ŽESTOKA RASPRAVA

VIDEO: 'ZBOG VAS MORAM IMATI OKLOP OD KEVLARA U ŽELUCU' Milanović na kritike odgovorio paljbom po oporbi

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Rasprava o povjerenju novom ministru turizma Darku Lorencinu pretvorila se u žestoko prepucavanje između premijera Zorana Milanovića i oporbenih zastupnika, koji su mu, među ostalim, spočitavali da je bahat i da je nezakonito zaposlio suprugu, na što im je Milanović uzvraćao da su pohlepni i da mu je od njih mučno.

Darko Lorencin izabran za novog ministar turizma

"Svakakvih čuda smo vidjeli, ali ovakvo čudo kakvo danas gledamo još nismo vidjeli. Čelnik jedne od stranaka vladajuće koalicije je predizborni program s kojim su dobiveni izbori proglasio mrtvim. Jednog ministra iz te iste stranke uhvate s rukom u pekmezu i ode. Premijer postavlja drugog ministra iz iste stranke, dakle iz stranke koja tvrdi da je program po kojem su došli na vlast mrtav, a taj ministar istovremeno se nalazi na nezavisnoj listi kandidata za EU parlament onog čelnika stranke s početka mog govora. Situacija je fantazmagorična i stvarno spada u kategorije čuda", rekao je Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) o imenovanju novog ministra.

'SDP JE ZA HDZ SVETA KONGREGACIJA ZA NAUK VJERE!' Milanović podsjetio Jandrokovića da je u politiku ušao preko Sanadera

Ustvrdio je da Plan 21 nikad nije ni profunkcionirao te da je program Vlade mrtav.

"U takvoj situaciji kada se stvari urušavaju, premijer može zabraniti pitanja, ne vidjeti neprijavljenu imovinu, postavljati ljestvice malo gore, malo dolje, ovisi o prilici. Može zaustaviti Reuters i druge medije, ali ne može sakriti istinu da na Markovom trgu svako malo protestiraju radnici koji nisu dobili plaću 6 mjeseci i nemaju što za jesti", kazao je Vuljanić.

Istaknuo je da laburisti "ne mogu i neće podržati novog ministra, sve dok se nešto bitno ne promijeni ili dok ne dođemo do izbora".

'LORENCIN SE KAO I SVI PODUZETNICI HRVA S KREDITIMA, VRAĆA IH, PRODAJE ONO ŠTO IMA' Milanović o novom ministru turizma

Na njegovo je izlaganje reagirao premijer Zoran Milanović, podsjetivši da je Vuljanić u laburiste došao iz liberalne stranke da bi "odjednom promijenio svjetonazor".

Podsjetio je i da su laburisti bili protiv održavanja euroizbora na poseban dan te da su tražili odgodu referenduma o ulasku u EU.

"Neću reći da ste eurofobi, ali da volite eure - volite, naročito kad se isplaćuju u plaći koju namjeravate zaraditi tako da se plasirate u Bruxelles. To vam mrsko nije", spočitnuo je premijer laburistima. Vuljaniću je poručio i da se zdušno zalaže za nesretne ljude, ali da bi "mrtav hladan zgrabio 7.000 eura i ogromne dodatke".

"Svakome tko se o tome jasno ne očituje, izravno ću u lice reći da je licemjer, da je pohlepan i da ne može ničim opravdati ono što ćemo mi u SDP-u napraviti, dakle odreći se svega onoga što je razlika između saborske i europske plaće", rekao je premijer, kojemu je sporno što zastupnici iz Skandinavije primaju istu plaću kao i oni iz Hrvatske.

Odbacio je tvrdnje da je novinarima zabranio da postavljaju pitanja o kreditima novog ministra.

"Dakle, nikad ne zabranjujem pitanja, tražio sam da se na pitanje ne odgovori, i to javno. Tražio sam jer je pitanje bilo uvredljivo, jer u krajnjoj liniji sprečava novinara da zaradi plaću. Imaš podatke - istražuj! Kandidat za ministra je sve napravio po zakonu i dok je tako, gaziti se nećemo dati ni od koga", poručio je premijer.

