ŽELE POTAKNUTI GRAĐANE NA KUPNJU EKO VOZILA

VIDEO Vlada uvodi ekološki porez na aute: Pogledajte koji će poskupjeti, a koji pojeftiniti!

Najveće smanjenje cijene, više od 12.300 kuna, trebao bi imati dizelaš Honda Civic
 Goran Mehkek/Joško Šupić/CROPIX

Opel Corsa, Volkswagen Polo Olympic, Renault Twingo i dizelaš Honda Civic vozila su koja bi od srpnja bi trebali pojeftiniti. S druge strane, automobili poput Volkswagen Comfortlinea, Opela Astre Classic, Honde Civic i Renaulta Clio trebali bi poskupiti.









Vlada smanjuje državne poticaje na stambenu štednju sa 750 na 500 kuna!

Posljedica je to novog načina oporezivanja vozila, kojeg je Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor. Radi se o posebnom porezu na motorna vozila, koji će u obzir uzimati vrijednost automobila i emisiju ugljičnog dioksida.

Milanović ministrima: 'Nemojte komentirati zdravstveni odgoj, postaje jako ružno!'

„Svi automobili koji imaju malu emisiju CO2, ispod 120 grama po kilometru, trebali bi pojeftiniti, oni s emisijom CO2 od 120 do 130 grama trebali bi načelno ostati na istoj razini, a oni s emisijom CO2 preko 130 grama po kilometru znatno će poskupiti“, objasnio je ministar financija Slavko Linić .

Milanović: 'Rad najodgovornijih ljudi u javnom sektoru treba adekvatno vrednovati'

Računice iz njegova ministarstva pokazuju da bi najveće smanjenje cijene, više od 12.300 kuna, trebao imati dizelaš Honda Civic. Znatan rez, više od 4.000 kuna, očekuje kupce Renulata Twingo, dok bi Volkswagen Polo Olympic i Opel Corsa trebali pojeftiniti u rasponu od 2.896 pa do 3.328 kuna.

S druge strane, najviše bi poskupila Honda Civic 1.8 Sport, za više od 7.200 kuna. Renault Clio i Volkswagen Polo Comfortline poskupili bi između 1.351 i 1.392 kune, a Opel Astra Classic za nešto manje od 390 kuna.

Jovanović o skandaloznom napadu biskupa koji je Vladu usporedio s nacistima: 'Pozivam na oluju mozgova, ali za to treba imati mozak!'

Osim usklađivanja s propisima EU i činjenicom da ćemo od 1. srpnja biti dio jedinstvenog EU-tržišta, u Vladi novim porezom na motorna vozila žele poticati i kupnju ekološki najprihvatjivijih vozila. Stoga se na električna vozila ne bi plaćao poseban porez.

K tome, u Ministarstvu financija tvrde da ovaj 'ekološki' porez neće dovesti do eksplozije uvoza rabljenih vozila u Hrvatsku. Ta će vozila, naime, imati veće porezno opterećenje, budući da emitiraju više ugljičnog dioksida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:51