novi papa Franjo I. spaja Stari kontinent s tzv. Trećim svijetom (na sličan način kao i njemački Brazilac Scherer).

Bergoglio je, naime, rođen u Argentini, ali u talijanskoj obitelji, dok je najvažniji dio školovanja proveo u Njemačkoj.

Nadalje, idealan je čovjek za prevladavanje razlika između “konzervativne” i “liberalne” struje kardinala, jer dolazi iz teološkog okruženja skrbi za najsiromašnije, a istodobno je dovoljno kritičan prema teologiji oslobođenja.

Sjajan je evangelizator, a glavni prigovor za njegov izbor je bio da je prestar.

20:34 - Papa se oprostio od okupljenih i napustio balkon uz riječi "Laku noć i želim vam miran odmor."

20:29 - Papa je blagoslovio sve okupljene, ali i one koji događaj prate preko malih ekrana i ostalih medija.

- Sve vas želim blagosloviti, sve žene i muškarce dobre volje - kazao je.

20:27 - Sad započnimo raditi zajedno. Ovo je put bratstva i povjerenja. Pomolimo se za cijeli svijet jer u svijetu vlada veliko bratstvo. Svijet treba krenuti putem ljubavi. Nadam se da da će put kojim ćemo krenuti ja i moja braća biti uspješan u evangelizaciji ovoga predivnoga grada - rekao je papa.

20:24 - Braćo i sestre, dobra večer. Zahvalio bi vam na dobrodošlici. Iznad svega, volio bih da se svi zajedno pomolimo za Benedikta XVI. - rekao je novi papa Franjo I. Papa je s vjernicima molio 'Oče naš'.

- Molio bi vas da se pomolite Bogu za mene kako bi me blagoslovio - rekao j e.

20:18 - Argentinski jezuit, nadbiskup Buenos Airesa, prema medijskim izvješćima bio je glavni protukandidat Josephu Ratzingeru na konklavi 2005. kada je Nijemac postao papa Benedikt XVI. Šanse na ovoj konklavi nešto su mu manje, ali i dalje postoje. Među ostalim i zbog toga što on spaja Stari kontinent s tzv. Trećim svijetom (na sličan način kao i njemački Brazilac Scherer). Bergoglio je, naime, rođen u Argentini, ali u talijanskoj obitelji, dok je najvažniji dio školovanja proveo u Njemačkoj. Nadalje, idealan je čovjek za prevladavanje razlika između “konzervativne” i “liberalne” struje kardinala, jer dolazi iz teološkog okruženja skrbi za najsiromašnije, a istodobno je dovoljno kritičan prema teologiji oslobođenja. Sjajan je evangelizator, ali glavni prigovor jest da je ipak prestar.

20:13 - Novi papa je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio (76). Odabrao je ime Franjo I. On je prvi papa iz Južne Amerike u povijesti i prvi koji nije iz Europe u posljednjih 1300 godina.

19:58 - Vjernici iz svih dijelova svijeta okupirali su Trg svetog Petra. Procjenjuje se da ih ima između 200 do 300 tisuća. Svi nestrpljivo iščekuju pojavljivanje novog pape.

19:41 - Orkestar izvodi talijansku himnu Fratelli d'Italia.

19:33 - Pripadnici švicarske garde svečano marširaju pred Bazilikom svetog Petra.

19:15 - Očekuje da će uskoro s balkona bazilike svetog Petra kardinal protođakon, Francuz Jean-Louis Tauran, objaviti izbor novoga Pape čuvenom izrekom "Habemus Papam".

Javnosti će se tada otkriti ime novog pape, a on će se pojaviti pred vjernicima. Nakon nekoliko riječi, novi papa će dati tradicionalni blagoslov Urbi et Orbi (Gradu i svijetu) i novi pontifikat će početi.

Objavu izbora novog poglavara Katoličke crkve mnoštvo vjernika okupljenih na trgu Svetog Petra, oko 40.000 ljudi, popratilo je uzvicima "Živio Papa".

Izbor novog papa popraćen je zvonjavom crkvenih zvona i u Hrvatskoj.

19:05 - Imamo novog papu! Iz dimnjaka Sikstinske kapele u 19:05 sati je pušten bijeli dim! Kardinali su izabrali 266. poglavara Katoličke crkve. Okupljeni vjernici su s oduševljenjem dočekali vijest, a nedugo potom su se oglasila zvona Sikstinske kapele.

