FINANCIRAN IZ EU FONDOVA

VIDEO: VARAŽDIN SADA IMA NAJMODERNIJI STUDENTSKI DOM U REGIJI Objekt je vrijedan 141 milijun kuna, na otvaranju je bio i premijer Plenković

 
 Željko Hajdinjak / Hanza Media

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je u Varaždinu otvorio novi studentski dom, moderan objekt sa 600 kreveta, koji zaokružuje varaždinski Sveučilišni kampus sa zgradom sadašnjega Studentskog doma i studentskim restoranom, a premijer je istaknuo da je taj projekt oplemenio infrastrukturnu sveučilišnu ponudu Varaždina kao bitnog hrvatskog sveučilišnog središta.

Varaždinski sveučilišni kampus prostire se na prostoru nekadašnje vojarne, a novi Studentski dom s pratećim sadržajima, vrijedan 141 milijun kuna, izgrađen je za 18 mjeseci sredstvima iz Europske unije.

Plenković je istaknuo kako je ovaj projekt oplemenio infrastrukturnu sveučilišnu ponudu Varaždina kao bitnog sveučilišnog središta u Hrvatskoj te da pokazuje odličnu suradnju ministarstava znanosti i obrazovanje te regionalnog razvoja i fondova Europske unije s Gradom Varaždinom i Sveučilištem u Zagrebu.

„S ovih 600 novih ležajeva projekt je dao novi značajan kapacitet za sve visokoučilišne sastavnice u Varaždinu, tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Sjever. Uvjeren sam da će u ovako kvalitetnim uvjetima kakav je ovaj dom naši mladi studenti dobiti motiva da uče, da se razvijaju i da budu konkurentni na tržištu rada i Hrvatske, Europe i svijeta“, rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Ponovio je kako je obrazovanje jedna od ključnih strukturnih reformi za Hrvatsku.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak naglasila je važno da moderan Studentski dom omogućava studentima pristup ne samo internetu nego i različitim drugim instrumentima koji su važni za e-učenje.

„Ne možemo računati na to da sve ono što studentu treba, čuje na predavanjima. Jednostavno toga više nema, a na koncu konca moramo razvijati i kompetencije za cjeloživotno obrazovanje“, kazala je Divjak.

Najavila je i napore da se u Varaždinu izgradi novi objekt Fakulteta organizacije i informatike, treći dio razvoja Sveučilišnog kampusa uz studentski restoran i danas otvoreni studentski dom.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok rekao je da varaždinski Sveučilišni kampus pokazuje kako se bivši vojni kompleksi mogu prenamijeniti.

Varaždin je na početku svega ovog imao 900 studenata, a danas ih ima više od sedam tisuća. U odnosu na broj stanovnika daleko smo najstudentskiji grad u Hrvatskoj. S ovim razvojnim zamahom i novim idejama doći ćemo do toga da imamo devet tisuća studenata što je naš cilj do 2020. – grad s 20 posto studenata, kazao je Čehok u nazočnosti ravnatelja Studentskog centra Varaždin Nenada Milijaša, rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, varaždinskog župana Radimira Čačića, varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka i drugih uzvanika.

Novi studentski dom ima podzemnu garažu s dva punjača električnih automobila, prizemlje u kojem se uz upravu Centra nalazi studentski klub, medicinska ambulanta, Student servis, samouslužna praonica rublja za studente, veliko spremište za bicikle i pet katova s 243 sobe sa 600 kreveta i zajedničkim prostorijama za svakodnevnu interakciju studenata.

U dvorišnom prostoru Centra napravljen je solarni park sa solarnim drvom i dvije klupe, sportsko igralište i dva zabavna fitness parka sa spravama za vježbanje.

Novi studentski dom ima solarne elektrane, koje su i na restoranu, ekološke građevne materijale, koristi kišnicu kao sanitarnu vodu, ima sustave dizalica topline voda-voda za grijanje i hlađenje, racionalno korištenje energije, te sortiranje i odlaganje otpada u podzemne spremnike, što ga čini jednim od prvih takve vrste u ovom dijelu Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:08