OLUJNO NEVRIJEME POHARALO DALMACIJU

VIDEO: VATROGASCI ISPUMPAVAJU VODU IZ PODRUMA I KUĆA Obilne kiše potopile Šibenik, Vodice, Drniš; Zbog udara groma mladić završio na hitnoj

Poplavljena je šibenska riva, gradska knjižnica, a zatvorena je i cesta između Vodica i Tribunja
 CROPIX/Screenshot

Olujno nevrijeme cijele je noći divljalo Dalmacijom, a županijski Centar 112 primio je više od 550 poziva zbog velikih kiša koje su prouzročile poplave poslovnih prostora, podruma, izazvale klizišta i poplavile ceste na šibenskom, vodičkom i murterskom području, javlja Šibenik.in.

Na šibenskom području, u svega dva sata palo je više od sto litara kiša po metru kvadratnom. Poplavljena je šibenska riva, gradska knjižnica, a zatvorena je i cesta koja povezuje Vodice i Tribunj.





Katastrofa

Posted by
Zoran Juričev on Wednesday, 14 October 2015




- Komunalci i cestari od noćas su na terenu s vatrogascima i ubrzano rade kako bi se ublažile posljedice silne kiše koje se ja ne sjećam. Sustav odvodnje jednostavno ne može primiti tolike količine, ali se nadam da će sve službe brzo odraditi svoj posao, a štete ćemo tek procjenjivati, kazao je Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika.

Obilna kiša potopila je i otok Murter i Vodice. Na gradskim ulicama vode bilo je i do pola metra, a poplavljene su i kuće i ugostiteljski objekti.

Ogromne količine kiše pale su sinoć i na području Drniša i Knina. Za sav promet zatvorena je cesta Drniš - Split, a vozi se obilazno preko Gradca. U Kninu je najviše stradala Ulica kneza Trpimira i potez prema bolnici gdje je voda probila u jedan dio kuća, te podrumi koji su nastradali od podzemnih voda.

Uslijed udara groma jedan mladić iz Šibenika završio na hitnoj pomoći. Naime, kako piše Šibenski portal, mladić je sinoć nešto iza 20 sati bio na autobusnoj stanici u trenutku kad je grom udario u obližnje stablo. Od siline udara puklo je staklo na stanici, a mladić je ošamućen završio na hitnoj pomoći.

Obilna kiša koja je tijekom noći padala u Dalmaciji uzrokovala je više manjih odrona na Jadranskoj magistrali.

Obilne padaline najavljuju se i tijekom današnjeg dana na većini Jadrana.

Na Kupi proglašene redovne mjere obrane od poplave

Rijeke Kupa i Korana tijekom noći rasle su brzinom od 10 do 17 centimetara. Kupa je u 8 sati narasla na 708 centimetara, tako da su proglašene redovne mjere obrane od poplave, dok je vodostaj Korane na 662 centimetara, javlja KAportal.

Tendencija porasta rijeka će se nastaviti. Naime, kiša u Karlovcu trenutno ne pada no prognostičari najavljuju nove oborine tijekom dana.

Karlovčani su zaštitili svoju imovinu zečjim nasipima, dok bi katastrofu u jednom dijelu trebao spriječiti i novi nasip koji je izgrađen nakon prošlogodišnje velike poplave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:44