ANALIZA ŽELJKA TRKANJCA

VIDEO: Zašto je Hrvatska bila prisiljena protjerati ruskog diplomata, a Slovenija ne i zašto nije točna teza da je Rusija sklonija Srbiji no Hrvatskoj

 
Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin
 Profimedia, Sputnik

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima objavio je u ponedjeljak da će Hrvatska zbog slučaja trovanja dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja iz Hrvatske protjerati jednog diplomata. Potez je izazvao žestoke reakcije.

Urednik rubrike Svijet Jutarnjeg lista Željko Trkanjec objašnjava ovaj potez hrvatske Vlade. Riječ je o obavezi, kaže Trkanjec.

- Velika Britanija je članica NATO saveza i još uvijek je članica Europske unije. Ona je svoje saveznice izvijestila da je Rusija na njezinom teritoriju izvela napad nervnim bojnim otrovom i da su od tog napada stradale četiri osobe. Dvostruki agent Skripalj, njegova kćer i dva policajca.

Napad je proizveo goleme posljedice po globalne političke odnose. Europska unija se složila kako iza napada stoji Rusija i pokazala je solidarnost: Trkanjec naglašava kako su članice obavezne pomoći drugoj članici u ovakvim situacijama.

- To je situacija zbog koje je Hrvatska sasvim nužno morala reagirati i ovo ni na koji način nije ishitrena odluka. Odluka je naprosto morala biti takva. Bilo kakva druga zapravo bi bila sporna!

Zbog čega Slovenci i Austrijanci nisu poduzeli identične mjere, kakav će biti odgovor Rusije, hoće li nakon svega predsjednik Putin prihvatiti poziv Kolinde Grabar Kitarović i koja je zapravo ruska politika na Balkanu pogledajte u videu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:14