17:20 - Kardinali su se danas poslijepodne nešto prije 17 sati ponovno okupili u Sikstinskoj kapeli kako bi u četvrtom krugu glasovanja izabrali novog papu. Ukoliko se to dogodi, bijeli dim možemo očekivati svakog trenutka, a ako dogovor nije postignut, tada će oko 19 sati ispustiti crni dim, a glasovanje se nastavlja u četvrtak ujutro. Podsjetimo, za izbor novog pape potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 77 glasova.

11:45 - Crni se dim diže nad Sikstinskom kapelom u Vatikanu što znači da ni na jutarnjem glasovanju na konklavama novi papa nije izabran. Kardinali izbornici glasali su prvi put u utorak, a zatim još dvaput u srijedu ujutro.

Danas popodne održat će se još dva kruga glasanja, a 115 kardinala bit će zatvoreno u Vatikanu dok ne izaberu nasljednika Benediktu XVI. koji je u veljači odreknućem od te dužnosti iznenadio svijet. Kad se izbornici dogovore oko 266. pape, iz dimnjaka će izaći bijeli dim, a pratit će ga zvonjava s bazilike sv. Petra.

---------------------------------------------------------

9:30 Kardinali danas u Vatikanu nastavljaju konklave za izbor novoga pape nakon što se u utorak navečer iz dimnjaka Sikstinske kapele vinuo crni dim , što je značilo da novi papa nije izabran prvog dana konklava.

Ukupno 115 kardinala će glasovanje nastaviti u srijedu prijepodne (drugi i treći krug) i bude li potrebno još dvaput popodne (četvrti i peti krug glasovanja). Ne bude li novi papa izabran do tada, glasovanje se nastavlja u četvrtak po istom rasporedu, dvaput ujutro i dvaput popodne.

U srijedu, a moguće i u četvrtak, mnoge će oči biti uprte u dimnjak postavljen na krovu Sikstine, iz kojeg će se pojaviti prvi znak da je papa izabran. Iako kardinali glasuju četiri puta na dan, listići se, ne bude li izbora, ne spaljuju na kraju svakog glasovanja nego jednom na kraju jutarnjeg turnusa i jednom na kraju popodnevnog.

U praksi to znači da će se sve dok novi papa ne bude izabran, dvaput na dan, oko podneva i oko 19 sati, iz dimnjaka uzdići crni dim. Bijeli dim se može očekivati u isto vrijeme, ali i prije, oko 10.30 ili oko 16.30, dobije li tko od kardinala dvotrećinsku većinu u prvom prijepodnevnom ili prvom popodnevnom krugu glasovanja. Tada se listići spaljuju odmah.

Za izbor novog pape potrebna je dvotrećinska potpora, odnosno u ovom slučaju 77 glasova.

Boja dima često je u povijesti bila neprepoznatljiva. Kada je izabran Benedikt XVI. dim je bio sivkast i zbunio je i novinare i sve ostale koju su pratili konklave. Ako se dim pojavi oko 10.30 ili oko 16.30, gotovo je sigurno da je "bijel" bez obzira na boju. Kako bi se otklonila svaka sumnja, izbor će popratiti i zvonjava zvona bazilike svetog Petra.

----------------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Mislim da konklava neće trajati predugo. Moja je procjena da bi papa mogao biti izabran već u srijedu ili u četvrtak, u trećem ili četvrtom zasjedanju - rekao nam je teolog i bibličar dr. Adalbert Rebić u izjavi za Jutarnji list na dan početka izbora za novog biskupa rimskog.

Kako nam je Rebić pojasnio, kardinali su imali dovoljno vremena da razmisle o svemu i upoznaju se s glavnim kandidatima: - U toj situaciji pretpostavljam da će glasanje ići brzo. Možda će trajati nešto dulje ako talijanski kardinali ne dobiju potporu drugih europskih kardinala za svojeg kandidata, a mislim da su to ili Angelo Scola ili Gianfranco Ravasi. Onda će vjerojatno neko treće ime izaći na površinu.

KARDINALI PRISEGLI NA ZAVJET ŠUTNJE Ako prekrše zavjet, bit će izopćeni! Među njima je i kardinal Bozanić

Koje su to glavne kvalitete koje biskup rimski mora imati u ovome trenutku u životu Katoličke crkve, pitali smo teologa?

