VREMENSKA NEPRILIKA

VIDEO: ZBRAJAJU SE ŠTETE OD ISTRE DO DUBROVNIKA Obilna kiša, orkanski udari juga i plima izazvali kaos na Jadranu, neki gradovi ostali bez struje

 
 CROPIX

More je zbog velike razine plime ulazilo u kuće na rivi u noći s utorka na srijedu, a neka su dalmatinska mjesta ostala i bez struje.

Odron kod Omiša

U srijedu oko 2 sata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji more je zbog velike razine plime na Lapadskoj obali došlo do ulaza u kuće na rivi. U nekoliko kuća more je ušlo u prizemlja i putem odvodnih kanala. Konavoski vatrogasci brzo su došli ispumpati vodu, ali su prekinuli intervenciju dok se more ne povuče. Lapadska obala je zatvorena za sav promet od 3 sata. Sve je obišla voditeljica dubrovačke Službe civilne zaštite Dubrovnik i nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Južni vjetar jutros oko 3 sata ponovno je počeo jačati i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Stablo je palo preko većeg dijela državne ceste D8 u naselju Brzat (Omiš) pa se promet odvijao uz regulaciju policije. U naselju Pisak (Omiš) na prometnicu je pao odron. Zbog kvara na VP 10kV Broćanac, od 2,10 do 3,30 sati bez opskrbe električnom energijom bili su potrošači u naseljima Broćanac, Korušca, Lećevica i Kladnjice. Od 4 do 6 sati primljene su dojave o poplavljivanju nekoliko obiteljskih kuća i poslovnih prostora u Kaštel Štafiliću, Trogiru, Segetu, Kaštel Sućurcu.

FOTOGALERIJA: Poplave diljem Jadrana

Bez struje 1800 korisnika u naseljima Šibensko-kninske županije

U Šibensko-kninskoj županiji zbog visoke razine mora, tijekom noći, ispumpavala se voda iz prizemnih prostorija u Rogoznici i Vodicama. More je poplavilo i dijelove obale u Šibeniku, Rogoznici, Vodicama i Tisnom. Zbog jakog vjetra i grmljavine, 1,02 sati bez opskrbe električnom energijom su potrošači u naseljima Konjevrat, Žaborić, Grebaštica, Jadrtovac, Špardići, oko 1800 korisnika.Jučer su šibenske vatrogasne postrojbe imale 25 tehničkih intervencija i uklanjale su stabla i predmete s prometnica i kuća na području Šibenika, Grebaštice, Brodarice, Vodica, Tisnog, Zatona, Primoštena i Dubrave, a komunalne tvrtke imale su još 13 intervencija - stradala su četiri vozila i kiosk u Šibeniku, a nasukale su se dvije jedrilice otrgnute s veza. Zbog kvara, bez električne energije kraće vrijeme bili su potrošači elektroopskrbnog sustava u naseljima Dubrava kod Šibenika, Primošten Burnji, Protege- Danilo Biranj i Siverića kod Drniša, dok se kvar u napajanju kninskog vodovoda u mjestima Golubić i Strmice još uvijek otklanja.

U Zadarskoj županiji je bilo odrona kamenja u Jurjevcu i Rovanjskoj, poplavljen je kolnik na Obali kneza Trpimira u Zadru, otrgnuta je brodica u Karinskom zaljevu, a bilo je i oštećenja. Tijekom noći primljeno je više dojava o padanju stabala i grana na prometnice u Zadaru, Bibinjama i Sukošanu.

Zbog jakog vjetra u Primorsko-goranskoj županiji bilo je problema u pomorskom i cestovnom prometu, a na riječkoj tržnici zbog vjetra se podiglo mora.

U Istri poplavljeni dijelovi Umaga, nagnuli se električni stupovi

Olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom i kišom zahvatilo je i Istarsku županiju. Poplavljeni su dijelovi Umaga koji su najviše izloženi južnom vjetru - Riječka ulica, Moela, i Trg Slobode u starom gradu gdje su umaški vatrogasci imali tri intervencije zbog prodora vode u stambene i ugostiteljske objekte. Pulski vatrogasci ispumpavali su vodu u kući u naselju Smoljanci u općini Svetvinčenat. U naseljima Sv. Petar u šumi, Kanfanar, Oprtalj i Sv. Lovreč prekinuta je opskrba električnom energijom. Zaprimljeno je i nekoliko dojava o nagnutim stupovima HEP-a te oštećenim prometnim znakovima.

Osim toga, pulski vatrogasci uklonili su i skelu koja je pala na kuću, rovinjski vatrogasci su pomaknuli četiri vozila s rive, a s vađenjem vozila iz vode borili su se i u Poreču na kolniku kod Antenala. Promet na Istarskom ipsilonu od 5,52 sati je u prekidu od čvora Kanfanar do Pule zbog vode na kolniku, najviše kod čvora Bale.

Poplavljena riva u Jelsi na otoku Hvaru

Neki od najdramatičnijih videa snimljeni su tijekom utorka i srijede na otoku Hvaru. Snažno orkansko jugo uzrokovalo je brojne probleme stanovnicima.

Dva videa koja je snimila Vlatka Buj, vidi se posve poplavljena riva u Jelsi što, kako kažu mještani, nije toliko neobično za neka druga otočka mjesta, no u njihovom tome već dugo nitko nije svjedočio.

Jak vjetar je rušio i čupao stabla pa su vatrogasci u utorak objavili upozorenje:

- Pozivaju se svi građani na povećanu pažnju za vrijeme boravka na otvorenom prostoru i na prometnicama zbog srušenih stabala i raznih predmeta.

Na svu sreću nema podatka da je bilo tko nastradao ili zatražio medicinsku pomoć.

Zamutio se izvor rijeke Jadro; voda iz slavina još ispravna za piće

Zbog veće količine kiše koja pada u posljednjih nekoliko dana, zamutio se izvor rijeke Jadro koja pitkom vodom napaja šire područje Splita, izvijestili su iz splitskog "Vodovoda i kanalizacije", no ističu da je voda iz slavina još uvijek ispravna za piće.

Iz te gradske tvrtke poručuju da je zbog zaliha u vodospremama voda iz slavina još uvijek ispravna za piće, bez potrebe prethodnog prokuhavanja.

"Uređaj za mjerenje vrijednosti mutnoće vode na samom izvoru rijeke Jadro pokazao je zamućenje iznad dopuštenih vrijednosti, te je za očekivati kako bi u dogledno vrijeme, nakon pražnjenja vodosprema, moglo doći do povećanja mutnoće pitke vode i u vodoopskrbnoj mreži na području Splita, Solina, Podstrane, Kaštela, Segeta, Okruga i Trogira", izvijestili su iz ViK-a.

Također napominju kako djelatnici Laboratorija za pitke vode i uprava "Vodovoda i kanalizacije" stalno prate situaciju i na vrijeme će informirati javnost o eventualnim mjerama koje treba poduzeti u slučaju povećanja parametra mutnoće vode u vodoopskrbnoj mreži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:44