StoryEditor
TRIBINA O VJERI

VIDEO: 'TI SI RATNI ZLOČINAC' Upadom aktivista prekinuto predavanje Darija Kordića u studentskom domu u Zagrebu, na tribini je bio i Šimunić?

 
Predavanje Darija Kordića
 Screenshot

Jedan od zapovjednika HVO-a i osuđeni ratni zločinac Dario Kordić održao je tribinu u kino klubu zagrebačkog studentskog doma 'Stjepan Radić'.

Na tribini u čijoj su publici prevladavali uglavnom mladi ljudi, govorio je o vremenu provedenom u haškom zatvoru, prenosi Nacional.

Dario Kordić je u svom monologu govorio o tome kako je upoznao Boga iza rešetaka i da mu je upravo on pomogao da na kraju bude i oslobođen.  Tijekom cijelog svog govora vrtio je krunicu u ruci. Opisivao je svoj put od ulaska u zatvor pa sve do izlaska. Rekao je kako je Bog čistio njegovu dušu.

„Ja sam u svom srcu čuo glas koji je govorio: Dragi moj sine, prepusti se u moje ruke, tvoju parnicu ću ja voditi“, rekao je Kordić.

Kordića je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 25 godina zatvora, proglasivši ga odgovornim po zapovjednoj odgovornosti za pokolj 116 bošnjačkih civila u selu Ahmići, među kojima i 11 djece - uključujući i tromjesečnu bebu. Pušten je na slobodu nakon 17 godina u zatvoru.

Rekao je da je Hrvatska „Kristova“ i kako će je mladi dovesti na svjetsku scenu. Pozdravio je branitelje u publici i generala Miju Jelića, također optuženog za ratni zločin. Na tribini je navodno bio i Joe Šimunić, prenosi Nacional.

 

Na tribinu su upala i četiri aktivista koji su počeli skandirati „ratni zločinac“ te su nosili natpis „Dario Kordić – ratni zločinac.“ Na takav potez aktivista žustro su reagirala publika, a nekolicina je nasrnula na njih i izbacila ih iz dvorane. Moderator je krenuo smirivati situaciju dok je Kordić rekao „Bože oprosti im, ne znaju što rade.“ Kordić je rekao kako se moli i za dobronamjerne i nedobronamjerne.

Ljevičarski aktivisti smatraju da je apsolutno neprihvatljivo da se nekome poput Darija Kordića daje prostor u jednom studentskom domu. Jedan od prosvjednika misli kako ne bi trebalo biti mjesta za Darija Kordića na teritoriju Sveučilišta.

„Umjesto da profesori, akademici i književnici drže predavanja, drže ih osuđeni ratni zločinci koji kroz opaske i viceve relativiziraju što su napravili“, rekao je aktivist. Kaže kako nitko u publici nije bio spreman pitati Kordića o zločinima za koje je osuđen. Zato su se mobilizirali da ukažu na taj problem. Njegov kolega kaže da je to izjava kojom se daje do znanja da se ne može tek tako promovirati ljude poput Kordića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 00:04