SUSRET NA PARKINGU

VIDEO Svjedočio bivši šef Hypo leasinga: Sanader je uzeo kuvertu, sjeo u džip i odvezao se!

Sanaderu se sudi za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 mil. kn provizije od Hypo banke te za primanje 10 mil. eura mita od čelnika MOL-a
 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO >>> 10:42 - Ispitivanje Vidakovića je završeno. Rasprava se nastavlja sutra u 9:30.

10:40 - Svjedok se bolje sjeća događaja otprije 17 godina nego recentnih. Jako dobro pamti samo one djelove koje terete optuženika dok se nekih kojih bi se morao sjećati niti sjeća niti o njima želi govoriti - navodi Prodanović koji je uložio primjedbu na istinitost Vidakovićeva iskaza u cijelosti te prigovorio sucu Turudiću što u zapisnik neće unijeti Vidakovićevu tvrdnja da se u proljeće nije javio USKOK-u jer se tada još nije pisalo o njegovom slučaju.

10:35 - Sanadera je zanimalo koliko su bile kamate za kredite u Austriji sredinom 90-ih godina, koji nisu bili pokriveni državnim jamstvom. Vidaković odgovara kako su se kamate kretale između šest isedam posto. Sanader ga je potom upitao 'kako je moguće da su kamate na kredite s državnim jamstvom bili od 0,2 do 0,5 posto, dakle manje od jedan posto', no odgovor nije dobio.

Bivši je premijer potom upitao Vidakovića ima li dogovor s DORH-om.

- Nisam ovaj iskaz dao da bih si kupio oprosnicu - odgovorio je Vidaković.

10:30 - Sanader je upitao Vidakovića zašto se ranije nije javio USKOK-u, recimo u proljeće kada se počelo pisati o slučaju Hypo. Vidakoviću je izletjelo 'tada se još nije počelo pisati o mom slučaju'.

Sudac Turudić je ovu opasku zanemario te je nije unio u zapisnik navodeći kako je svjedok krivo shvatio pitanje.

- Možda nije krivo shvatio, možda je po Freudu - dobacio je Prodanović.

Vidaković je dodao kako je 'osjetio potrebu da se USKOK-u javi tada kada i je'.

10:25 - Na pitanje Sanadera kako je saznao sve informacije o kojima je svjedočio Vidaković je odgovorio da se sa šefovima Hypa 'družio na dnevnoj bazi'.

Sanader nastavlja pitanjem: Je li točno da ste u jednom društvu nedavno izjavili da ste riješili svoj problem s Bajićem i DORH-om?

Vidaković odgovara: Proces koji je pokrenut protiv mene i bivše uprave, svi ćete vidjeti kako će završiti.

10:15 - Vidaković nije mogao odgovoriti na pitanje je li Kulterer stupio u kontakt s Aloisom Mockom ili je Mock kontaktirao Kulterera.

Također, istaknuo je kako nije pepoznao Sanaderovu suprugu, no sjeća se da je Sanaderov džip bio marke Mercedes.

Vidaković nije mogao reći od koga je čuo da će Sanader dobiti proviziju te je opet naglasio kako se radilo o vrlo uskoj radnoj okolini 'gdje se sve znalo', to jest 'znalo da se daje provizija i kom će ići'.

Na pitanje je li sa Striedingerom razgovarao o Laxi, Vidaković ponovo izjavljuje da ne zna tko je Laxa.

10:10 - Javio sam se Uskoku kad sam pročitao optužnicu u novinama. Javio sam se iz inozemstva. Želio sam pomoći Uskoku. Nazvala me zamjenica Laptoš, pa sam rekao da ću se javiti kad dođem u Hrvatsku, što sam i učinio. Početkom 11. mjeseca Uskok me ispitao, ja sam rekao svoja saznanja - odgovorio je Vidaković na Prodanovićevo zanimanje zašto se nakon toliko godina javio USKOK-u.

Dodao je kako prije slanja dopisa nije razgovarao ni s kime iz USKOK-a te da je pismo naslovio na Laptoš jer je u novinama pročitao da ona vodi tužiteljstvo.

Prodanović ga je upitao je li se protiv njega u to vrijeme vodila nekakva istraga, a nakon nekoliko pod pitanja Vidaković je priznao da mu je u to vrijeme već bila blokirana imovina. Nije mogao reći je li s Laptoš u kontakt stupio prije no što mu je imovina blokirana.

Potvrdio je kako se protiv njega i bivše Uprave Hypo Leasinga na Županijskom sudu vodi istražni postupak zbog navodno povećanih troškova kupnje informatizacijske opreme za poslovnice Hypo Leasinga. Međutim, naglašava da nema nikakvu nagodbu s USKOK-om.

10:08 - Je li u bankarskim krugovima uobičajeno da se o proviziji govori pred nepoznatim ljudima ili se radi o povjerljivoj materiji? - upitao je Prodanović.

Vidaković odgovara kako se sigurno radi o 'povjerljivoj stvari', no kako se radilo u malom odjelu sve se lako doznalo. - Rekao bih da se tu više radi o neprofesionalnosti - izjavio je Vidaković te dodao da u Austriji davanje i primanje provizija nije kazneno djelo.

10:02 - Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović upitao je Vidakovića što je radio prije 1990. godine, na što je ovaj upitao 'je li to važno za ovaj slučaj?' Odgovorio je tek nakon što je sudac dopustio pitanje.