- Papa treba imati uvjerenost u vjeri kakvu je imao Benedikt XVI., otvorenost prema svijetu i milosrđe kakvo je pokazivao papa Ivan Pavao II. i čvrstinu Pavla VI. ili Pija XII. Sigurno bi trebao biti mlađi, čovjek plemenit i osjetljiv za patnje suvremenog svijeta, solidaran s ljudima. On će trebati biti i otvoren za dijalog među religijama i ekumenizam. Također, novi će se papa trebati znati suočiti s unutrašnjim problemima Crkve kao i vanjskim dvojbama povezanih s agresivnim sekularizmom i slabljenjem vjere u ljudi. Benedikt XVI. započeo je projekt nove evangelizacije, a novi će ga papa sigurno nastaviti - objasnio je Rebić.

Pitali smo Rebića tko je njegov “favorit”?

- Nadbiskup Milana Angelo Scola, kojega i osobno poznajem. On je kao teolog i kao čovjek jako blizak umirovljenom papi Benediktu XVI. Ima jako pastoralno iskustvo i predsjednik je teološkog časopisa Communia koji okuplja konzervativnije i umjerenije katoličke mislioce. Mislim da bi on lako mogao postati papa - rekao nam je teolog.

Michelangelova poruka kardinalima izbornicima

Od jutra do mraka zaključani u Sikstinskoj kapeli, kardinali izbornici koji ovih dana biraju novoga papu čine to pod stalnim i snažnim utjecajem Michelangelovih fresaka, renesansnog remekdjela koje prikazuje prizore iz Svetog pisma.

Kamogod pogledali, 115 "prinčeva Crkve" ne mogu izbjeći biblijskim porukama i vrijednostima, od Postanka do Posljednjeg suda, ispričanima u raskošnim freskama Sikstinske kapele.

Odmah po ulasku u Sikstinu, pogled im pada na prizor Krista koji na monumentalnome trgu svečano predaje ključeve Božjeg kraljevstva klečećem sv. Petru.

"Golema odgovornost leži u tome da ključeve valja staviti u prave ruke", napisao je kardinal Joseph Ratzinger, a poslije papa Benedikt XVI. u predgovoru knjizi Ivana Pavla II., koji je bio njegov prethodnik na tronu sv. Petra.

U "Rimskome triptihu" iz 2003., Ivan Pavao II. piše kako su "ljudi kojima je povjerena baština ključeva kraljevstva" (a to su kardinali), preplavljeni simfonijom boja Sikstine sagrađene između 1477. i 1481. po nalogu pape Siksta IV.

Kapela je danas najpoznatija po freskama Michelangela Buonarottija (1475-1564)., no uz njega su radili još i Pietro Perugino, autor spomenute freske "Krist predaje ključeve sv. Petru", te Sandro Botticelli.

Oltarna slika Michelangelova "Posljednjeg suda" do te je mjere šokirala Pavla III. kada ju je ugledao 1541., da je pao na koljena obliven suzama.

Žele li izbjeći taj strašan prizor osude na Raj ili Pakao, kardinali mogu pogled usmjeriti na svod koji resi freska iz Knjige Postanka o stvaranju Čovjeka, svojevrstan "Veliki prasak" kako ga je vidio Michelangelo.

"Jedinstvenom snagom izraza veliki umjetnik predstavlja Boga stvoritelja, njegovo djelo, njegovu snagu kojom uz dokaze poručuje da svijet nije nastao iz tame, slučajnosti, apsurda već iz Uma, Slobode, vrhovnog čina Ljubavi", napisao je Joseph Ratzinger, papa od 2005. do svog povijesnog odreknuća 28. veljače.

"U susretu Božjeg prsta s čovjekovim (...), Bog ulazi u novi odnos sa svojim djelom", objasnio je Benedikt XVI. na svečanosti 31. listopada u povodu 500 godina nastanka tog remekdjela.

Na svojih 2.000 četvornih metara Sikstina freskama pripovijeda važne epizode iz Biblije kao što su Postanak, Apokalipsa, Pakao i Raj, te Mojsijev i Kristov život. Stalan je to izvor nadahnuća i razmišljanja za kardinale koji uživaju rijetku povlasticu da svakodnevno i u miru promatraju Michelangelovo remekdjelo, o čemu milijuni turista što u dugim redovima čekaju na svojih pet minuta kontemplacije mogu samo sanjati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:09