POZADINA PROPALE PRIVATIZACIJE

VIDEO: ZBOG MITA UHIĆEN TAJKUN KOJI JE HTIO KUPITI HŽ Oporba: 'Ministar Hajdaš mora dati ostavku!'

Vijest o hapšenju vlasnika Grampet grupe kolegama u sabornici prenio je HDSSB-ovac Boro Grubišić
 Screenshot

ZAGREB - Vijest da je noćas uhićen vlasnik rumunjske Grampet grupe, koja je bila potencijalni kupac HŽ Carga, i potreba da se progovori o sudbini tri i pol tisuće djelatnika te tvrtke, povod su saborskoj stanci koju je zatražio HDSSB, a pridružili mu se Laburisti i HDZ.

ČOVJEK KOJI ŽELI BITI CAR PRUGA OD JADRANA DO KINE Otkrivamo tko je Rumunj koji je želio kupiti HŽ Cargo

Vijest o hapšenju vlasnika Grampet grupe kolegama u sabornici prenio je HDSSB-ovac Boro Grubišić koji nije iznosio druge detalje.

Predsjedavajući Nenad Stazić stanku je odobrio uz opasku: "Ako budemo davali stanku svaki puta kada netko bude uhapšen, nikada nećemo apsolvirati dnevni red".

Ministar Siniša Hajdaš Dončić mora podnijeti ostavku, poručili su danas u Saboru nakon stanke HDSSB i laburisti. Laburist Mladen Novak otišao je i korak dalje. "Ministar treba dati ostavku, ali i premijer s obzirom na sve što se događa u tome sektoru", rekao je Novak.

VIDEO: Privođenje vlasnika rumunjske Grampet grupe

S obzirom na sve okolnosti koje vrlo lako mogu isplivati, ministar prometa treba podnijeti ostavku, poručio je Boro Grubišić (HDSSB).

"Da, pušite koliko hoćete, ali će stvari izaći na vidjelo", uzvratio je HDSSB-ovac kolegama koje su mu dobacivale iz klupe.

Grubišić je objasnio kako o sudbini HŽ Carga ovisi budućnost ne samo tri i pol tisuće djelatnika te tvrtke, nego i djelatnost i razvoj luke Rijeka, željeznice, niza drugih tvrtki, odnosno budućnost preko 19 tisuća djelatnika.

Zato, kaže, nije nezanimljiva vijest da je Stoica uhapšen u vezi s mitom koje je davao za privatizaciju rumunjskog carga. Zanimljivom je ocijenio i kronologiju Grampet grupe, kao jedine koja se javila na tender za privatizaciju HŽ Carga, iako je na početku bilo interesanata iz Austrije, Češke s povoljnijim uvjetima,

Izjave iz Grampet grupe govore da kontakti s hrvatskom Vladom postoje od siječnja prošle godine, a tender je raspisan u lipnju, rekao je Grubišić, upitavši kolege "govori li to vama nešto"?

HDSSB-ov zastupnik tvrdi i da je Hajdaš Dončić zabranio Upravi HŽ Carga bilo kakva ulaganja i novčane transakcije bez njegova znanja.

Sad kad se Stoica našao na udaru rumunjskog pravosuđa, mislim da je vrijeme da zbog stanja u HŽ Cargu i ukupnog stanja na željeznici, gdje vladaju kumovski i rodbinski odnosi, ministar podnese ostavku, bio je izričit Grubišić.

Podnesite interpelaciju, uzvratio mu je predsjedavajući Nenad Stazić (SDP), spočitnuvši Grubišiću da je upravo on napadao ministra kad su pregovori s Grampetom prekinuti.

"Vi ste govorili da će ministri odgovarati za postupke onih koje postave", podsjetio je Stazića laburist Novak.

Laburisti su, kaže Novak, prije raspisivanja natječaja za prodaju HŽ Carga upozoravali na upitnost referenci nekih partnera, na to da Rumunji nemaju kapaciteta koji mogu jamčiti sigurnu budućnost. Postoji čitav niz ljudi koji su zgriješili u ovoj priči, naglasio je Novak.

