STRAVA U ZADRU

VIDEO: 'TA PRIČA ME JAKO POTRESLA...' Djevojka Mate Rimca platila liječenje nesretnog Liska, provjerili smo kako teče oporavak zlostavljane životinje

 
 CROPIX

- Vidjela sam objavu udruge S-PAS i na vlastitu inicijativu odlučila pomoći u liječenju psa Liska. Iako to neće riješiti veći problem, barem sam pomogla jednom živom biću, a možda motivirala i druge na slične akcije - rekla nam je Katarina Lovrić, dugogodišnja djevojka Mate Rimca, poduzetnika i osnivača tvrtke Rimac Automobili.

Kaže da nije mogla zažmiriti na jezivu priču o zvjerski pretučenom psu Lisku te je odlučila sama podmiriti troškove njegove operacije i poslati novčanu donaciju udruzi S-PAS.

Mlada 28-godišnja ekonomistica, inače velika ljubiteljica životinja i vlasnica ljubimca Nale, ženke japanske akite, kaže da ju je priča o iživljavanju nad nemoćnom životinjom duboko potresla.

Posljedice

Naime, prije nešto više od deset dana zagrebačka udruga S-PAS, koju vodi 22-godišnja Gloria Malin, objavila je horor priču iz općine Lišane Ostrovičke u zadarskom zaleđu, gdje je istarskoga goniča Liska drškom od vila brutalno pretukao jedan od prvih susjeda njegovih vlasnika, jer mu je navodno ušao u dvorište i - zasmetao.

Posljedice su bile strašne - ustanovljeno je kako je nesretnoj životinji vilica potpuno zdrobljena, zbog čega pas nije mogao ni jesti ni piti, a uz sve to, danima je trpio nesnosne bolove. Nakon što je stravična priča izašla u javnost, u slučaj se odmah umiješala i zadarska policija.

Dojava policiji

- Nakon zaprimljene dojave, policijski službenici su poduzeli sve potrebite mjere i radnje. O svemu poduzetom policija je podnijela posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru - odgovorili su na upit Jutarnjeg lista iz PU zadarske.

Inače, u članku 205. Kaznenog zakona vezano za ubijanje ili mučenje životinja stoji da tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je pak teško zlostavlja te joj nanosi nepotrebne boli i izlaže je nepotrebnim patnjama, prijeti mu do jedne godine zatvora.

Hoće li protiv prijavljenog čovjeka uslijediti optužnica nakon koje će uslijediti suđenje, pokazat će istraga.

Premlaćeni Lisko 12. rujna stigao je u Zagreb. Na svoju skrb preuzela ga je udruga S-PAS, a već dan poslije psić je bio na Veterinarskom fakultetu, gdje ga je operirao dr. med. vet. Petar Kostešić.

- S obzirom na to da mu je cijela čeljust zbog udaraca koje je primio stajala ukoso, veterinar ju je morao povezati žicama i ponovno ‘složiti’ tj. rekonstruirati vilicu. Također, morali su mu izvaditi većinu zubi. Operacija je trajala od 10 do 13 sati, a još se sa sigurnošću ne može reći hoće li Lisko opet morati biti podvrgnut dodatnom kirurškom zahvatu, to sve ovisi o njegovu daljnjem oporavku - govori nam Gloria Malin, koja je 19. rujna preuzela psa na kućnu njegu u svoj dom u Trsteniku Pušćanskom pokraj Zaprešića.

Trauma

Kad je tek stigao u Zagreb, Lisko je bio iznimno preplašen, traumatiziran, toliko mršav da su mu stršale sve kosti na tijelu. Osim nekoliko fraktura čeljusti, Lisku je od brutalnih batina napukla i kost u desnom dijelu glave, no na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu vjeruju kako će se ta ozljeda s vremenom zaliječiti sama od sebe.

Dobra vijest je ta da je psić poslije operacije napokon počeo samostalno jesti. Doduše, u obzir dolazi samo mekana i kašasta hrana, čak mu se i konzerve dodatno usitnjuju, ali pomak nabolje itekako je vidljiv.

- Polako mi počinje vjerovati i sve je opušteniji u mojem društvu, iako i dalje ima trenutaka kad mi se čini kao da Lisko uopće nije svjestan svijeta oko sebe. Ipak, nevjerojatno je pametan, zna skočiti na kvaku i sam si otvoriti vrata, zato ga stalno držim na oku - govori Gloria, koja procjenjuje da će pas kod nje ostati još barem dva do tri mjeseca.

Dodaje kako su joj se počeli javljati potencijalni udomitelji, no ona ne želi brzati s odlukama - pas se, prije svega, prvo mora oporaviti, a budući vlasnici moraju biti spremni na puno žrtve i strpljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:18