Vuljanić mu je uzvratio da "ne treba gubiti živce" te da laburistima "partija ne određuje plaću i neće je određivati ni u buduće".

"Ako ću ja nešto od svoje plaće dati nekom, onda ću to dati tako da nitko ne zna. Neću to stavljati na velike natpise i naslove novina. Dat ću zato što hoću dati, a neće mi partija i partijski šef određivati koliku ću imat plaću", rekao je Vuljanić.

HDSSB-ovac Dinko Burić ocijenio je da su "razlozi za dosadašnje promjene u vladi uistinu osebujne - od visoko postavljene moralne ljestvice, preko silom zakona suočavanja s posljedicama tragične prometne nezgode, do tom sudskom presudom izazvanih rošada u ministarskim foteljama".

"Danas imamo promjenu izazvanu novim, drugačijim razlogom. Bivši ministar turizma uhvaćen je u mrežu vlastitih spletki, laži, obmana i prijevara i to je jedina istina. Otišao je ne baš svojom voljom, ali punih džepova. Ostao je čovjek bez ministarske časti, službenog vozača i mobitela, ali je zadržao nezakonito stečenih 24 milijuna kuna", ustvrdio je Burić.

Podsjetio je da je riječ o četvrtoj promjeni ministara u posljednjih 15 mjeseci te zaključio kako se "postavlja pitanje što se to događa s vladom u cjelini i kakvu vladu uopće imamo".

Premijera je optužio da sve koji misle drugačije proglašava "nazadnjacima, snagama desnice koja širi mržnju ili crnokošuljašima".

"Znam da nije lako nositi teret odgovornosti predsjednika vlade jedne države, ali svatko treba nositi toliko tereta koliko ga može podnijeti. A ako ga teret počne svijati i lomiti, teret treba skinuti s leđa i staviti ga onome tko će ga moći podnijeti", poručio je Burić premijeru.

Premijera je optužio i za "neprimjerene i drske verbalne obračune s neistomišljenicima, političarima, sportašima, profesorima povijesti, političkim analitičarima, ekonomskim stručnjacima, pa i s novinarima", kazao je Burić.

Milanovića je prozvao za bahatost, poručujući mu da je "od nekontrolirane bahatosti i osjećaja nedodirljivosti do želje za diktaturom, vrlo mali korak".

Milanović je, pak, Burića podsjetio da HDSSB u svojim klupama "ima dva čovjeka koji su pred hrvatskim sudovima pravomoćno i nepravomoćno osuđeni zbog kaznenih djela pekunijarne prirode, jedan zato što je krao na naplatnim kućicama pa je nakon toga morao izaći iz SDP-a, a drugi zato što je potplaćivao suce Vrhovnog suda i to priznao".

"To ste vi, ne podsmijeh, nego mučnina mene koji moram imati želudac obložen kevlarom, moram imati aktivni oklop u želucu da bih radio ovo što radim", rekao je Milanović.

Oporbeni zastupnici u nekoliko su navrata od predsjedavajućih tražili da Milanovića opomene zbog uvreda, a Davor Stier (HDZ) podsjetio je da ga je premijer i ranije vrijeđao, poručujući mu da ne može razumjeti Hrvatsku jer u njoj nije rođen.

Milanović mu je uzvratio tvrdnjom da je za vrijeme vlade Jadranke Kosor u Ministarstvu vanjskih poslova primao plaću u eurima za angažman u Bruxellesu, iako je zapravo boravio u Zagrebu.

"Obmanuli ste svoju šeficu", spočitnuo je Milanović Stieru, a u obranu svog kolege stao je Davorin Mlakar (HDZ).

"Radni odnos kolege Stiera bio je zakonit, za razliku od radnog odnosa vaše supruge, koja je zaposlena u ministarstvu otkad ste vi premijer", ustvrdio je Mlakar.

Milanović je te tvrdnje odbacio, ističući da mu žena kao liječnica i doktorica znanosti radi svoj posao u Zavodu za javno zdravstvo, a da je uz to angažirana u radnoj grupi za prvi modul zdravstvenog odgoja, za što ne prima naknadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:16