HDZ nije spominjao ostavke, no Ivan Šuker postavio je više pitanja. Je li natječaj za HŽ Cargo bio dovoljno transparentan, pita Šuker i odgovara da se u usporedbi sa Zračnom lukom Zagreb puno stvari (kod HŽ Carga) događalo daleko od očiju javnosti.

Pitanje je i što su radile određene službe hrvatske države, kakvi su se sve odgovori davali o privatizaciji HŽ Carga u proteklom razdoblju, zašto je HŽ Cargo kupio slijepi kolosjek od Diokija?

Šuker upozorava da stanje u sektoru prometa nije dobro, potkrepljuje to podatkom da je jutros, zbog leda, u Lici zatvorena autocesta A1 što se, kaže, nije događalo ni u puno težim uvjetima.

Mogu zamisliti koje bi optužbe sada išle da se ovo kojim slučajem dogodilo HDZ-ovu ministru, konstatirao je Šuker i poručio da je nužno transparentno trošenje državnog novca..

O uhićenju Stoice izvještavaju i rumunjski mediji, koji javljaju da se tajkun navodno nije odazvao pozivu na saslušanje pa je policija u srijedu navečer došla po njega, na ruke mu stavila lisičine i odvela ga u Nacionalni antikorupcijski direktorat.

Tužitelji su zatražili da mu se odredi pritvor u trajanju od 29 dana, piše Romania Insider .

Dovodi ga se u vezu s navodnim namještanjem unosnog javnog natječaja za prijevoz ugljena vlakom. Prema rumunjskim medijima, Stoica je podmitio jednog odvjetnika s tri milijuna eura kako bi mu dojavio detalje ponude koju je na istom natječaju pripremala državna željeznička kompanija CFR Marfa. Doznavši koliku je cijenu CFR Marfa ponudila, Stoica je odlučio biti jeftiniji te je na kraju na natječaju pobijedio sklopivši posao vrijedan 48 milijuna eura.

Vlada i formalno odustala od prodaje HŽ Carga Rumunjima

Vlada je danas i formalno odustala od prodaje 75 postotnog poslovnog udjela u HŽ Cargu rumunjskoj Grampet Grupi.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić na sjednici Vlade podsjetio je da su pregovori s Grampetom prekinuti jer je tijekom njih došlo do značajnijih odstupanja od uvjeta iz obvezujuće ponude Grampet Grupe.

Hajdaš Dončić kaže kako Rumunji u pregovorima nisu ponudili dokaze da mogu pribaviti zamjenska jamstva za trenutno važeća državna, a nisu dostavili ni program restrukturiranja.

Za Vladine pregovarače bilo je neprihvatljivo i Grampetovo traženje jamstva države da u idućem razdoblju na tržište neće ulaziti drugi operatori te da država na sebe preuzme trošak zbrinjavanja viška zaposlenika.

Dodao je kako za Vladu nije bio prihvatljiv ni zahtjev za provođenjem još jednog dubinskog snimanja HŽ Carga, budući su tijekom prethodna dva na uvid pruženi svi raspoloživi podaci.

Premijer Zoran Milanović na to je kazao kako je jučer u Bukureštu priveden predsjednik Uprave Grampet Grupe (Gruia Stoica).

Nakon što su propali pregovori s Grampetom, resorno ministarstvo dalo je Upravi i sindikatima HŽ Carga ultimatum da u roku od 14 dana, od ponedjeljka ovoga tjedna, moraju prihvatiti plan restrukturiranja koji je izradilo Ministarstvo, inače će tvrtka ići u stečaj s likvidacijom.

Plan koji predlaže Ministarstvo uključuje odlazak 1100 radnika do kraja godine putem otpremnina ili izdvajanja djelatnosti koje ne ulaze u osnovno poslovanje, trenutno smanjenje plaća za 20 posto za trajanja cijelog procesa restrukturiranja te smanjenje otpremnina i drugih prava za tehnološki višak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:35