IZNENADIO OŠTRIM GOVOROM

VIDEO: 'UNAPRIJED SAM IM REKAO KAKO JE BOLJE DA MENI NE DAJU RIJEČ' Razgovarali smo s dekanom FER-a koji je očitao bukvicu ministrima

 
Gordan Gledec (lijevo), Tomislav Ćorić i Marko Pavić (desno)
 CROPIX

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu jučer je održana svečana dodjela ugovora za financiranje istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama. Na svečanosti su bili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, koji su podijelili ugovore za 13 projekata čija je vrijednost 42,8 milijuna kuna, od čega je 36 milijuna kuna povučeno iz fondova EU.

Sve do dodjele bio je to uobičajen događaj s malo govorancije i nekoliko rukovanja, no onda je završnu riječ uzeo profesor Gordan Gledec, dekan FER-a, koji je očitao bukvicu ministrima i prozvao ih pred svim okupljenima.

Prijava projekta

- Svaki put kad se potpisuje ovakav nekakvi ugovor, mi ga potpisujemo s grčem u želucu jer sada slijedi vječita bitka s administracijom. Priznavanje troškova, hoće li se nešto priznati ili neće, administriranje svaka tri mjeseca, pa se pitamo je li naš posao istraživanje ili stalno slanje administrativnih izvještaja? Kod nas se to radi četiri puta godišnje, a u Europi dva puta u tri godine - počeo je svoj govor Gledec koji je izazvao muk u Sivoj vijećnici FER-a.

U nastavku je rekao kako se provedbena tijela miješaju i u najsitniji dio projekta zbog čega istraživači više vremena potroše na administraciju, nego na samo istraživanje. Zbog toga, napomenuo je, imaju osjećaj kao da se na njih gleda kao na lopove i kriminalce, umjesto na ljude koji uz pomoć države žele graditi bolju Hrvatsku.

- Pitamo se koje ćete sve dokumente tražiti od nas, i to dokumente koje država već ima. Plaće, izvaci plaća, PDV obrasci, sve dokumenti koje država ima, ali zašto se traži od nas da na administraciju potrošimo deset puta više vremena nego na istraživački doprinos i prijavu projekta? Na to nismo nikad dobili odgovor - istaknuo je dekan FER-a.

Osvrnuo se i na bojazan manjih fakulteta koji su u neizvjesnosti hoće li im se ili ne priznati troškovi istraživanje, odnosno hoće li ili neće završiti u minusu, kao i na problem niskih plaća znanstvenika na fakultetima.

Prigovori

- Kako mislite da će istraživači ostati na fakultetskim plaćama s ograničenim koeficijentima? Izgleda da je u ovoj državi važnija složenost, nego način obavljanja posla - rekao je Gledec.

Kao primjer je spomenuo slučaj kada se FER prijavio za projekt čija je recenzija trajala 17 mjeseci.

- Možete misliti koliko je taj projekt aktualan nakon dvije godine kada se ide u potpisivanje. FER je dao prigovor i onda saznam da je prigovor odbijen nakon tri mjeseca, iako je 30 dana zakonski rok - rekao je Gledec i dodao da ovaj njegov govor nije kritika, nego poziv da vladajući saslušaju znanstvenike.

Nakon toga je dobio snažan pljesak od okupljenih dekana i rektora, ali ne i od ministara.

Štoviše, ministar Ćorić je nakon dodjele u razgovoru s novinarima rekao kako je istup FER-ova dekana bio neprimjeren.

Motiv istupa

- Nisam nikad dobio nikakav upit od dekana, ni od bilo koga s FER-a kojim bismo u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike pojasnili bilo koju od procedura koje je naše Ministarstvo zadalo. Možda je to i upućeno cijeloj Vladi, ne ulazim u to, no mi smo danas ovdje došli kako bismo proslavili činjenicu da je 11 naših istraživačkih institucija došlo do sredstava kako bi financiralo svoja preliminarna istraživanja u kontekstu prilagodbe klimatskim promjenama - izjavio je Ćorić.

Nakon dodjele čuli smo se s dekanom Gledecom i upitali ga za motiv iza njegova istupa, s obzirom na to da je sličan govor održao i na svečanosti za Dan FER-a. Dekan je istaknuo da im je dosta svega i da je netko trebao istupiti, ali da njegovo obraćanje nije bilo usmjereno striktno na ministre Ćorića i Pavića.

- Ne bih prozivao ministre jer problem je cijeli sustav. Jedno ministarstvo kaže jedno, pa drugo ministarstvo nešto drugo, to je kao da imamo četiri države u jednoj - navodi Gledec.

Osvrnuo se i na reakcije koje su bile neizbježne u ovoj situaciji. Kako je rekao, dobio je veliku podršku od drugih dekana koji su mu čestitali na istupu i siguran je da neće imati negativne posljedice.

- Unaprijed sam im rekao kako je bolje da meni ne daju riječ - zaključio je Gledec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2023 09:15