GLAS NARODA

VIDEO: 'ŽENE IMAJU MANJE PLAĆE JER MANJE RADE' Što ste nam sve rekli na pitanje o ravnopravnosti žena i muškaraca u Hrvatskoj

 
 Jutarnji.hr

- Što me to pitate kad znate da su ravnopravne s muškarcima? Žene imaju manju plaću zato što možda manje rade! - rekao nam je jedan od Zagrepčana koji su sudjelovali u anketi ususret Danu žena.

Dok jednima stvari izgledaju dobro, drugima se, i muškarcima i ženama, podrazumijeva "da žene zaslužuju jednake plaće kao muškarci, kao i da muškarci moraju jednako sudjelovati u odgoju djece".

Zanimalo nas je, dakle, što hrvatski građani misle o tome jesu li žene ravnopravne s muškarcima, što bi se trebalo promijeniti i kako. Čest odgovor bio je 'da su žene te koje bi same morale raditi na borbi za vlastitu ravnopravnost', a još češći 'da stvari nisu tako loše kako se čine'. Bilo je dakako i 'ekstrema' - da je ženama daleko bolje nego muškarcima, te da je 'ženska ruka' bolja za odgoj djece.

Pogledajte video Jutarnjeg lista i prijavite se na naš kanal za više sadržaja!

To je samo presjek mišljenja građana tijekom jednog popodneva u jednom hrvatskom gradu, no kakvo je stanje u brojkama?

Žene u Hrvatskoj čine 54 posto u ukupnom broju nezaposlenih, na tržištu rada dvostruko češće dobivaju ugovore na određeno nego muškarci, zarađuju prosječno 11 posto manje od muškaraca – u nekim djelatnostima i 25 posto manje, njih više od polovice nakon rodiljnog dopusta ili tijekom trudnoće dobije otkaz na radnom mjestu, čine 60 posto visokoobrazovane radne snage, no tek 24 posto osoba na upravljačkim i rukovodećim pozicijama su žene.

Porazne podatke iznijela je danas Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja je sudjelovala na konferenciji o ravnopravnosti na radnom mjestu pod nazivom 'Ravnopravnost je bolja za sve' koju su organizirali IKEA i Jutarnji list.

U najtežem su položaju, pokazala su istraživanja pravobraniteljice, žene koje rade u privatnom sektoru, koje imaju više djece i koje kod kuće obavljaju većinu poslova vezanih za kućanstvo i brigu oko djece. Usklađivanje obiteljskog i poslovnog života iznimno je teško te veliki broj zaposlenih majki, za razliku od zaposlenih očeva, mora odustajati od karijere.

Tako, primjerice, trećina zaposlenih žena nakon povratka s roditeljskog dopusta, odustaje od poslovnog usavršavanja ili poslovnih putovanja, zbog čega automatski propušta mogućnost napredovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:17