Vidaković je izjavio da je bio u inozemstvu od 1985. godine, a kasnije je počeo surađivati s bankama. Od 1991. godine surađuje s Hypo Leasingom od kojeg je dobivao honorare po obavljenim poslovima.

Navodi i kako je početkom 1991. direktor Hypo Leasinga bio Striedinger dok je Kulterer bio direktor Hypo banke. Vidaković dodaje da je Striedinger već tada bio predviđen za inozemni odjel te je uskoro prešao u upravu Hypo banke.

Prodanović je upitao Vidakovića je li imao bilo koju drugu ulogu osim da vozi Kulterera i Striedingera. Vidaković odgovara kako vezano za kredit nije imao nikakvu ulogu.

09:58 - Vidaković tvrdi da nikad nije čuo za osobu po imenu Eugen Laxa

09:55 - Tvrdi kako je početkom 1995. godine vidio susret između Sanadera i Kulterera kada se nalazio u automobilu na parkiralištu iza zgrade Hypo Leasinga. Pripremao se za odlazak na posao i od mjesta susreta bio je udaljen oko šest, sedam metara.

- U jednom trenutku je izašao Kulterer, na stražnji izlaz grade, s kuvertom u ruci. Na parkiralištu ga je dočekao Sanader, pozdravili su se, Kulterer mu je dao kuvertu. Sanader se udaljio, ušao u automobil i odvezao se. S njim je bila gospođa crne kose, korpulentne građe - opisuje događaje Vidaković.

Dodaje kako prilikom susreta niti Sanader niti Kulterer nisu ništa potpisivali, a Sanader je dobio žutu kuvertu veličine A5 formata.

09:50 - Vidaković tvrdi kako je u Austriji čuo da će se za kredit isplatiti provizija te da je iz uskih krugova doznao kako će ona biti dana Sanaderu. Naglasio je kako je troškove provizije platila banka, a snosio korisnik kredita - Republika Hrvatska!

09:45 - Vidaković je potvrdio Granićevo svjedočenje da je Alojz Mock dao preporuku za sklapanje kredita između MVP-a i Hypo banke. Ističe kako se, ponovo zbog malog odjela za inozemna poslovanja Hypo banke u Klagenfurtu, sve znalo i svi su se međusobno družili.

Šefovi Hypo banke su se, tvrdi Vidaković, jednom ili dvaput nasamo sastali s Granićem.

09:40 - Sudac je na klupu za svjedoke pozvao vidakovića koji mu je rekao da živi u Los Angelesu te mu je potvrdio kako je bio direktor Hypo Leasinga. Ističe kako je u Hypou počeo raditi 1994. godine te kako je Kulterera poznavao u doba dok je sa Sanaderom dogovarao kredit za Ministarstvo vanjskih poslova. Navodi da ga je viđao svakodnevno jer je banka bila mala.

Naglasio je i kako je Kulterera i Striedingera nekoliko puta vodio u Zagreb na sastanke.

- Uglavnom su govorili da idu ili kod Granića ili Sanadera. Jednom ili dvaput su bili kod Granića. Ovo drugo su išli kod Sanadera - izjavio je Vidaković.

Posvjedočio je da su jednom, nakon sastanka, bili na ručku na kojem je bio i Sanader.

09:35 - Ivo Sanader došao je na suđenje. Ročište je počelo.

_____________________

ZAGREB - USKOK-ov svjedok Drago Vidaković, bivši dugogodišnji direktor Hypo Leasinga Kroatien, protiv kojeg je USKOK prije tjedan dana pokrenuo istragu zbog sumnje u izvlačenje gotovo 20 milijuna kuna iz tvrtke kojoj je bio na čelu, danas će stati pred Županijski sud u Zagrebu kako bi svjedočio protiv Ive Sanadera.

Bivšem premijeru sudi se za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 mil. kn provizije od Hypo banke te za primanje 10 mil. eura mita od čelnika mađarske naftne tvrtke MOL , kojoj je zauzvrat navodno omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini.

Podsjetimo, kako je Jutarnji list ranije pisao, Vidaković je navodno početkom 1995. godine u Klagenfurtu vidio kako tadašnji šef Hypo banke Wolfgang Kulterer predaje Ivi Sanaderu dio provizije ugovorene prije zaključenja kredita za hrvatska veleposlanstva .

Za svjedočenje u USKOK-u Vidoković se prema navodima tužiteljice Tamare Laptoš sam javio ustvrdivši da ima određena saznanja o slučaju Hypo.

Na današnjem bi ročištu Vidaković trebao svjedočiti o šest uglavnom vrlo zanimljivih, ako ne i ključnih točaka: Vidakovićeva povezanost s Hypo bankom, dolasci Wolfganga Kulterera i Güntera Striedingera u Ministarstvo vanjskih poslova u Zagreb, njegova saznanja o uvjetima ugovora za hrvatska veleposlanstva, saznanja o isplati provizija, prisutnost na parkiralištu ispred zgrade Hypo banke u Klagenfurtu početkom 1995., gdje su se sastali Wolfgang Kulterer i Ivo Sanader, saznanja o Eugenu Laxi.

Inače, na jučerašnjem ročištu potvrđeno je puštanje Ive Sanadera na privremenu slobodu uz jamčevinu 12,4 milijuna kuna, i to najkasnije do ponedjeljka, 12. prosinca, u 7 sati. Oduzet će mu se putovnica i neće smjeti napuštati mjesto boravka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:11